Skip to content

Za levandulí na farmářské trhy

Stříbřité keříky levandulí s fialkově modrými květy míváme spojené převážně s oblastí Provence. Ale i u nás se levanduli daří. Dokazují to kromě jiného i pražské farmářské trhy.

Galerie

Právě probíhá sklizeň a čerstvě řezaná levandule v široké škále barev, od odstínů fialové po bílou, zaplavila v letním období většinu farmářských trhů v Evropě i v Čechách. Včetně tmavých kultivarů lavandula angustifolia, které jsou vhodné pro suchou vazbu, a kultivarů l. intermedia, ideálních pro sušený květ. Doplňují je voňavé relaxační polštářky, paličky, mýdla, svíčky, oleje, sirupy a další levandulové výrobky.

Na letních farmářských trzích lze vidět nejrůznější výrobky pěstitelů levandule.

„Každý rok v sezoně jezdíme na trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a na náplavce,“ vyprávějí manželé Anna Nová Kučerová a Petr Nový z Levandulové farmy pod Řípem, kteří sice nevlastní dlouhé levandulové pláně jako v Provence, ale kvantitu se snaží nahradit kvalitou. Veškeré práce provádějí ručně, nepoužívají žádné chemické postřiky či umělá hnojiva a výrobky produkují v bio kvalitě.

„Levanduli pěstujeme v relativně malém měřítku. Rozhodli jsme se, že půjdeme cestou nejvyšší kvality. Přestože máme relativně dost místa, hektarová pole opravdu nejsou naším cílem,“ dodávají. Snaží se pěstovat vysoce kvalitní rostliny, mít z práce radost a tu pak předávat zákazníkům.

Značnou výhodou pro jejich úspěšný začátek byly vhodně zvolené pozemky v oblasti s nízkou nadmořskou výškou, vápenitým podložím a s dostatečnou délkou slunečního svitu. Půdu včetně podloží už znali z nejrůznějších výkopů v lokalitě a její vlastnosti se ukázaly jako ideální pro pěstování levandule, srovnatelné s podmínkami v oblastech jejího přirozeného výskytu.

Vyberte slunné místo

Většině druhů levandule vyhovuje propustná, klidně chudší půda se zásaditým až neutrálním pH. Existují ale i druhy, které dobře prospívají v lehce kyselé půdě. Těžké jílovité půdy se doporučuje zlehčit pískem, aby byla dostatečně propustná, případně provést štěrkovou drenáž. V lokalitách s méně vhodnými podmínkami je důležité po všech úpravách půdy zvolit také kvalitní sazenice od spolehlivých zahradníků.

Můžete si je vypěstovat i sami, levanduli lze množit výsevem nebo řízkováním, ale odborníci doporučují spíše druhou variantu, která zajišťuje, že si nová rostlina uchová stejné vlastnosti jako matečná.

Sklízejte raději ručně

Levandule se sklízí nůžkami a speciálními srpy, ale postačí i zcela obyčejný srp.Kromě nejrůznějších levandulových produktů nabízejí manželé Anna Nová Kučerová a Petr Nový na farmářských trzích také rady pro začínající pěstitele, pořádají dny otevřených dveří a workshopy. Tvrdí, že začít s levandulí může prakticky každý, pokud se spokojí s malým výnosem.

„V menším objemu si stejně jako každý zahradník vystačíte s obyčejnou motyčkou. Sklízet lze i vhodnými zahradnickými nůžkami. My sklízíme speciálními srpy, ale stejně tak poslouží úplně obyčejný srp, jen to chce trochu cviku,“ vypráví na semináři Anna Nová Kučerová a doporučuje použít větvičky jako řízky pro množení levandule a k sušení využívat suché, teplé a stinné místnosti. Levandule není náchylná na choroby, pouze sporadicky se objevuje skvrnitost listu způsobená houbovým onemocněním, ze škůdců pak mšice či pěnodějka.

Víte, že…

Hospodyňky už v 17. století prokládaly sušenou levandulí ložní prádlo, sušené stonky a listy mu dodaly příjemnou vůni a navíc odpuzovaly moly a jiný hmyz. Odedávna se levandule přidávala do vonných koupelí. Levandule ovšem není jen rostlina okrasná a léčivá, s jejími květy, lístky i celými větvičkami hořké chuti se setkáte také v kuchyni. Přidávají se do bylinných octů, marinád a želé, ovšem nejčastěji se používají jako součást směsi, známé jako provensálské koření. Skvěle se hodí na grilované maso, speciálně na jehněčí, skopové a králíka, okoření ryby nebo zeleninová jídla. 

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení