Dům a byt – internetový časopis o bydlení

Hlavní stránka Diskuse Koupelna Obklady v koupelně - varianty

Obklady v koupelně - varianty

Diskuse na téma: "Obklady v koupelně - varianty"

Odeslat e-mailem Vytisknout

Obklady v koupelně - varianty

01.03.2016 09:24 Vložil/a: Jana Vacková

Dobrý den, můžete nám poradit? Máme novou koupelnu z ytongu a rádi bychom ji obložili po celé výšce až ke stropu. Jaký doporučujete postup? Zvažujeme náročnější variantu, tedy nanést perlinku, následně omítku a poté lepidlo na obklady, nebo stačí nanést pouze lepidla bez omítek a perlinky? Děkuji.

Obklady v koupelně - odpověď
Veronika Mannova

[Jana Vacková - 01.03.2016 13:24]
Dobrý den, paní Vacková,

níže tlumočím odpověď pana Františka Kubíčka (CEMIX):

"Především je potřeba brát zřetel na to, že základním předpokladem správného postupu pro povrchovou úpravu Ytongu je jeho zbytková vlhkost, která by měla být pod 10%. Pórobeton je totiž velmi náchylný ke smršťování během vysychání. Je-li aplikována jakákoliv povrchová úprava před dosažením alespoň zmíněné úrovně vlhkosti, hrozí vlivem smršťování cihly její poškození. Stěrkování včetně síťoviny se provádí zejména proto, aby byl eliminován přenos tohoto smršťování do omítkových vrstev, ale při větších objemových změnách zdiva ani síťovina nedokáže prasklinám zabránit. Je-li pórobetonové zdivo dostatečně vyschlé, smršťování v takovém případě nehrozí a síťovina je v takovém případě zbytečná.

Omítky se používají pro vyrovnání podkladu - pokud je zdivo rovné natolik, aby umožnilo bezproblémové lepení obkladů, není omítek zapotřebí - ovšem pouze v suchých prostorech.

V daném případě se ale jedná o koupelnu. Je důležité zdůraznit, že pórobeton je materiál citlivý na vlhkost a obklad sám o sobě není vodotěsný, proto doporučujeme v místech zatížených stékající vodou provést před započetím lepení hydroizolaci - Cemix Hydroizolace povlaková 1K(HS1K). Tu by bylo ovšem velmi obtížné aplikovat na holé zdivo, jelikož hydroizolace představuje pouze tenkou vrstvu, která by těžko celistvě překryla i drobné prohlubně a nerovnosti zdiva. V případě plánované aplikace hydroizolace tedy doporučujeme nejprve provést přestěrkování výrobkem Cemix Lepicí a stěrkovací hmota BASIC (115) nebo vyrovnání zdiva Cemix Jednovrstvou omítkou strojní a ruční (073) v případě potřeby vyrovnání větších nerovností (nad 5-25 mm)." 

Děkujeme za Váš dotaz a přejeme pěkný den.

Veronika Mannová
Web Editor

SAMOČISTICÍ KOUPELNA?
IOHANKA

[Jana Vacková - 01.03.2016 09:24] Dobrý den, poradíte prosím s úpravou koupelny resp. sprchového koutu - jeho povrchu- stabilní nátěr nebo přímo vyrobený materiál použitý na obkladech i na dveřích sprchového koutu? Byli jsme např. v hotelu v zahraničí, kde jsme pobývali celý týden a sprchovali se i vícekrát za den a celý kout zůstal nádherně čistý, voda stékala po skle i po stěnách , po uschnutí nebylo nikde ani vidu po zaschlých kapkách nebo známkách usazení vodního kamene. Doma jsem vyzkoušela už všechny snad dostupné možnosti, utratila peněz snad na novou koupelnu - od vodiček po nanopěny, vždy to však vydrží jen několik sprchování. Údržba ale trvá několik hodin, nejdříve odstranit uchycený vodní kámen a pak několik fází ošetření. Jsem z toho zoufalá, na stáří jsme si zrekonstruovali byt tak, že vygruntováno mám za 20 minut, ale koupelna je fyzicky tak náročná, že mám místo toho 5x posekanou zahradu. Obětovali bychom i větší investici, jen kdyby někdo poradil....Děkuji

Přidat odpověď

Nápověda

[b] tučný text [/b]

[i] text kurzívou [/i]

http://neco.cz/ nebo www.neco.cz odkaz do nového okna

nekdo@neco.cz e-mailová adresa

Napsáno znaků

Tučné položky jsou povinné.

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Můj dům klub

To není špatně. Protože je to od tebe

další videa

Aktuální číslo časopisu Můj dům

Předplatné časopisů

≡ Menu

• Dům
    • České domy
    • Zahraniční domy
    • Jak bydlí celebrity
    • Stavba a rekonstrukce
    • Domy na klíč a developerské projekty
    • MŮJ DŮM: Katalog rodinných domů
  • Interiér
    • Návštěvy
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Obývací pokoje
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Domácí fitness
    • Pracovny
    • Šatny a prádelny
    • Bydlíme
  • Stavba
    • Svépomocí
    • Fasáda domu
    • Konstrukce domu
    • Okna, dveře
    • Rozvody vody, kanalizace, plynu, elektro, ...
    • Podlahy
    • Povrchové úpravy
    • Střecha domu
    • Zabezpečení
    • Vytápění
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
    • Návštěvy zahrad
    • Terasy, balkony a ploty
    • Jezírka a bazény
    • Květiny
    • Péče o zahradu
    • Odpočinek na zahradě
  • BLOG
  • Akce
    • Projekt roku
    • Soutěže & Slevy
    • Tipy
    • Kalendář
  • Diskuse
    • Dům
    • Byt
    • Zahrada
    • Kuchyně
    • Koupelna
    • Právo a finance
  • Poradna
Vyhledávání
Přihlášení
Newsletter
O nás
Newsletter

Články na partnerských webech

Stavba Web.cz

Střední škola zahradnická a technická Litomyšl

iMateriály

Tondach iRoof: I v Česku se prosazuje nejmodernější střešní izolace

Tondach iRoof: I v Česku se prosazuje nejmodernější střešní izolace

Rodinný dom

Dom (nielen) do hôr

Dom so štvrtou dimenziou

Stavíme z cihel

Pasivní dům

Pasivní bydlení je vynikající bydlení, ale...

Partneři webu

Nůj dům krok za krokem Můj dům StavbaWEB iMateriály Rodinný dom Business Media One

• Dům
  • Interiér
  • Stavba
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
  • BLOG
  • Akce
  • Diskuse
  • Poradna

Profil | Kontakt | Pro inzerenty | Netviewer | RSS | GDPR

Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2022

created by Business Media One with Sabre SW