Skip to content

Stolování: vychutnejte si večeři

Večeře o několika chodech vás zřejmě nepotká každý den, ale určitě najdete za rok mnoho příležitostí, ke kterým se hodí krásný porcelán a pěkně prostřený stůl.

Malý lehký předkrm, hlavní chod a dezert nemusí být extrémně náročné na přípravu, obzvlášť když se zapojí celá rodina. Budete mile překvapeni, jak šikovné děti dokážou být, když je něco baví. Sváteční jídelní servis doplňte látkovými ubPorcelán s dekorem výšivky, doplněný dřevěnými doplňky je základem rustikální hostiny plné chutného masa, sýrů a nakládané zeleniny. Vitaminy doplníte orosenou sklenicí pivarousky, kvalitními příbory a sklenicemi, které dojem z celé tabule podtrhnou.

Základem je ale ubrus, který by měl korespondovat s barvou doplňků. Podle typu servírovaného pokrmu založíte talíře a příbory tak, aby odpovídaly pořadí chodů.

Příbory, které se používají jako první, umístěte nejdál od talířů.

INSPIRUJTE SE NA JIHUOtočný podnos Snuda (Ikea), cena 149 Kč, www.ikea.cz

Jižní národy by nám Čechům mohly být, co se jídla týče, obecně vzorem. Večeře si umí vychutnat snad ze všeho nejlépe. Talíř (Green Gate), cena 374 Kč, www.bellarose.czJsou pro ně příležitostí se setkat s přáteli nebo rodinou a při jídle uspokojit i potřebu sociálního kontaktu. Večeře je také jediné jídlo za den, kdy vám opravdu nic neutíká. Celý večer je před vámi. Můžete ho strávit u televize, nebo u prostřeného stolu osvětleného světlem svíček.

REDAKTORKA HELENA RADÍ: Helena Marková

Studie, kterou prováděla Meaghan S. Christian z univerzity v Leedsu mezi studenty středních škol, potvrdila, že společné rodinné jídlo zvýší konzumaci ovoce a zeleniny u teenagerů a pomůže předejít obezitě.