Dům a byt – internetový časopis o bydlení

Hlavní stránka Diskuse Koupelna Jak na vlhkost?

Jak na vlhkost?

Diskuse na téma: "Jak na vlhkost?"

Odeslat e-mailem Vytisknout

Jak na vlhkost?

22.10.2009 00:46 Vložil/a: miťula

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme v koupelně vlhkost a vlhký zápach a potřeboval bych poradit, zda-li se dá nějakým způsobem odstranit. Tu vlhkost máme skoro v celém baráku. Je to 5let starý barák, takže nový. Nevím, čím to je. Větráme i topíme, ale vlhkosti se zbavit nedaří. Nevíte co s tím? Začíná mi to hodně vadit. Dokonce se nám v hale od sklepa objevuji černé fleky na stěně. Děkuji

"Jak na vlhkost?"
superjabr@quick.cz

[miťula - 22.10.2009 00:46] Vlhkost tam nevzniká jen tak,nějakým zázrakem.Je nutné zjistit původ.Nejpravděpodobnější původ je v rosném bodu.Ten způsobí srážení vlhkosti z vlhkého vzduchu,když jsou splněny negativní podmínky vlhkosti a teploty vzduchu a teploty zdí.
Samozřejmě předpokládám,že u nového domu byly při stavbě dodrženy normy při zřízení hydroizolace pod celým domem.
Takže zbývá dodat,že je třeba dodržet maximání relativní vlhkost vzduchu 60%,teplotu vzduchu co nejvyšší-aby ještě byla snesitelná a dostatečné větrání ve dne,několik minut,aby se veškerý vzduch rychle vyměnil,ale zdi se neochladily.
JABRAKA

Vlhkost
evička

[miťula - 22.10.2009 00:46] Zajímavý článek. My máme taky problém s plísní v koupelně už delší dobu a je to jak boj s větrnými mlýny. Už jsme koupili i nový ventilátor, ale myslím si, že marně. Nevidím žádnou změnu. A to už ten nový ventilátor máme přes 3měsíce.

Malý ventilátor nepomůže
Dája

[evička - 22.10.2009 20:37] Jestli máte na mysli ten, co je teď v reklamě, tak ten je dobrý pouze do koupelny, pokud nemáte ventilačku. Po horké koupeli vám jistě pomůže, jinak né! Je to slaboučké!

Vlhkost
Petr Saulich (redaktor časopisů Můj dům a Rodinný dům)

[miťula - 22.10.2009 00:46]
Dobrý den.

V případě obdobných dotazů nezbývá, než se opakovat. Od redakčního stolu a bez možnosti zjištění možných příčin vlhkosti je každá rada pouze teoretická. Přesto si dovolím alespoň naznačit, jak v daném případě postupovat. Především vyhledejte smlouvu o dílo a ještě jednou si ji pečlivě pročtěte. Zejména pojednání o vzájemných závazcích smluvních stran, o garancích na odvedené dílo, o termínech záruk a reklamací a případných sankcích za nekvalitní práci. Pak taky zalistujte stavebním deníkem – měli byste mít přinejmenším kopii – a jestliže jsou v něm podrobně zaznamenány všechny stavební kroky a činnosti tak, jak dílo postupovalo, stačí najít zápis o hydroizolacích stěn a podlah apod. Možná najdete i předávácí protokol, kolaudační záznam a další podklady. V důsledně vedeném deníku se dá mimo termín dohledat i kdo konkrétně práci prováděl, jaké ten den bylo počasí, jaký byl použitý materiál… Upřímně řečeno (to prosím berte jen jako poznámku na okraj) , takový deník jsem měl v ruce pouze jednou v životě a to ještě v době, kdy jsem pracoval u stavební firmy a osobně jsem tyto dokumenty jednotlivých staveb denně kontroloval a doplňoval. A také si najděte příslušné paragrafy v Občanském zákoníku, které Vám naznačí Vaše zákaznická práva. Ano, i stavba je určitým druhem zboží, na něž se vztahují záruky. Po pěti letech je ale asi zbytečné.

Rozhodně ovšem kontaktujte dodavatele (zhotovitele) díla, odpovědného pracovníka pozvěte k Vám domů a společně s ním se pokuste najít příčinu problémů přímo na místě. Je víc než pravděpodobné, že firma (dělá to tak většina) bude svádět vinu na špatný provozní režim domu – tedy na nedostatečné vytápění, neúčinné větrání, prasklou vodoinstalaci, průsak srážkové vody apod. Těžko se bránit (Vy stojíte na svém, firma rovněž logicky trvá na svém a pouhým pohledem na plesnivou stěnu se dá zjistit velmi málo). Ale odmítne-li dodavatel zabývat se problémem vůbec, nezbývá než oslovit nezávislého odborníka. Nejlépe soudního znalce, který věc posoudí a sepíše znalecký posudek. Bude-li posudek hovořit ve Váš prospěch, tedy že dílo nebylo zhotoveno v souladu s projektovou dokumentací a prováděcím projektem, pak máte šanci použít ho jako důkaz v případném soudním sporu. Na místě je ovšem upozornění, že za posudek se platí, za práce spojené s jeho vyhotovení (např. sondy, vrty, měření apod.) rovněž, advokát si také řekne o honorář… To rozhodně stojí za pokus o nějakou dohodu, je-li ovšem tato akceptovatelná z obou stran.

Přeji Vám hodně zdaru a pevné nervy při řešení problému.

Děkuji za radu
miťula

[ Petr Saulich (redaktor časopisů Můj dům a Rodinný dům) - 23.10.2009 10:28] P. Saulich, moc Vám děkuji za radu. Jsem ráda, že mi tady někdo pomohl. Jdu s tím bojovat.

Minutové větrání a topení
Dája

[ Petr Saulich (redaktor časopisů Můj dům a Rodinný dům) - 23.10.2009 10:28] Čtu tady ty diskuze o vlhkosti a musím říct, že vám nezávidím. Měly jsme podobný problém před třemi lety. Naštěstí u nás zabral ten srpej na vlhkost, už ani neví, ale jak se jmenoval. Ale pokud by to někoho zajímalo, tak to zjistím. Ti, co nám to doporučili to budou určitě vědět. Jediné, co od té doby dodržujeme je každodenní větraní místností, ale jen pouze na pár minut a topit. Vždycky předtím jsem větrala i 3-4hodiny a to byla chyba. Říkali mi, že tak jsem do baráku dostala ještě více vlhkosti. Takže ode mne jen tolik, minutové větrání a topení! Hodně štestí. Jo a myslím si, že pan Saulich má pravdu.

Zateplení zvenku ano
Dája

[Dája - 23.10.2009 13:41] Teď tady čtu, co píše p. Ličková. Nezlobte se, ale ... Nechápu. Zapetlit zvenku p. mitulo to ano, pokud už váš domeček není dávno zeteplen. Ale stěhovat se někde jinde kvůli tomu? Určitě se to dá nějak vyřešit. Zeptejte se odborníků. Já nejsem odborník, jen vím, že správné větrání a topení. To nám pomohlo.

...
Jana Ličková

[Dája - 26.10.2009 14:57] Já to nepsala proto,aby se stěhoval jinam kvůli vlhku.U nás to taky nebyl důvod pro stěhování,to v žádném případě,to jste mně asi špatně pochopila.To,že jsme se přestěhovali jinam jsem psala jen pro porovnání(myslím co se týká zdí-bytovka a rod.dům - i tlouštˇka zdí má totiž něco do sebe...nedá se to porovnat)....v žádném případě to nebyla rada,aby se přestěhovali jinam.

Vlhkost
Jana Ličková

[miťula - 22.10.2009 00:46] Musím poditknout,že dokud jsme bydleli na bytovce,potýkali jsme se s vlhkostí po celou dobu(asi 10 let).Mysleli jsme,že zateplení zevnitř to vyřeší.Bohužel,řekla bych,že to byla ještě větší chyba.Plíseň se navíc objevovala u všech obyvatel domu,takže jen větráním to asi nebylo.nebyly tam bůhvíjak silné zdi,takže i to dělá hodně...Před 3 lety jsme se přestěhovali na rod.domek(také starý),jsou tu snad 2x tak silné zdi a od vlhka máme pokoj.Plíseň se neobjevuje absolutně nikde.Vím,že tohle není řešení...prodat domek a koupit jiný,ale jen jsem chtěla říct,že i tohle může problém.Co třeba zateplení domu?Ale hlavně ne zevnitř!Raději zvenku,možná by to váš problém vyřešilo...a hlavně ventilaci v koupelně.

Vlhko pod vanou
SAM

[miťula - 22.10.2009 00:46] Dobrý den,
mám obrovskou prosbu. Letos v listopadu jsme dodělali koupelnu a vyskytla se nám pod vanou a ve skříňkách plíseň. (vše je zděné) Ve skříňkách je po obvodu voda a totéž je i pod vanou. Zdi a podlaha jsou ošetřeny nátěrem proti vlhku. Bohužel je to rohová strana domu - přízemí, tak že se nám tam sráží teplo. Tato část domu je přístavba ale zateplená a ve výšce kde kde je vana je nezateplená spodní část domu. Mnohokrát děkuji za info.
Beranová

Vlhko pod vanou
superjabr@quick.cz

[miťula - 22.10.2009 00:46] Nezbývá,než opakovat to,co na jiné poradně.A nakonec platí i to,co se tu dočtete víckrát.Pokud nebude dokonale zateplena venkovní zeď,a zajištěno dobré větrání a topení v koupelně,těžko se vlhkosti zbavíte.Zatím se pokoušejte aspoň zbavit ochranným postřikem výskytu plísně,abyste neohrožovali zdraví hlavně dětí.
JABRAKA

Zuri19
Cheryl0h

[miťula - 22.10.2009 00:46] hallo baby!!! my name Maria..
I love sex. Write me - chilp.it/a47fd4e

Ashleydu
Leoniepm

[miťula - 22.10.2009 00:46] Hey dear! my name Deborah..
I want sex! Here are my photos - is.gd/nVMghs

Andreaz8
Leahjx

[miťula - 22.10.2009 00:46] hello baby! my name Emily...
I want sex! Here are my photos - u.to/iPbKGw

GeorgCync
GeorgCync

[miťula - 22.10.2009 00:46] Start saving with freelance services today! All for your website - Development, Promotion, Texts, SEO, Keyword Research, Audit, Video. Online services just from $10 ->> tinyurl.com/y8gyn2b9

Přidat odpověď

Nápověda

[b] tučný text [/b]

[i] text kurzívou [/i]

http://neco.cz/ nebo www.neco.cz odkaz do nového okna

nekdo@neco.cz e-mailová adresa

Napsáno znaků

Tučné položky jsou povinné.

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Můj dům klub

To není špatně. Protože je to od tebe

další videa

Aktuální číslo časopisu Můj dům

Předplatné časopisů

≡ Menu

• Dům
    • České domy
    • Zahraniční domy
    • Jak bydlí celebrity
    • Stavba a rekonstrukce
    • Domy na klíč a developerské projekty
    • MŮJ DŮM: Katalog rodinných domů
  • Interiér
    • Návštěvy
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Obývací pokoje
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Domácí fitness
    • Pracovny
    • Šatny a prádelny
    • Bydlíme
  • Stavba
    • Svépomocí
    • Zabezpečení
    • Fasáda domu
    • Povrchové úpravy
    • Okna, dveře
    • Vytápění
    • Rozvody vody, kanalizace, plynu, elektro, ...
    • Podlahy
    • Střecha domu
    • Konstrukce domu
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
    • Návštěvy zahrad
    • Terasy, balkony a ploty
    • Jezírka a bazény
    • Péče o zahradu
    • Květiny
    • Odpočinek na zahradě
  • BLOG
  • Akce
    • Projekt roku
    • Tipy
    • Soutěže & Slevy
    • Kalendář
  • Diskuse
    • Dům
    • Byt
    • Zahrada
    • Kuchyně
    • Koupelna
    • Právo a finance
  • Poradna
Vyhledávání
Přihlášení
Newsletter
O nás
Newsletter

Články na partnerských webech

Stavba Web.cz

Vila u Hradce Králové

iMateriály

Konference Voda 2020 / Stavba a voda

Konference Voda 2020 / Stavba a voda

Rodinný dom

Dom (nielen) do hôr

Dom so štvrtou dimenziou

Partneři webu

Nůj dům krok za krokem Můj dům StavbaWEB iMateriály Rodinný dom Business Media One

• Dům
  • Interiér
  • Stavba
  • Rekonstrukce
  • Zahrada
  • BLOG
  • Akce
  • Diskuse
  • Poradna

Profil | Kontakt | Pro inzerenty | Netviewer | RSS | GDPR

Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2022

created by Business Media One with Sabre SW