Skip to content

Jak prostřít sváteční stůl

V prosinci se přinášejí z komor či sklepů nejen ozdoby na stromek, ale často se také vytahuje slavnostní porcelán, sklo a příbory. V některých rodinách je to dokonce jediný okamžik, kdy přijdou ke slovu stříbrné příbory, staré damaškové ubrusy po prababičkách, sklenky se značkou Moser či porcelán Rosenthal. Pak se ale občas stane, že se člověk zarazí, kam vlastně ta spousta příborů a skleniček patří.

Obsah článku

Někdy jsme, bohužel, nuceni příbor v hostinci před upotřebením utírati ubrouskem, čiňme tak co možno nenápadně. Nezanášejme však těchto zvyků (také utírání okraje sklenice) do soukromého života! Tolik Jiří Guth-Jarkovský ve svém Společenském katechismu. O Vánocích by však měla být tato rada zbytečná. Slavnostní stolování včetně zářícího skla a porcelánu by mělo být chloubou každé hospodyně. Vedle zářivého lesku je však třeba dodržet i zavedený „stolní řád“.

Příbory ve směru od talíře
To, jak se kladou příbory a sklenky na stůl, není tak složité. Stačí dodržovat pravidlo, že příbor se dává vždy ve směru od talíře. Nejblíže k němu je proto příbor pro hlavní chod (nůž ostřím k talíři), pak následují příbory pro další chody. Je-li prvním chodem předkrm, najdete nůž a vidličku na něj nejdále od talíře, začínáte-li polévkou, bude na pravé straně ležet první neboli nejdále od talíře lžíce.

Při variantě, kdy se menu skládá z polévky, rybího a masitého pokrmu, začíná se na pravé straně od talíře nožem na maso a pokračuje nožem na rybu a lžící. Vlevo od talíře pak najdete vidličku na maso a vedle ní vidličku na rybu. (Jestliže nemáte rybí příbor tvoří jej širší vidlička a tupý nůž, kterým se maso nekrájí, ale odlupuje od kostí – můžete použít dvě vidličky nebo vidličku do pravé ruky, zatímco levá ruka bude přidržovat sousta kouskem chleba.)
Pokud si místo ryby dopřejete například hlemýždě, pokládá se speciální vidlička na hlemýždě mezi nůž a lžíci vpravo, vlevo vedle vidličky pak přijdou kleštičky na hlemýždě. Dezertní příbor patří před talíř. Malá lžička se používá například na krém nebo pudink, dezertní vidlička je určena – jak jinak – pro klasické dezerty. Dezertní nůž a vidlička slouží při konzumaci ovoce a sýrů.

Zpravidla nezbytný je přílohový talířek a nůž na máslo a pečivo. Ty se servírují vlevo od talíře. Právě tento talířek může posloužit i na odkládání kostiček (a těch u vánočního kapra bývá více než dost!) nebo použitého a již nepotřebného příboru.

Sklenice pěkně do řady
Pokud jde o sklenice na jednotlivé nápoje, ty se staví jako vojáci do řady za sebou – nebo do oblouku – pěkně vně od první sklenice. Zásada je poměrně jednoduchá – opět nejblíže k nám je sklenka na pití, které se podává jako první. Nejčastějším pořadím je sklenice na bílé víno, pak na červené a nakonec sklenice na vodu. Jedním z dalších řešení je také postavení do trojúhelníku“.

A co udělat, když se podává šampaňské? Buď začneme sklenkou na sekt, pokud se podává jako přípitek, nebo tyto sklenice přinášíme zvlášť. Protože ať již jde o sklenice, příbory nebo porcelán na stole vůbec, mělo by platit jedno pravidlo: do třetice všeho dobrého, aneb je-li více chodů i nápojů, nesnažte se je všechny mít připraveny na stole, ale takzvaně dokládat. Čtvrtá sklenice prostě nepůsobí dobře, totéž platí o přemíře příborů.

Aby tak při stolování nevznikal zbytečný zmatek při výměně nebo doplňování nádobí, zkuste využít servírovací stolek. Měl by mít dvě desky nad sebou. Nahoru přijdou mísy s jídlem, na spodní desku patří další potřebné příbory, případně talíře na výměnu, ale také lahve s minerálkou, pivem a vínem. Lahve totiž na stůl nepatří, jinak se totiž hovoří o ruském“ stolování.

I textil má svá pravidla
Ještě před několika lety se lidé zajímali hlavně o závěsy a záclony, dnes už si pečlivě vybírají i ubrusy a k nim barevně sladěné ubrousky. Stále důležitější je pro ně i kvalita použitých materiálů,“ tvrdí Alena Kuchtová ze Studia Anna & A, které se specializuje na bytový textil. Podle ní však krása slavnostně prostřeného stolu neznamená nutně obrovské finanční výdaje.

Právě proto, že Vánoce jsou hlavně rodinné svátky, lze při nich využít spoustu památek po prarodičích, třeba staré krajkové ubrusy či krajkové šály po babičkách, zbytky starých damaškových či jiných těžkých látek nebo starých záclon,“ tvrdí Alena Kuchtová, záleží jen na vaší fantazii. Ušít z takových zbytků prostírání, ubrousky nebo podélné pruhy na stůl zvládne skoro každá žena.“

Klasický ubrus totiž není podmínkou. Používáme na stolech jen bílé pruhy, které díky speciálně navrženým stolům s průřezem na okraji volně ‚propadají‘ dolů,“ říká Roman Koderle z restaurace Zahrada v Opeře, přesto stoly vypadají velmi dobře, bílý materiál v nás totiž vždycky evokuje slavnostní stolování.“ Majitelé stolů s kvalitní dřevěnou deskou z ušlechtilého dřeva tak mohou místo klasické kombinace ubrusu a textilních ubrousků použít jen anglické“ prostírání (není to však úplně přesný výraz).

Pod talíře se použijí ubrousky, jež se ještě doplní dalšími, které se pak používají jako ochrana šatů a na otření úst. Pod talíře jsou lepší menší ubrousky, takové, na které se již nevejde přílohový talíř a sklenice. Vypadají totiž mnohem dekorativněji než ty větší, i když ty by mohly připadat některým hospodyním praktičtější. Alena Kuchtová doporučuje použít na textilní ubrousky tužší látky, které můžete naškrobit. Důležité jsou také rozměry ubrousků. Ideální je 50×50 centimetrů, minimum 45×45 centimetrů. Pro vánoční svátky se nejčastěji používají bílé damaškové ubrusy, případně světle pastelové. Béžové odstíny, jinak velmi elegantní, se však příliš nedoporučují.

Bílý porcelán a sklo na nich totiž tolik nevyniknou. Ubrus by se měl podložit měkkou vrstvou, například tenkým flanelem, kterému profesionálové říkají multon. Výrazné barevné kontrasty nejsou podle mne pro vánoční svátky vhodné, jde spíše o německý vkus,“ míní Alena Kuchtová, nejlépe vypadají ubrus a ubrousky tón v tónu.“ Pokud jde o nádobí, pak nejlepší je opět bílý porcelán, i když to nemusí být pravidlem. Velmi dobře však vypadají větší talíře. Jsou vždycky elegantní a vyvolávají dojem luxusu, i když nejde o značkový porcelán,“ tvrdí architektka Bára Škorpilová, stejně tak jako v architektuře pak mají obrovský význam doplňky. Levná slánka s pepřenkou vám úplně zničí dojem z celého stolu.“

Co také patří na stůl
Vedle skla a porcelánu se u slavnostního stolování používají samozřejmě květiny a další dekorace. Zatímco v létě vypadají na stole velmi efektně mísy s ovocem, na slavnostně prostřeném vánočním stole vyniknou mnohem více stříbrné nebo skleněné svícny a broušené sklo. Porcelánové nebo keramické svícny patří spíše do rustikálního interiéru. Dobře na stole vypadají šišky, větvičky jedle nebo stříbrného smrčku a pak typické vánoční pochoutky, jakými jsou datle, fíky, ořechy a pro barevný efekt i pomeranče. K Vánocům patří neodmyslitelně i svíčky. Na obdélníkový stůl jsou vhodné dva svícny s dlouhými štíhlými svícemi.

Na kulatý nebo čtvercový stůl postačí svícen jeden, ale s nižšími, silnějšími svícemi, aby na sebe stolující dobře viděli. Právě kvůli přehledu“ je třeba pečlivě volit i květinovou výzdobu. Místo vysoké vázy uprostřed stolu použijte raději nízkou žardiniéru s aranžovanými květy, abyste na sebe nemuseli u stolu pokukovat“ za květinovou bariérou. Nevhodné jsou samozřejmě příliš voňavé, případně opadavé květy. Zdají se vám některé věci příliš složité nebo finančně náročné? Alena Kuchtová je jiného názoru: Je to otázka fantazie. Tu pravou noblesu nedělá vánočnímu stolu porcelán nebo sklo, ale my a tradice, kterou každý z nás přenáší po generace ze své rodiny dál.“

 

PŘÍKLAD DOMÁCÍHO ARANŽMÁ PRO ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘI

Na krásném dubovém loveckém rozkládacím stole, který byl původně určen pro porcování zvěřiny (jeho desku s kováním je skutečně škoda zakrýt), je prostřeno pro štědrovečerní večeři, která se bude skládat z několika chodů. Proto jsou zde tři druhy příborů – předkrmový, rybí a klasický pro masitý pokrm a také lžíce. Přílohový talířek s nožem na máslo doplňuje základní vybavení“ stolu. Během večera přijde na stůl ještě mísa na polévku, omáčník a ochucovací souprava. Prostírání (design V&A museum London) doplňuje kostěný porcelán (Villeroy & Boch). Jako dekorace byly zvoleny skleněné ozdoby a kamínky.

PŘÍBORY
1. Příbory se na stůl kladou vždy ve směru od talíře. Na pravé straně nejblíže k talíři se tak začíná nožem pro hlavní chod (ostřím k talíři), pak následují příbory pro další chody.V tomto případě rybí nůž a zcela na kraji najdete nůž předkrmový. (Kdyby byla jako první servírována polévka, začínalo by se lžící, kdyby byla po předkrmu, bude i lžíce druhá.) Vzhledem k tomu, že jde o domácí stolování, byla polévková lžíce výjimečně umístěna nad talíř, protože stůl je úzký. V restauraci by toto řešení bylo nepřípustné. Levá strana – opět od talíře – začíná vidličkou na hlavní masitý chod, dále pokračuje rybí vidlička od rybího příboru a zcela vlevo je vidlička na předkrm.

2. Dezertní příbor se klade před talíř, a to tak, aby střenka nože směřovala vlevo, vidlička vpravo. Místo dezertního příboru zde může být i jiná kombinace, například dezertní vidlička a lžička, podle toho, co se bude podávat, případně dezertní příbor a lžička.

3. Malý nůž na máslo se servíruje společně s přílohovým talířkem vlevo. Ten poslouží na odkládání kostiček nebo použitého a již nepotřebného příboru.

SKLENICE
4. Sklo se také řadí podle pořadí nápojů, jak je budete podávat. Začínáte-li bílým vínem, bude na prvním místě sklenka na bílé víno, je-li jako aperitiv sherry, pak patří na první místo odpovídající sklenka. Šikmo doleva (případně do oblouku) pokračujeme sklenkou na červené víno, závěr zpravidla patřívá sklenici na vodu. Možné je i postavení do trojúhelníku. Číši na digestiv na stůl již nedáváme. Digestiv by se měl stejně jako káva podávat již u jiného stolu (nižšího), případně po novém prostření. Počet sklenic by totiž neměl přesáhnout tři kusy pro každého stolujícího. Přemíra skla i porcelánu nevypadá dobře, a navíc by se na sklenky jen těžko dosáhlo vsedě.

PROSTÍRÁNÍ
5. Ubrousky mohou nahradit i ubrus, zejména tam, kde je zajímavá deska stolu. Minimální rozměr je 45 x 45 cm, lépe 50 x 50 cm. Další ubrousky (někdy označované jako servítky) se dávají na klín, aby chránily oděv. Slouží také k otření úst před každým napitím.

6. Kroužky na ubrousky jsou praktické i dekorativní, využijí je zejména ti, kteří nezvládají nebo nemají rádi skládané“ tvary ubrousků.
TALÍŘE

7. Nejlépe vypadá bílý porcelán. Talíře se doporučují s větším průměrem – 26 až 28 cm. Na teplé chody by měly být nahřáté.

DEKORACE STOLU
8. Květiny na stole nesmějí vadit ve výhledu ani rušit příliš intenzivní vůní.

9. Svícny na obdélníkový stůl mají být dva, pak je doplňují vysoké štíhlé svíce. Na kulatý či oválný stůl patří svícen jeden, s nižšími, baňatějšími svíčkami.
10. Výzdoba stolu by měla odpovídat roční době. Vánoční stůl dobře doplňují skleněné doplňky a stříbrné svícny, efektní je také broušené sklo.

VÁNOČNÍ PŘÍLOHA DOMU A BYTU