Skip to content

Čokoládový fondant

Recept pochází z knihy Menu podle Koko od Veroniky Koko Kokešová, vydal Smart Press

Jaký je hlavní rozdíl mezi čokoládovým fondantem, někdy počeštěno na [fondán], a čokoládovým soufflé[suflé]? Já ho vidím ve dvou věcech: soufflé se pro svou konzistenci servíruje rovnou v zapékací misce nebo silnostěnném hrnku. Zadruhé, pro těsto na soufflé je nezbytný sníh z bílků. Na fondant jej potřebovat nebudete. Těsto dovoluje horký dortík z formičky vyklopit, protože drží tvar a nespadne. Možná bych měla dodat ještě třetí věc: fondant je jednodušší a méně zrádný. Jde u něj jen o čas. Správné načasování je alfou a omegou věci. Odděluje vláčný dezert s tekutým vnitřkem od suché buchty. Chuťově se pak jedná o rozdíl přímo propastný.

Ingredience na 4–5 fondantů

90 g hořké čokolády (70 % kakaa)
90 g másla
60 g hladké mouky
3 malá vejce
90 g cukru krupice
máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

Postup

Předehřejte troubu na 190–200 stupňů. Rošt umístěte do střední polohy, dokud je ještě studený. Připravte vodní lázeň: do hrnce nebo rendlíku nalijte pár centimetrů vody a ohřejte na malé plotýnce, dokud se voda nezačne vypařovat. Navažte a odměřte všechny suroviny, nenechávejte nic náhodě. V kovové misce nad párou rozehřejte máslo s čokoládou.

Elektrickým šlehačem s metličkou ušlehejte vejce do pěkné táhlé pěny, trvá to minutu. Nepřestávejte šlehat a přisypávejte cukr po vrchovatých lžících. Mezi jednotlivými lžícemi cukru si nechávejte 10–15 vteřin pauzu, přidávejte postupně, dokud tam nebude všechen. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.

Hnědé vlijte do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Pěkně něžně. Prosejte mouku a v něžnostech pokračujte při jejím vmíchávání. Keramické formičky na muffiny dobře vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Plňte je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut.

Vložte formičky na požadovanou dobu do vyhřáté trouby. I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště minimálně o 3 minuty méně. Vyjměte formičky z trouby a nechte je pár minut chladnout. Doslova pár. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku. Takže lehce zatřepte s formičkou a hned ucítíte, že fondant půjde v pohodě vyklopit. Hotovo.

Tip

Servírujte s něčím tekutým a kyselým. Třeba s jednoduchým malinovým coulis. Recept na něj najdete na mém blogu. Dortík je celkem sladký, takže kyselejší ovoce ho skvěle doplní. Dobře se k němu hodí také zmrzlina – vanilková, kokosová či oříšková. Sváteční variantu můžete přelít ohřátým vaječným koňakem.

Recept pochází z knihy Menu podle Koko, Veronika Koko Kokešová, vydal Smart Press, www.smartpress.cz


Zanechat komentář

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINNYDOM BMONOE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025