Právě probíhá sklizeň a čerstvě řezaná levandule v široké škále barev, od odstínů fialové po bílou, zaplavila v letním období většinu farmářských trhů v Evropě i v Čechách. Včetně tmavých kultivarů lavandula angustifolia, které jsou vhodné pro suchou vazbu, a kultivarů l. intermedia, ideálních pro sušený květ. Doplňují je voňavé relaxační polštářky, paličky, mýdla, svíčky, oleje, sirupy a další levandulové výrobky.
„Každý rok v sezoně jezdíme na trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a na náplavce,“ vyprávějí manželé Anna Nová Kučerová a Petr Nový z Levandulové farmy pod Řípem, kteří sice nevlastní dlouhé levandulové pláně jako v Provence, ale kvantitu se snaží nahradit kvalitou. Veškeré práce provádějí ručně, nepoužívají žádné chemické postřiky či umělá hnojiva a výrobky produkují v bio kvalitě.
„Levanduli pěstujeme v relativně malém měřítku. Rozhodli jsme se, že půjdeme cestou nejvyšší kvality. Přestože máme relativně dost místa, hektarová pole opravdu nejsou naším cílem,“ dodávají. Snaží se pěstovat vysoce kvalitní rostliny, mít z práce radost a tu pak předávat zákazníkům.
Značnou výhodou pro jejich úspěšný začátek byly vhodně zvolené pozemky v oblasti s nízkou nadmořskou výškou, vápenitým podložím a s dostatečnou délkou slunečního svitu. Půdu včetně podloží už znali z nejrůznějších výkopů v lokalitě a její vlastnosti se ukázaly jako ideální pro pěstování levandule, srovnatelné s podmínkami v oblastech jejího přirozeného výskytu.
Vyberte slunné místo
Většině druhů levandule vyhovuje propustná, klidně chudší půda se zásaditým až neutrálním pH. Existují ale i druhy, které dobře prospívají v lehce kyselé půdě. Těžké jílovité půdy se doporučuje zlehčit pískem, aby byla dostatečně propustná, případně provést štěrkovou drenáž. V lokalitách s méně vhodnými podmínkami je důležité po všech úpravách půdy zvolit také kvalitní sazenice od spolehlivých zahradníků.
Můžete si je vypěstovat i sami, levanduli lze množit výsevem nebo řízkováním, ale odborníci doporučují spíše druhou variantu, která zajišťuje, že si nová rostlina uchová stejné vlastnosti jako matečná.
Sklízejte raději ručně
Kromě nejrůznějších levandulových produktů nabízejí manželé Anna Nová Kučerová a Petr Nový na farmářských trzích také rady pro začínající pěstitele, pořádají dny otevřených dveří a workshopy. Tvrdí, že začít s levandulí může prakticky každý, pokud se spokojí s malým výnosem.
„V menším objemu si stejně jako každý zahradník vystačíte s obyčejnou motyčkou. Sklízet lze i vhodnými zahradnickými nůžkami. My sklízíme speciálními srpy, ale stejně tak poslouží úplně obyčejný srp, jen to chce trochu cviku,“ vypráví na semináři Anna Nová Kučerová a doporučuje použít větvičky jako řízky pro množení levandule a k sušení využívat suché, teplé a stinné místnosti. Levandule není náchylná na choroby, pouze sporadicky se objevuje skvrnitost listu způsobená houbovým onemocněním, ze škůdců pak mšice či pěnodějka.
Víte, že… |
Hospodyňky už v 17. století prokládaly sušenou levandulí ložní prádlo, sušené stonky a listy mu dodaly příjemnou vůni a navíc odpuzovaly moly a jiný hmyz. Odedávna se levandule přidávala do vonných koupelí. Levandule ovšem není jen rostlina okrasná a léčivá, s jejími květy, lístky i celými větvičkami hořké chuti se setkáte také v kuchyni. Přidávají se do bylinných octů, marinád a želé, ovšem nejčastěji se používají jako součást směsi, známé jako provensálské koření. Skvěle se hodí na grilované maso, speciálně na jehněčí, skopové a králíka, okoření ryby nebo zeleninová jídla. |