Skip to content

Blog

Správné skladování brambor

Ti, kdo si brambory pěstují od nepaměti, dobře vědí, jak je jejich sklípek pro skladování vhodný či nevhodný. Ostatní to většinou dávno vzdali a podlehli nabídce obchodních řetězců.Ti, kdo si brambory pěstují od nepaměti, dobře vědí, jak je jejich sklípek pro skladování vhodný či nevhodný. Ostatní to většinou dávno vzdali a podlehli nabídce obchodních řetězců.

Co si ale počít, když zjistíte, že kvalita brambor ze supermarketu je značně proměnlivá? Ty, které byly minule tak dobré, už příště v nabídce nenajdete a místo nich si domů přinesete hlízy, s kterými rozhodně spokojeni nebudete. A stejně proměnlivá může být i jejich cena, přičemž v tomto ohledu změny většinou nebývají k lepšímu.

Východiska tu jsou. Můžete se stát sami pěstiteli a část zahrady vyhradit na několik brázd brambor právě těch svých oblíbených odrůd. Nebo si najít farmáře a od něj po sklizni koupit několik pytlů na celoroční potřebu. V tom okamžiku musíte ale vyřešit jednu důležitou věc – kam s nimi.

Skladujte správné odrůdy správně

Samotný proces dlouhodobého uchování začíná ještě dříve, než je umístíte do skladovacích prostor. Ke skladování vybírejte jen ty odrůdy, které jsou k tomu určené, to znamená odrůdy s delší vegetační dobou. Velmi rané odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě nebo krátkodobému skladování maximálně do konce roku. Pokud si délkou vegetační doby nejste jisti, pomůže vám databáze Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Do skladu patří jen zdravé a připravené hlízy. Proto je po sklizni nejprve přeberte, vyhoďte všechny napadené hnilobami, mechanicky poškozené či příliš malé hlízy. Nechte brambory 1–2 dny dokonale oschnout a pak je umístěte v nízké vrstvě na 10 až 14 dní do tmy do suchého prostoru, kde teploty dosahují kolem 15 ˚C. Zahojí se drobné rány a vytvoří se zesílené hojivé pletivo, jež bude hlízy lépe chránit.

Poté je přemístěte do vlastního vydezinfikovaného skladovacího prostoru. Nejlépe do vrstvy bedniček nebo přepravek tak, aby spodní neležela přímo na zemi, ale například na jedné prázdné bedničce obrácené dnem vzhůru. Tím se zajistí spodní provětrávání. Hlízy je možné skladovat i volně, ve vrstvě vysoké maximálně 1 m. Skladované brambory si zachovají svou kvalitu, pokud budou neustále ve tmě.

Ke skladování vybírejte jen ty odrůdy, které jsou k tomu určené, to znamená odrůdy s delší vegetační dobou. Velmi rané odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě nebo krátkodobému skladování maximálně do konce roku.

Sladké hlízy a zpětný proces

Cílem uskladnění je udržet hlízy s pouze minimálními ztrátami co nejdéle. Dlouhodobě (až 10 měsíců) se to podaří pouze při teplotě 4–6 ˚C. Ne více, ne méně. Je jasné, že to je rozmezí jen těžko dosažitelné v přirozených prostorách bez možnosti automatického větrání a chlazení. Rozhodně ale teplota nesmí klesnout pod 4 ˚C, protože by se v hlízách začal štěpit škrob na jednoduché cukry a hlízy by chutnaly sladce. Při teplotě pod bodem mrazu dochází k nevratnému zničení pletiv.

Sladkost hlíz v důsledku krátkodobého podchlazení k bodu mrazu se ale dá částečně vyřešit. Přeneste je na 5–7 dní ze skladu do místnosti s pokojovou teplotou a procesy, které se tak v hlízách spustí, dokážou sladkou chuť eliminovat. Nebo jedna „hraběcí“ rada: z takových brambor dělejte jen sladká jídla.

Sladkost hlíz v důsledku krátkodobého podchlazení k bodu mrazu se ale dá částečně vyřešit. Přeneste je na 5–7 dní ze skladu do místnosti s pokojovou teplotou a procesy, které se tak v hlízách spustí, dokážou sladkou chuť eliminovat.

Jak zabránit klíčení

Také vyšší teploty jsou pro uskladnění škodlivé. Čím vyšší teplota nad 6 ˚C a čím je delší doba skladování, tím budou vyšší ztráty způsobené klíčením. V období od sklizně do konce roku nebývá problém uskladnit brambory v teplejších prostorách (kolem 10 ˚C), obtížnější je zamezit klíčení po Novém roce.

Proč je tomu tak? Po sklizni je hlíza v klidovém stadiu (dormanci), neklíčí ani při příznivých teplotních podmínkách 18–20 ˚C. Může za to hladina hormonů (fytohormonů), která hlíze říká, že ještě nenastal ten pravý čas. Zhruba po dvou měsících se ale hladina hormonů zvýší, hlíza se „probudí“ a začíná klíčit. Právě teplota v rozmezí 4–6 ˚C dokáže významně klíčení omezit. Ale při dlouhodobém skladování až do letních měsíců následujícího roku není zpravidla možné držet ve skladech tak nízké teploty, a tak si výrobci brambor pomáhají chemickými přípravky, kterými klíčení potlačují.

Čím vyšší teplota nad 6˚C a čím je delší doba skladování, tím budou vyšší ztráty způsobené klíčením. V období od sklizně do konce roku nebývá problém uskladnit brambory v teplejších prostorách (kolem 10˚C), obtížnější je zamezit klíčení po Novém roce.

Vlhkost a vzduch

Kromě tmy a nízkých teplot je samozřejmě důležitá vlhkost, optimálně kolem 90 %. Výhodou je možnost větrání. K základnímu odvětrání hlíz sice dochází samovolně, ale aktivní výměna vzduchu (v optimální teplotě) je účinným opatřením, jak udržet hlízy v kvalitním stavu. Během skladování je třeba kontrolovat zdravotní stav hlíz a napadené hnilobami ihned odstraňovat.

Založte si krecht

Dokážete si vypěstovat nebo opatřit kvalitní brambory, ale žádné vhodné prostory ke skladování nemáte? I pro vás existuje řešení, i když možná trochu úsměvné. Vybudujte si krecht! Krechtování je tradiční metoda skladování venku a založení krechtu zvládne každý.

Na vhodné volné ploše, nejlépe chráněné před silnými mrazy, vyhloubíte základnu zapuštěnou 20 cm do země. Další rozměry se řídí množstvím (hmotností) brambor, které se chystáte skladovat. (Orientačně při šířce základny krechtu 80 cm se na každý běžný metr délky do krechtu vejde asi 350 kg brambor.)

Do jámy se nasype vrstva brambor, zakryje se pískem, izolační vrstvou stlačené slámy vysokou 20 cm a poté vrstvou hlíny 20 cm silnou. Je-li jáma hlubší, lze ukládat další vrstvu brambor, izolace a hlíny. Nad krechtem je třeba vybudovat slaměnou stříšku, aby voda při dešti stékala mimo uskladněné brambory.

Krechtování je tradiční metoda skladování venku a založení krechtu zvládne každý.

Před příchodem mrazů zesilte vrstvu hlíny nejméně na dvojnásobek a zasypejte slámou i hlínou hřeben. Velmi důležité je izolaci neustále upravovat podle průběhu povětrnosti. Samozřejmě existuje řada modifikací krechtování daná zkušenostmi i mírou „kutilství“.

Podmínkou úspěchu je také zajištění větrání. U větších krechtů tuto funkci plní spodní větráky (svislé trojboké hranoly, sbíjené z latí o rozměrech 30 cm, odvádějí vzduch ze spodních vrstev vzhůru). Při menším množství skladovaných brambor postačí horní větrání buď samotným hřebenem zakrytým jen slámou, nebo zhotovením dřevěného žlábku položeného na hřeben krechtovaných brambor.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, sklad, sklep nebo krecht, nejdůležitější bude vaše zkušenost a z toho plynoucí vylepšení pro další sezonu.

Dobrý tip

Brambory lze za vhodných podmínek skladovat až deset měsíců. Jejich hlízy jsou živé organismy, dýchají a mají látkovou výměnu. Obsahují 80 % vody, která se z nich po sklizni částečně vypařuje. Samy se připravují na to, že z nich vznikne nová rostlina, a tak začínají klíčit a tím se i vysilovat. Tomu všemu je třeba skladování uzpůsobit. Co si počít, když hlízy přesto vyklíčí? Takové hlízy lze po odklíčení bez problému konzumovat, jsou ale vysílené a seschlé. Vždy ale odkličujte jen to množství brambor, které budete brzy kuchyňsky upravovat. Jinak by dužnina ztmavla a také byste jen nastartovali nové klíčení.

Další užitečné informace najdete na webech Výzkumného ústavu bramborářskéhoÚKZÚZ.

FOR ARCH: Přednášky o stavění z Ytongu

(Komerční prezentace)

V pátek, 23. září, proběhne v sále 2 přednáška Ing. Lucie Šnajdrové na téma Stavba chytře – využití systému Ytong Lambda YQ. Pomocí praktické ukázky se hosté seznámí s kompletním systémem Ytong Lambda YQ, který je oceňovanou novinkou stavebních veletrhů roku 2016. Dozví se, jaké jsou jeho možnosti  ve zdicích technologiích pro nízkoenergetické stavby rodinných domů, a práci s materiálem je možné si i průběhu přednášky vyzkoušet.

V sobotu, 24. září, přednáší Ing. Arch. Zdeněk Podlaha v sále 3 na téma Stavba pasivního domu svépomocí s dotací z programu Nová zelená úsporám. Přednáška podrobně popíše postup výstavby domu s velmi nízkou energetickou náročností z jednovrstvého zdiva Ytong Lambda YQ, stavěného svépomocí. Upozorní na možná úskalí a budou  popsány detaily stavby, které je třeba při úspěšné realizaci dodržet.

Společnost Xella také dlouhodobě spolupracuje se školami a pořádá studentské soutěže. Součástí programu je proto i finále soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. V pátek 23. září v hale 6 probíhá soutěž ve zdění z materiálu Ytong.

Prezentace společnosti se po celou dobu veletrhu nachází v hale 1 na stánku A16, kde techničtí poradci poskytují veškeré odborné informace veřejnosti, a také zde probíhají praktické ukázky zdění. 

RotoQ: Trojskla za cenu dvojskel a více!

(Komerční prezentace)

Trojsklo za cenu dvojskla! 

Využijte jedinečné příležitosti a získejte střešní okna RotoQ P5 (Plus) osazená trojskly 3C za cenu dvojskel 2C. Akce platí v ČR a vztahuje se pouze na střešní okna RotoQ P5 v manuálním provedení a na všechny typy oplechování. 

Lemování se 40% slevou! 

V podzimních akcích společnosti Roto můžete získat střešní okna osazená trojskly za cenu dvojskel nebo slevu 40% na lemování ke střešním oknům. Akce platí až do 7. listopadu.1. Mimořádná 40% sleva na AL lemování ke střešním oknům RotoQ P5 (Plus). Akce platí v ČR a SR. 

2. Mimořádná 40% sleva na AL lemování ke střešním oknům RotoQ S0/S1 (Standard). Akce pouze v ČR. 

Všech těchto akcí můžete využít do 7.11.

Chcete se dozvědět více o střešních oknech RotoQ? Navštivte internetové stránky www.roto-q.cz nebo si můžete stáhnout náš aktuální ceník.

Bližší informace u našich obchodních partnerů.

Podzimní Dyzajn Market a pouštění draků

Pohodovou atmosféru babího léta navodí i bohatý doprovodný program. Zhlédnout budete moci divadelní představení nejen pro děti, hudební vystoupení sólistů i koncerty kapel. Nebo se třeba zastavit v dětském koutku a vyzkoušet mnoho zajímavých workshopů pod vedením dyzajnérů a jiných uměleckých spolků.

Dyzajn Market, podzim 2016: Remini

A co bude tentokrát jinak? Tím, že je Dyzajn market 5x až 6x do roka, zdá se být vždy stejný, ale opak je pravdou – koná se pod širým nebem, pokaždé v jiném ročním období, kdy právě počasí akci a její atmosféru neodmyslitelně dotváří. Ale to hlavní, co tvoří tuto akci tak oblíbenou, jsou dyzajnéři. A ti se mění, vozí nové kousky, posunují svou tvorbu kupředu, značky vznikají a zanikají.

Dyzajn Market, podzim 2016: MOOYYY

“Jsem na Dyzajn marketu pokaždé, ale vždy mě právě to nutí pracovat na své značce, posouvat ji kupředu, vymýšlet novinky a neusnout na vavřínech. Během akce také sleduji nové značky, nové zákaznice, a to mě inspiruje a nabíjí. Je příjemné, že na Dyzajn marketu jsou vždy zajímavé koncerty k poslechu a výtečné jídlo, na které se s týmem, mimo jiné, vždy těšíme.” říká Lucie Erin Černohorská, návrhářka a zakladatelka značky Black Mountain a zároveň účastnice Dyzajn marketu podzim.

Ze stálic se můžete těšit také na návrháře oblečení ATOM RAT, Akari a YAXI TAXI, porcelán Studia Malíská a BLAHO, šperky od Vuchu, MOOYYY nebo třeba bloky od značky SKOBA.

Dyzajn Market, podzim 2016: Studio Malíská

Dyzajn Market, podzim 2016: LabutDesignJako nováčci se představí kupříkladu značky s oblečením a doplňky PBG, bloky Remini, šperky Minka, LabutDesign s betonovými bytovými doplňky nebo Bára z Nikolajky s porcelánem pro poetické duše.

A co to pouštění draků? Větrno je na piazzettě často, ale věříme, že k pouštění draků se nedostaneme a zabavíme vás jinak. Papírového draka si ale budete moci vyrobit, a to na jednom z workshopů v dětském kreativním koutku.

KDE: Piazzetta Národního Divadla v Praze

KDY: 24.-25. 2016, 10:00 – 19:00

Londýn: Rekonstrukce v georgiánské čtvrti

Blok domů v bezprostřední blízkosti řeky Temže vznikl v letech 1810–1811. Střízlivý výraz, typický pro georgiánský styl, oživují bíle rámovaná tabulková okna a výrazné spárování režného zdiva. Celá čtvrť byla během druhé světové války velmi poškozena a poté léta chátrala. V osmdesátých letech se oblast bývalých doků a skladišť stala chráněnou zónou a zachránil ji nastupující trend přestavby industriálních budov na komfortní rezidenční zónu.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

S tímto záměrem zakoupil manželský pár úzký čtyřpodlažní dům na rohové parcele, která přímo sousedí s doky. „Jeho hlavní hodnotou bylo především klidné místo s osobitou atmosférou a velká zahrada,“ říká londýnský architekt Chris Dyson, kterému byla svěřena rekonstrukce na bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

V hlavní části domu navrhl v přízemí kuchyni spojenou s jídelnou, v horních podlažích ložnici rodičů, pracovnu a dětské pokoje. Protáhlý úzký boční trakt směrem do zahrady, který sloužil jako skladiště, byl zbourán a nahrazen moderní přístavbou z režného zdiva se zaobleným průčelím.

V přízemí se nachází hlavní vstup z ulice, malá koupelna a společný obývací prostor, v patře ložnice. Celkový design přístavby včetně kovových oken je čistě soudobý, bez zbytečných detailů.

Ze vstupní haly se vchází přímo do jídelny. Masivní prkenné podlahy, profilované dveře, obklady a lišty a litinové radiátory dávají domovu autentický historický nádech.

Cihla k cihle…

Z každého kousku zdiva doslova čiší promyšlené uvažování, smysl pro tradici a poctivé řemeslo. Stavební práce začaly pečlivým rozebráním bouraného zdiva. Vytříděné staré cihly byly ošetřeny speciální historickou technikou, která zachovává jejich původní červenou barvu. Také volba malty a metody spárování odpovídají dobovým zdicím technologiím.

Rozměry oken, hloubka zapuštění parapetu, zakřivení obvodové zdi, výška nadpraží a veškeré detaily fasády tvoří harmonickou řadu odvozenou od rozměrů cihly.

Odkryté původní zdivo, litinová vana, prkenná podlaha s letitou patinou, moderní nerezová baterie a skleněné police – dokonale vyvážená kombinace starého s novým.Zakřivení půdorysu, tvary detailů, rozměry zdiva včetně velikostí oken a dveří vycházejí z rozměrů cihly tak, aby nebylo třeba je půlit. Vzhledem k zachování jednotného rázu fasády je přístavba zateplena zevnitř. Aby se zamezilo kombinaci velkého množství materiálů, byly cihly použity i na zahradní zídky a další venkovní prvky.

„Použití režného zdiva spojuje staré s novým, návrh reflektuje sousedství starých cihelných budov, ale přístavba nepopírá, že je z dnešní doby,“ pokračuje Chris Dyson. „Je to hra mezi historií a moderním designem. Omezená paleta materiálů a pečlivě provedené detaily přispěly k harmonii a soudobé kvalitě.“

Rekonstrukce byla za jedinečný přístup architekta a promyšlené řešení vybrána mezi padesát nejlepších projektů, které se zúčastnily mezinárodní architektonické soutěže Brick Award 2016, vyhlášené společností Wienerberger.

Autor návrhu Chris Dyson

V r. 2003 založil autor rekonstrukce vlastní ateliér Chris Dyson Architects. Navrhl řadu rekonstrukcí v centrální části Londýna i památkově chráněných zónách, je členem britské královské akademie architektů a nositelem řady prestižních ocenění.Vystudoval architekturu na univerzitě v Oxfordu a v Glasgow. Pracoval v přední londýnské architektonické kanceláři James Stirling Michael Wilford, kde se stal partnerem, a jako umělecký ředitel Sir Terry Farrell´s Studio se podílel na velkých architektonických a urbanistických projektech po celém světě. V r. 2003 založil vlastní ateliér Chris Dyson Architects. Navrhl řadu rekonstrukcí v centrální části Londýna i památkově chráněných zónách, je členem britské královské akademie architektů a nositelem řady prestižních ocenění.

Kontakt: www.chrisdyson.co.uk

Postavte dům dle nového trendu – bez zateplování!

(Komerční prezentace)

Cihla Porotherm T Profi

V čem je jiná? Jelikož vznikla spojením dvou čistě přírodních materiálů, jako jsou cihelný střep a minerální vata, pyšní se těmito bezkonkurenčními přednostmi:

  • Výborné tepelně izolační vlastnosti
  • Vysoká únosnost a trvanlivost
  • Rozměrová stabilnost
  • Přírodní, recyklovatelný materiál
  • Skvělá protihluková izolace
  • Maximální bezpečnost a nehořlavost
  • Jednoduché a rychlé zdění
  • Snadno propouští vodní páru
  • V případě navlhnutí – vysychá!

Čisté a technologicky správné řešení stavby domu z vatových cihel Porotherm T Profi slibuje:

Zdravé prostředí

Jednovrstvé cihelné zdivo neobsahuje žádné látky, které by představovaly znečišťování či zamořování interiéru domu, proto se nemusíte bát, že by vám dům jakkoliv „ubližoval“. Jednovrstvé stěny nevyvolávají zdravotní komplikace a perfektně regulují vlhkost, která, v případě nadbytku, značně podporuje výskyt plísní a řas. Stále platí, že v cihlových domech máte jistotu kvalitního vnitřního prostředí, které nevyžaduje vícenáklady v podobě ventilací či systémů pro lepší kvalitu ovzduší.

Cihla Porotherm T Profi: zdravé prostředí (WIENERBERGER)

Finanční a energetická úspora

Cihelné bloky Porotherm T Profi pro jednovrstvé zdivo, díky svým bezkonkurenčním tepelně-izolačním vlastnostem, spadají do kategorie extrémně úsporných materiálů. Proto, ať je již tuhá zima či parné léto, optimální tepelné pohody v interiéru dosáhnete za výrazně nižší spotřebu energie (za vytápění či chlazení), než jste byli zvyklí. Vatové cihly jsou vhodné i pro nízkoenergetické či energeticky zcela nezávislé domy.

Bezpečnost

Domy postavené z masivních cihelných stavebních materiálů disponují značnou stabilností a schopností snést vysoké zatížení. Navíc díky novému typu děrování cihelných bloků Porotherm T Profi došlo k navýšení únosnosti zdiva o cca 10 % při zdění na maltu pro tenké spáry a o 50 % při použití zdicí pěny Porotherm Dryfix. A co různé rozmary počasí? Nemusíte se již bát větru, krupobití, bouřek, sněhu, požárů, a záplav… při jakékoliv mimořádné situaci budete doma zcela v bezpečí!

Trvanlivost a odolnost

Jednovrstvé cihelné zdivo vyniká svojí životností, a to minimálně 150 let! Jak je to možné? Díky svému složení výborně odolává mechanickému poškození a vlivům okolního prostředí (UV záření, mráz, déšť, plísně aj.), které mají za následek rychlé stárnutí. Chcete-li postavit domov nejen pro vás, ale také pro děti a vnoučata, spolehněte se na pevné, odolné, tvarově stálé a trvanlivé cihly Porotherm T Profi.

Cihla Porotherm T Profi: trvanlivost a odolnost (WIENERBERGER)

Snadná a rychlá stavba

Zdění z vatových cihel je velmi rychlé, přesné a jednoduché, vhodné i pro laiky. S pomocí speciální tenkovrstvé malty či lepidla je rychlost zdění až o 50% rychlejší, než z tradičních nebroušených cihel.  Navíc je možné realizovat výstavbu i v zimních měsících, což ušetří nejen váš čas, ale také peníze.

Stálá hodnota

Rodinné domy a byty postavené z cihel Porotherm disponující rostoucí hodnotou na českém realitním trhu. Kvalitní cihelná konstrukce domu je téměř bezúdržbová, případně s minimálními náklady na běžný provoz. Nejnovější, avšak stále neměnné průzkumy jasně dokazují, že prodejní cena nemovitostí s cihelným zdivem zaručuje vysokou prodejní hodnotu i po mnoha desítkách let (např. oproti dřevostavbám).

Cihla Porotherm T Profi: ekologická a k přírodě šetrná stavba (WIENERBERGER)

Ekologická a k přírodě šetrná stavba

Všechny materiály použité při výrobě jednovrstvého cihelného zdiva Porotherm T Profi jsou šetrné k životnímu prostředí. Skládají se z čistě přírodních zdrojů, jako je jíl a voda + izolant v podobě kamenné minerální vaty.

Více informací získáte také na stránkách společnosti Wienerberger.

Koláč Lotus Biscoff

IngredienceKoláč Lotus Biscoff

8 porcí

500 ml mléka

65 g makaronek

75 g sušenek Lotus Biscoff

75 g perníku

3 suché toustové chleby

50 g rozinek

75 g hnědého cukru

2 pl melasy

½ lžičky mleté skořice

2 vajíčka

2 pl polohrubé mouky

Postup

Předehřejte troubu na 180°C.

Odměřte 250 ml mléka a vložte do něj makaronky a nechte je změknout.

Zbytek mléka přiveďte v malém hrnci k varu. Přidejte změklé makaronky, sušenky Lotus Biscoff, perník, toasty, rozinky, hnědý cukr, melasu a skořici.

Když směs začíná vřít, přidejte za stálého míchání vejce.

V hrnečku mléka rozmíchejte mouku a přidejte do vroucí směsi. Stále míchejte. Důkladně povařte a poté nalejte do pečící formy.

Koláč pečte po dobu 18 minut.

TIP: Koláč Lotus Biscoff podávejte s vanilkovým krémem nebo se šlehačkou.

Zdroj: www.lotusbakeries.cz

Vegetariánské chutě na Vyšehradě

Festival vznikl v roce 2011 se záměrem představit rozmanitost, možnosti a nové trendy současného vegetariánství a zdravého stravování. Po pěti ročnících se tento záměr rozšířil od gastronomie dále směrem k tématu zachování udržitelných a přirozených podmínek života na Zemi, k uvědomělému a šetrnému přístupu k přírodním zdrojům a jejich využití.

Hlavním pilířem festivalu je gastronomická nabídka vegetariánských, veganských i vitariánských pokrmů, které se většinou připravují přímo na místě před očima návštěvníků.  Součástí hlavního programu budou přednášky na témata s vegetariánskou problematikou a témata o udržitelném životním stylu a živé ukázky vaření s komentářem ve festivalovém „kulishowroomu“.

Doprovodný program potěší děti i dospělé. Program je tedy připraven nejen pro jednotlivce, ale pro celou rodinu. „Návštěvníci se mohou těšit na živé koncerty, kruhy zpívání a bubnování, cvičení a pohybové workshopy pod širým nebem, dětský koutek, divadlo pro děti, masážní stan a další. Letos se v programu objeví například Ivan JašekDalibor NeuwirtJayamantraMichal Haman,Ludmila Chrášťanská“ popisuje Tereza Dlabalová, organizátorka festivalu. K Vegefestu se přidružilo Taneční studio Bílá Velryba, které zatančí v sobotu večer na louce mezi sochami rituál GAIA pro Matku Zemi.

Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2016. Jeho šestý ročník proběhne 17. - 18. září 2016 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Součástí festivalové scény bude letos opět Dařiště a Tabule štěstí, které zajišťuje Hearth.net. A tradičně nebude chybět pestrá nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu. Festival se letos obejde zcela bez alkoholu – Bernard bude točit pouze nealkoholické pivo.

„Vegefest chce být nadále inspirací v přístupu k odpadům. V letošním roce chceme v souladu s posláním festivalu pokračovat v cestě k tzv. Nulovému odpadu (Zero Waste). Všichni prodejci se zavázali k použití kompostovatelného nádobí, které pro festival dodá společnost Bio Planeta a zajistí jeho likvidaci, a také likvidaci bio odpadu. Hlavní novinkou festivalu bude třídění odpadu na místě před očima návštěvníků, s komentářem odborníků k jednotlivým materiálům a postupům recyklace,“ říká Tereza Dlabalová.

Vegefest proběhne v sobotu 17. září od 11.00 do 19.00. V neděli 18. září je program naplánován od 10 do 18.00. Festival se koná za každého počasí. 

Vstupné stojí 150 Kč na oba dny, 100 Kč na jeden den, a vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na Vstupenkově, nebo na místě. Vstupenky z předprodeje budou na festivalu slosovány o drobné i větší dobré ceny od zúčastněných prodejců.

Aktuální informace najdete na stránkách festivalu.

Barokní fara a dřevěný penzion

V pozdně barokní faře z období Josefa II. byla nejprve otevřena kavárna. Původním záměrem majitele bylo především zabavit svého tatínka, který se měl o kavárnu zpočátku starat. Nikdo nepočítal s tím, že se kavárna stane tak úspěšnou a že do ní nebudou chodit pouze sousedé a místní, ale zastaví se v ní i turisté zkoumající krásy Pálavy, a nebude tudíž stačit několikrát za den uvařit šálek dobré kávy a vyměnit si s hosty pár slov. Nečekaný zájem vedl k vybudování ubytování.

u Pokoj Klentnické Madony je umístěn v dřevěné přístavbě. Je největším apartmánem v penzionu. Na 58 m² plochy je velké dvoulůžko s nebesy, sauna s ochlazovnou, krb a vinotéka s lokálními víny. Na 25 m² velké terase se odpočívá v houpací síti.

Dřevěný penzion, tzv. stodola, je postavený na místě původních chlívků. Právě jejich hospodářská funkce inspirovala autora stavby architekta Marka Jana Štěpána k navržení budovy, jejíž tvar je pro danou oblast typický.

Podélný dům se sedlovou střechou je ale svým provedením v kontrastu k historickému prostředí. Fasáda je tvořena z vertikálních modřínových latí a unikátní nosná konstrukce fasády z masivních křížem lepených dřevěných panelů zůstává v interiéru odhalená. Celodřevěný vnitřek je vystavěný ze smrkových a dubových prken.

Levandulový apartmán s obrovskou postelí s nebesy uspokojí romantiky i vyznavače jednoduchých linií. Jednoduše až stroze zařízený pokoj působí díky použitému dřevu a pro hotelové pokoje velmi netypické posteli romantickým dojmem.

Ve stodole jsou návštěvníkům k dispozici čtyři apartmány s poetickými jmény – Levandulový, Meruňkový, Mandlový a Farní. Další pokoje jsou ukryty ve staré škole. Její rekonstrukce byla zároveň využita k prodloužení budovy. Kromě Školního, Ořechového a Rajského pokoje se zde nachází malý pokoj nazývaný Kabinet a velkoryse pojatý pokoj Klentnické Madony s romantickou postelí s baldachýnem. Zázemí tu našla i kuchyň a knihovna pro hosty areálu. I v této části je využito dřevo a na stěnách jsou hliněné omítky.

Fara byla zrenovována za použití historických postupů. Původní fasáda byla důkladně opravena, výmalby a podlahy repasovány. Zařízení kavárny je přizpůsobeno architektuře stavby a tvoří ho příjemná směs nábytku posbíraného v obchodech se starožitnostmi nebo od vetešníků a nově vyrobeného tak, aby interiér působil autenticky…

Interiér Rajského pokoje evokuje nevinnost a čistotu. Sněhově bílá barva povrchů, oblé křivky nábytku a výhled na pálavské jezero a do sadu jsou v jemné harmonii.

Café Fara

Majitelé nabízejí lahodnou kávu, zážitkový salónek Coffee spirit, farní knihovnu a ubytování v nově vybudovaných netradičně řešených pokojích, všechny nekuřácké. Součástí areálu je vinný sklep, do něhož se vchází klenutou sallou terrenou s velkými obloukovými okny orientovanými na východ do zahrady. V zahradě je umístěna kopie gotické sochy Madony, která se na zdejší faře našla.

Kontakt: www.cafefara.cz

Celý článek a všechny fotografie najdete na našem sesterském webu Modernibyt.cz.

Půvab a výhody lehkých schodů

V posledních desetiletích se z interiérového schodiště coby ryze funkčního prvku stává výsostně estetický designový doplněk. To se projevuje zejména jeho schopností ovlivnit vyznění interiéru a vytvořit jeho dominantu, aniž by ubíralo prostor nebo ho pocitově přetěžovalo. Tendence je právě opačná – schodiště by mělo působit odlehčeně a vzdušně.

Každé schodiště je originál vyrobený podle konkrétního schodišťového prostoru, který je změřen speciálním 3D scannerem (SWN Moravia).

Ovšem správně navrhnout, vhodně umístit a dokonale instalovat kvalitní schody není vůbec jednoduché. Navíc stále platí, že schody jsou stavebním prvkem, který z pochopitelných důvodů neměníme tak často a snadno jako nábytek nebo koberce.

Důležitým požadavkem je také důraz na bezpečnost a funkčnost schodiště, což musí být dodrženo po celou dobu jeho životnosti. I to je důvod obracet se v případě schodů pouze na renomované projektanty a výrobce.

Samonosné schodiště se schodnicemi z masivu a lehkým nerezovým zábradlím se skleněnou výplní umožňuje plné využití prostoru pod schody.

Bezpečnost a pohodlí

Rozměry schodiště jsou dány stavebními normami, které sledují především hledisko bezpečnosti. Musí je splňovat jak schodiště, které koupíte jako hotový výrobek, tak i schodiště, které navrhuje projektant v rámci stavebního projektu vašeho domu. Například platí, že u zábradlí schodiště v prostorách, kde se pohybují děti, nesmí být mezery větší než 80 milimetrů – hrozí zde nebezpečí jejich podklouznutí a propadnutí.

K subtilnosti schodiště přispívá i nerezové zábradlí s lankovými výplněmi.

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINNYDOM BMONOE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025