Zpochybnění darovací smlouvy
Diskuse na téma: "Zpochybnění darovací smlouvy"
Zpochybnění darovací smlouvy
18.09.2009 12:47 Vložil/a: Marie Brachtlová
Dobrý den, mám takový docela komplikovaný dotaz. Můj dědeček mi daroval dne 14. 7. 2009 spoluvlastnický podíl k bytu o velikosti 5/8. Další 2/8 vlastní můj strýc, a 1/8 moje mamka. Jedná se o byt 3+1 v malém městě. Byt není rekonstruovaný, jedná se o panelový byt. Zvenku je nová fasáda a plastová okna. Max. cena bytu je asi 1 000 000,- Kč. Můj dědeček i babička (zemřela 2003) my vždycky chtěli byt darovat. Jenže babička zemřela náhle a nic se nevyřídilo, proto se následně dle dědického řízení rozdělil byt do spoluvlastnických podílů viz. výše. Nyní mě strýc vydírá, že pokud mu nedám 600.000,- Kč za jeho 2/8, tak zpochybní darovací smlouvu, kterou mi děděček podepsal. Dědeček už je hodně starý (má 84 let) a svého syna (mého strýce) se velmi bojí, proto si myslím, že přistoupí na všechno, jen aby ho měl z krku. Mám strach, že děděček z vůle strýce bude žádat vrácení daru. Má na to vůbec právo? Je to možné? Popřípadě jakým způsobem by musel postupovat, aby strýc v této věci uspěl a já o svůj spoluvlastnický podíl přišla. A jak se mám vůbec vůči strýcovi bránit. Jsem zoufalá. Vydírá, že zpochybní onu darovací smlouvu, kterou mi děděček převedl na mě 5/8 bytu. Je to vůbec možné, aby toto udělal? Má na to vůbec právo? Mám šanci tento spor vyhrát? Marie