Jak můžeme vyčíst z ukázky z kdysi velice oblíbeného a čteného románu P. Bilianové Do panského stavu, ani kuchyni se technický vývoj nevyhnul. To, co bylo před téměř sto lety nej-modernější, už dávno neplatí. I sem vnikly nové materiály a zaujaly své nezastupitelné místo vedle klasických, jako je smalt, litina, hliník, varné sklo. Není nezajímavé si připomenout, že věda ve 20. století si řekla své i v tomto oboru, a tak třeba díky kosmickému výzkumu máme k dispozici teflonové pánve či pečicí formy, bez kterých si už většina z nás svou domácnost nedovede představit. V dnešní době, kdy se klade velký důraz na zdravotní stav populace, stává se správná volba nádobí nezbytnou. Protože víme, že jídlo bychom měli připravovat tak, abychom zachovali co nejvíce vitaminů, minerálů, spotřebovali co nej-méně tuků a přitom je zhotovili chutně a rychle, potřebujeme i tomu odpovídající nádobí.
Koupě nádobí Rozhodneme-li se tedy, že naši krásnou kuchyň vybavíme i novým nádobím, musíme vyjít z toho, zda máme v kuchyni instalován plynový nebo elektrický sporák, či sklokeramickou desku. Majitelé posledního zařízení musí svůj výběr zvlášť pečlivě zvažovat. A protože se nejedná o finančně zanedbatelnou investici, měli bychom si i důkladně promyslet, jak často a pro kolik osob budeme tady jídlo připravovat. Kdysi dávno jeden moudrý muž řekl, že není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci. Při koupi nádobí to platí dvojnásob.
Obliba smaltovaného nádobí Významné místo na trhu stále zaujímá smaltované nádobí. Jeho obliba je dána tím, že ho lze použít jak na plynovém, tak na elektrickém sporáku, jídlo se v něm připravuje rychle a bez zbytečných ztrát vitaminů a minerálů. Navíc i údržba je snadná. Pokud s ním zacházíme šetrně, vydrží dlouho. Dojde-li však k porušení smaltované vrstvy, musíme se s ním ze zdravotních důvodů urychleně rozloučit. Výrobci ovšem i tuto stálici na našem trhu neustále vylepšují. Dna jsou těžká a rovná, aby nedocházelo k zbytečným únikům spotřebovávané energie, okraje, které se snadno otlučou, jsou zakončeny kovovým proužkem. Navíc už dávno se toto nádobí nevyrábí jen v barvě černé nebo hnědé. Nádobí veselých barev přímo láká, aby se v něm připravovalo jídlo nezapomenutelné chuti a vůně. A samozřejmě tu důležitou roli hraje i cena.
Ušlechtilá nerezavějící ocel Na našem trhu se stále častěji můžeme setkat s nádobím vyrobeným z ušlechtilé nerezavějící oceli. Jedná se o zdravotně nezávadný materiál, který je velmi stálý, odolný a chemicky nereaguje s potravinami ani s látkami v potravinách obsažených. Je-li tato nerezavějící ocel označena hodnotou 18/10, znamená to, že jako zušlechťující prvky obsahuje 18 dílů chromu a 10 dílů niklu. A je to doklad nejvyšší kvality.
Při nákupu nádobí bychom měli věnovat pozornost nejen materiálu, ale i jeho vzhledu. Rovné pevné dno nám zaručuje rovnoměrné prohřátí po celé ploše, a tím úsporu času a energie. Některé nádoby jsou vybaveny takzvaným sendvičovým dnem, které zajišťuje nejen rovnoměrné předávání tepla, ale zároveň dochází k naakumulování tepla, což nám umožňuje vypnout sporák ještě před dokončením a tím uspořit ne právě levnou energii. Taková nádoba navíc uchovává pokrm teplý po velmi dlouhou dobu. Úchyty a držáky z umělé hmoty jsou pojistkou, že se při manipulaci s nádobím nespálíme, ovšem musíme bedlivě dbát na to, aby nepřišly do styku s plamenem nebo rozpálenou plotýnkou. V poslední době se na trhu objevuje nádobí s praktickými odnímatelnými nebo alespoň posunovatelnými rukojeťmi. Stále oblíbenější jsou i skleněné poklice, které nám usnadňují kontrolu, jak dalece příprava pokrmu pokročila, aniž bychom museli poklici odklopit a tak snížit teplotu, což připravovanému jídlu příliš nesvědčí.
Co šetří naše finance a čas Nádobí s termostabilním dnem, které zaručuje krátký rozehřívací čas, rovnoměrný rozptyl tepla po celé ploše dna a dlouhou dobu udržení tepla.
Používejte nádobí s poklicí. Výrazně se zkracuje doba vaření. Můžete-li, dejte přednost skleněné poklici, snáze budete sledovat a kontrolovat průběh vaření.
Jak čistit nádobí z nerezavějící oceli Nerezové nádobí je možné čistit všemi běžnými čisticími prostředky, většinu nádobí lze i mýt v myčce. K čištění nikdy nepoužívejte ostré předměty, agresivní látky, látky na bázi písku, kterými byste snadno poškodili strukturu materiálu. Při nákupu značkového nádobí se informujte u prodejce, zda výrobce nevyvinul speciální čisticí prostředek.
Jak zacházet s nádobím Především šetrně. Sledovat sílu plamene, aby nedocházelo např. k přepálení omastku. Zabránit zbytečnému překypění např. polévky. Napálené zbytky se jen těžce odstraňují. Myje-li za nás nádobí myčka, je třeba před vložením do myčky důkladně odstranit všechny zbytky. (Kdo například dal do myčky pokličku od hrnce, v níž se vařila hovězí polévka, a neodstranil pěnu na ní usazenou, ví, o čem mluvím.) Alespoň jednou za rok důkladně omýt místa, která jsou hůře dostupná (kolem držadel, úchytů apod.)
Kontakty: LE-WIEN (dovozce nádobí Kelomat), Vlašimská 12, Praha 10, tel.: 02/71 73 15 49, 02/71 73 78 62, fax: 02/71 73 43 96; POTTEN & PANNEN, Horáčkova 5, Praha 4, tel.: 02/61 22 73 73; Václavské nám. 57, Praha 1, tel.: 02/24 21 49 36, fax: 02/24 21 67 94; Vodičkova 2, Praha 1, tel.: 02/24 91 21 73; TESCOMA, s. r. o., Dlouhá 4311, Zlín, tel.: 067/757 51 11, fax: 067/757 52 22; Winston international a. s., Hudcova 78, Brno, tel.: 05/41 51 33 47, fax: 05/41 51 33 62 ZEPTER , Spálená 55, Praha 1, tel.: 02/21 99 08 11, fax: 02/21 99 08 04
text: Květuše Sajnerová foto: archiv |
Hrnečku, vař!
„Jeminánku, to je krása! Nu, milostpaní při nákupu kuchyňských potřeb neskrblila – nikl, samý nikl! Jindy panovala měď, teď zas samý nikl. To je teď nejnóblejší,“ vychvalovala švadlena kuchyňské zařízení paní Kráčmerky. „Všecko všude má milostpaní v kuchyni… Strojek na sníh, na nudle, na kudrny z brambor, loupáček na mandle, stříkačku na pusinky…“