Dům a byt – internetový časopis o bydlení

Hlavní stránka Diskuse Zahrada Založení trávníku

Založení trávníku

Diskuse na téma: "Založení trávníku"

Odeslat e-mailem Vytisknout

Založení trávníku

25.09.2007 12:23 Vložil/a: Monča

Ahojky, měla bych dotaz. Jak mám začít se založením nového trávníku, když mi na pozemku, kam jsme udělali navážku již vyrostlo hodně plevelu a pozemek není malý? Musím vše vyplet? Nebo stačí vyplet jenom ten větší plevel (což už jsem udělala) a pak půdu znova proorat, rozkypřit, srovnat a zasadit trávu? Děkuji za radu. Monča

RE: Založení trávníku
Ing. Jiří Prouza (zahradní architekt)

Na založení trávníku je nejvyšší čas. Záleží na počasí, zda dokáží semena ještě vyklíčit a dostatečně zakořenit, aby přežila zimu.

Nejlepší je vysévat trávník do kypré a srovnané půdy, která je pokud možno bez plevele. To neznamená, že je nutné plochu orat, stačí plochu zbavit plevele a prokypřit povrchovou vrstvu do 5 cm. Menší plochy se dají zvládnout pomocí motyky, škrabky nebo trojzubé plečky. Větší plochu je výhodnější postříkat totálním herbicidem (např. Roundup) a po zničení plevele povrch zkypřit (ostré hrábě, vertikutační hrábě).

Po vzejití trávy bych nechal trávník v klidu přezimovat bez sekání a na jaře po vyrašení dalších plevelů aplikoval selektivní herbicid na dvouděložné rostliny (např. Lontrel, Aminex). Tento postřik se dle potřeby opakuje.

RE: RE: Založení trávníku
Monča

[Ing. Jiří Prouza (zahradní architekt) - 26.09.2007 10:05] S tím jsem si dělala také trochu starosti, zda to vše ještě stihnu, abych nevysela trávu a nezmrzla mi. Co mi teda doporučujete? Mám nynější plevel zlikvidovat nějakým tím herbicidem a setí trávy odložit na jaro? Nebo veškeré práce nechat na jaro? Děkuji za radu.

RE: RE: RE: Založení trávníku
Ivo

[Monča - 27.09.2007 09:41] Fakticky záleží na ploše a půdě. Dovedu si představit že by jste mohla letos stihnout porýt 100m2, odplevelit, uhrabat,trochu zaválcovat a nejste li v horách tak něco ještě vyraší. Jak zapojíte herbicit tak už to nemá cenu. Já chci příští týden stříknout rondap ( bože ať je hezky aspoň dva dny), pak kultivace ( na rumisku asi orba udělá více škody jak užitku, stačí povrch nakypřit,sadit fakt až příští rok. Ono Vám to stejně třeba ještě slehne (nevím jak dlouho to leží ladem). Trávník se nesmí uspěchat. Myslím že jde o optimální řešení.Ten rotavátor asi z půjčovny, nevyplatí se to kupovat jen kvůli trávě.

Ivo

Jste zhruba tam kde já. Navíc jsem to pokosil a pak bude Rondap asi méně účinný. Co s tím záleží na ploše a kvalitě půdy. Jinak nelze poradit. Jelikož je datum vysoké, vidím to na herbicid též, podle ulehlosti pozemku na nakypření (přeorání nebo nakypření rotavátorem), na jaře dorovnání a setí. Navážka není zrovna dobrý podklad pod kvalitní trávník, bude Vám odebírat vláhu.

RE: RE: Založení trávníku
monča

[Ivo - 27.09.2007 09:31] Děkuji za odpověď. V našem případě byla navážka nutná, protože nerovnosti pozemku dosti omezovali funkci a využití tak velké plochy. Měli jsme v určitých místech až metr převýšení. Taková malá roklička. Já jsem zatím pouze vytrhala i s kořeny ten větší plevel, mě to připadlo jako přerostlé kedlubny apod. Při představě, že bych ten zbytek musela také odplevelit, ouvej. Každopádně si nejsem jistá jestli mám tedy momentálně něco podnikat, nebo to nechat na jaro. Děkuji za odpověď, mějte se hezky. Monča

Ivo

Odplevel to tedy a nakypři. Ono to přemrzne, na jaře něco plevele vyleze, tak uvidíš (semena a nezničené odnože). Ale toto udělej určitě teď, na jaře se ti to odvděčí.

RE: Dovětek
Ivo

Upřímě tě lituji při tom odplevelení ručním- já vím o čem píšeš. Ty velké kedlubny jsem ještě docela neodstanil, tady půjdu chemiií a basta. Cca 100 m2 jsem poryl,urovnal,a odplevelil. 3koda že nemám foto, bys koukala :)

RE: RE: Dovětek
monča

[Ivo - 27.09.2007 10:07] Vzhledem k tomu, že se udělalo docela hezky, tak se teda do toho zkusím pustit. Uvidíme na jaře, jak se mi to povedlo. Každopádně děkuji za rady a trávníku hold.

Ivo

Jsem předevčírem zasel, aspoň něco bude na jaře zelené. Počasí vyšlo jedna báseň, a zvědavý jsem též. Trávníkům hold :)

jaryk

Zdar, ....tak jak si ctu o vasem boji s plevelem, divim se, ze vam tady jeste nikdo neporadil. S tim rucnim pletim to vidim dost blede, nebot v zivote timto zpusobem nedojdete k uspechu. Pri teto cinnosti muzete nadelat vice skody, nez uzitku a jeste nechtene timto pletim namnozit dalsi odenky. Tady musi bezpominecne nastoupit chemie...Dokonce s odstupem casu i 2x po sobe. Tato prace se vam bohate vyplati a vrati naprosto cistym a nezaplevelenym novym travnickem. Pri chemickem odpleveleni je potreba zacit v dobe, kdy neni moc zima a rostliny jeste nemaji vegetacni klid a tento postrik se dostane az do nejvzdalenejsiho korinku v zemi. Plevel nesekam, ale necham ho vzrostly, nebot zasah totalnim herbicidem na celou rostlinu a listy je nejlepsi. Zloutnuti a uhyn rostlin trva dle podminek od 7 - 12 dni. Pote bych provedl nakypreni pudy, je mozne i pohnojeni. Nasleduje oseti travni smesi a zavalcovanim. ( pujcite si u odbijenkaru na kurtech ) Vzhledem k tomu, ze letos prisla zima hodne brzo, zacal bych tyto prace na jare, az se trosinku otepli.. Nejsem zadny odbornik pres travniky, ale jsou to jen me zkusenosti ze 4 zahrad, kde jsem mel vzdy celkem slusny travnik. Preji pekny den a hlavne dobre porizeni s travnikem v jarnich mesicich...

Přidat odpověď

Nápověda

[b] tučný text [/b]

[i] text kurzívou [/i]

http://neco.cz/ nebo www.neco.cz odkaz do nového okna

nekdo@neco.cz e-mailová adresa

Napsáno znaků

Tučné položky jsou povinné.

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Můj dům klub

Vše pro zahradu

další videa

Aktuální číslo časopisu Můj dům

Předplatné časopisů

≡ Menu

• Dům
    • České domy
    • Zahraniční domy
    • Jak bydlí celebrity
    • Stavba a rekonstrukce
    • Domy na klíč a developerské projekty
    • MŮJ DŮM: Katalog rodinných domů
  • Interiér
    • Návštěvy
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Obývací pokoje
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Domácí fitness
    • Pracovny
    • Šatny a prádelny
    • Bydlíme
  • Stavba
    • Svépomocí
    • Střecha domu
    • Konstrukce domu
    • Rozvody vody, kanalizace, plynu, elektro, ...
    • Vytápění
    • Povrchové úpravy
    • Fasáda domu
    • Podlahy
    • Zabezpečení
    • Okna, dveře
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
    • Návštěvy zahrad
    • Terasy, balkony a ploty
    • Jezírka a bazény
    • Péče o zahradu
    • Květiny
    • Odpočinek na zahradě
  • BLOG
  • Akce
    • Projekt roku
    • Tipy
    • Kalendář
    • Soutěže & Slevy
  • Diskuse
    • Dům
    • Byt
    • Zahrada
    • Kuchyně
    • Koupelna
    • Právo a finance
  • Poradna
Vyhledávání
Přihlášení
Newsletter
O nás
Newsletter

Články na partnerských webech

Stavba Web.cz

Ze soutěže vzešla nová podoba Polikliniky Pod Marjánkou

iMateriály

Konstrukce vhodné pro pasivní domy

Konstrukce vhodné pro pasivní domy

Rodinný dom

Dom (nielen) do hôr

Dom so štvrtou dimenziou

Stavíme z cihel

Pasivní dům

Pasivní bydlení je vynikající bydlení, ale...

Partneři webu

Nůj dům krok za krokem Můj dům StavbaWEB iMateriály Rodinný dom Business Media One

• Dům
  • Interiér
  • Stavba
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
  • BLOG
  • Akce
  • Diskuse
  • Poradna

Profil | Kontakt | Pro inzerenty | Netviewer | RSS | GDPR

Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2022

created by Business Media One with Sabre SW