Skip to content

Blog

Na venkovské adrese

Pohled z haly do obytného prostoru

Hliníková komoda ve vstupní hale je sama o sobě výtvarným objektem

Schodiště do patra navrhl majitel domu

Krb obložen bílým mramorem

Koženou sedací soupravu doplňují stolky v kombinaci hliníku a skla

Kuchyň je vybavená elektrospotřebiči Miele, MIELE CENTER STOPKA

Kuchyňská setava Bulthaup

Římská roleta na okně ladí s hliníkovým rámem okna

Pohled z galerie

Skleněná vitrína na galerii

 

To, co nestačili zkazit původní obyvatelé vsi a jejich potomci, se teď rychle snaží dohnat přistěhovalci. Hledají klid a pohodu bydlení na venkově, blízkost k přírodě i k člověku. Nový život však často začínají stavbami podivných sídel, která v původní zástavbě působí stejně cizorodě jako oni sami v místní samoobsluze. Touha ukázat, co všechno si mohou dovolit, je však od místních spolehlivě vzdaluje. Rozčarováni se pak sami straní společenství, od něhož původně očekávali skutečné lidsky vřelé soužití.

V  tomto charakteristickém koloritu osidlování příměstských vsí a městeček jsme se tentokrát setkali s opačným přístupem, který potěší i překvapí zároveň. Také naši dnešní hostitelé svou současnou venkovskou adresu vyměnili za byt na pražském sídlišti. Jim se však zalíbil dům, který z ulice působí naprosto neutrálně, dokonce se zdá mnohem menší, než by vás napadlo.

Toto nenápadné začlenění do zástavby jim vyhovuje a tak vnější tvář domu nebylo třeba měnit. Okny obytných místností je natočený jihozápadně do vlastní zahrady, která zaručuje skutečné soukromí obyvatel. Člověk procházející kolem domu po chodníku míjí pouze nízkou zeď s úzkými okny od technického zázemí. Teprve když se otevřou vrata nebo vrátka a vy jste vítanými hosty, postupně si můžete utvářet představu o životním stylu hostitelů.

Manželé společně přiznávají, že je vždycky, i když bydleli v paneláku, bavilo často měnit zařízení. Čas od času to prostě chtělo změnu. Doplňování interiéru novými současnými prvky se stalo jejich koníčkem. Hlavní slovo při vybírání mívá většinou muž, i když rozhodnutí prochází schvalovacím řízením u ženy a odrůstajících dcer. Protože však mužovy pracovní povinnosti vyžadují stále více času, rozhodl se současnou rekonstrukci interiéru svěřit profesionálním firmám.

Architektonické úpravy navrhl ing. arch. Sergi Vasiljev, majitel sám dal pouze podobu točitému schodišti v obytné hale. Podařilo se mu dokázat, že přestože je z těžkých materiálů (kov a leštěná žula), může působit velmi lehce. Vzhledem ke své zálibě v moderním výtvarném umění a designu se v tomto oboru velmi dobře orientuje, a tak nemusel dlouho hledat firmu, která by také interiér zařídila podle jeho představ.

Oslovil Sirius design, který nabízí kompletní vybavení i zařízení bytu značkovým sortimentem s mezinárodně uznávanou kvalitou a nadčasovým designem. Majitel firmy Karel Calta a architektka Ewa Nemoudry začali doslova od podlahy a skončili nápaditým výběrem a aranžováním bytových textilií. Vlastně ještě úplně neskončili. Na proměnu dosud čeká jedna koupelna a ložnice.

Ve většině obytných místností leží plovoucí bambusové podlahy, které jsou velmi pružné, mají přírodní barvu a přitom vynikají tvrdostí. Přestože jejich pořizovací cena není právě nízká, v rodině, kde je skutečnou paní domu čtyřicetikilová fenka rotvajlera, dokážou tento téměř nezničitelný materiál na podlaze ocenit.
Protože v domě je prostorná vestavěná šatní skříň, nebylo třeba dodávat do obytného prostoru mnoho dalších úložných prvků.

Nábytkové solitéry se vyznačují jednoduchostí, moderním designem a vysokou kvalitou i v takových detailech, jako je nábytkové kování. Každý kus působí zároveň jako objekt, který má kolem sebe dostatečný prostor pro vnímání. Nejvýraznějším výtvarným prvkem je bezesporu pojednání proskleného výklenku v hale, který slouží jako jídelní kout. Květinový vzor závěsu působí na této velké ploše až neočekávaně efektně. Barevně ladící potahy židlí ještě umocňují přívětivou a stále jarně naladěnou atmosféru tohoto místa.

Samostatnou kapitolou je nevelká kuchyň, zařízená precizně uspořádanou sestavou Bulthaup. Přestože je kombinovaná v tmavě modré barvě a kovu, nepůsobí vůbec chladně ani smutně. Že by ti motýlci na záclonách a římských roletách…? Žena, která tady tráví poměrně dost času, oceňuje, že Bulthaup splnil všechna její přání ještě dřív, než ji vůbec napadly, a tak nemusí v nových zásuvkách a skříňkách nic hledat, má dojem, že to tak bylo odjakživa.

Život v domě, který bývá často tichý, jí kromě věrného psa zpříjemňují televizní a hifi přijímače Bang & Olufsen. V kuchyni je to vestavěný malý televizor, větší sestava v obytné hale má ještě sestru v předpokoji u bazénu. Bydlení v nově vybaveném domě je tak příjemné, že si ani ona, ani její manžel zatím nedovedou představit, kdy je zase napadne myšlenka, že by to chtělo nějakou změnu…

Text: Pavlína Blahotová, Foto: Petr Zhoř
Zdroj: Modení byt 4/01

Velké a nerezové

Ladné štíhlé tvary top modelek uz také vyšly z módy.

Na výstavišti se před japonskými fotoaparáty pyšně nadouvaly baculky Candy a Ariston, tlouštíci Whirlpool a Rex do objektivu hrdě vystrkovaly svá oblá bříška. Těch málo, které zůstaly ukryty v útrobách kuchyňských sestav, nebylo nijak ochuzených, neboť si mohly jen vzájemně závidět, který má krásnější dvířka či pěknější úchytku.

Vnitřky mrazniček potěšily i nejednoho labužníka – přehledně a objemně uložné prostory těchto domácích miláčků totiž dávaly tušit, jaké lahůdky by se v nich mohly nalézat. Pozadu v ladnosti tvarů nezůstala ani žádná trouba. A máte-li pocit, že tu všechno už jednou bylo, tak jste na to kápli.

Pro Dům a byt z Milána exkluzivně

Pod tlakem se vaří rychleji


Některé tlakové hrnce jsou vybaveny pařáčky. Pak stačí nalít jedem centimetr vody a můžete vařit pouze v páře.

Hrnec s pařáčkem

Tlakový hrnec Praktik od firmy Tescoma, cena (objem pět litrů) 1 688 Kč

Tlakové hrnce s bajonetovým uzavíráním

Bajonetový uzávěr

Firma Tescoma nbízí typy hrnců, u ktrých si můžete nastavit dva druhy tlaků, cena 2499 Kč

Lepší hrnce nabízejí regulaci tlaku

Firma Sfinx nabízí duo "balení", které obsahuje dva hrnce, cena 2 810 Kč

Výrobek Duromatic firmy Kuhn-Rikon, cena od 6 500 do 11 000 Kč

Tlakový hrnec, WMF Perfect Plus, Cena 4 662 Kč, ARCADA

Souprava Bio Exclusive Duo, Tescoma za 3 200 Kč

Kuchařku vydalo nakladatelství IŽ, cena 69 Kč

Třebaže v samotných začátcích občas končilo jídlo spíše na zdech a stropu kuchyně, vývoj vedl k tomu, že dnes patří „papiňáky“ ke spolehlivým a bezpečným pomocníkům. Potraviny se v nich uvaří zhruba o polovinu rychleji než při běžných metodách vaření. Díky tomu člověk ušetří nejen čas a peníze, ale v jídle zůstane zachováno více důležitých látek a vitaminů.

Ocel s bajonetem
Zatímco první tlakové hrnce se vyráběly z litiny a před dvaceti lety na trhu převládaly hrnce hliníkové, nyní už se na jejich výrobu používají ty nejmodernější materiály – nerezová ocel. Třívrstvé dno může za to, že se teplo mnohem lépe rozvádí po celém hrnci a voda začne rychleji vařit. Navíc udržuje potraviny dostatečně teplé po delší dobu, i když máte sporák vypnutý. „Nejmodernější hrnce mají dno přizpůsobené novým typům indukčních sporáků – díky elektromagnetickému kanálku na dně hrnce se plotýnka zahřeje pouze tam, kde zrovna stojí hrnec, a teplo neuniká kolem,“ říká Michal Hejna z prodejny POTTEN & PANNEN.

Mění se i způsob uzavírání – zatímco před třemi stovkami let uvést tlakový hrnec do chodu znamenalo zápasení se šrouby, dnes stačí poklici nasadit a jedním pohybem utěsnit. „Většina tlakových hrnců má takzvané bajonetové zavírání. Poklice se pootočí ve směru nakreslených šipek a zacvakne tak, aby se rukojeť poklice dostala do polohy souběžné s rukojetí tlakového hrnce,“ vysvětluje Alena Meleová z prodejny LA VECCHIA BOTTEGA. Druhým, ale už ustupujícím způsobem zavírání je ono klasické, známé z hliníkových hrnců. Křížem vsunete poklici do hrnce, pak přesně umístíte, aby dobře těsnila, a zaháknete.

Pára uniká, anebo ne? 
Pára nad hrncem vždy patřila nejen ke klasickému vaření, ale i k „papiňákům“. I když se v nich vaří v páře, přesto přes takzvaný pracovní ventil stále unikalo malé množství páry. Tyto výrobky najdete – pod označením jako bio nebo klasické – na trhu i dnes. V těchto nádobách se vaří při teplotě zhruba 110 °C a tlak tady dosahuje asi půl atmosféry. V těchto hrncích je vaření sice pomalejší, ale šetrnější.
Druhou možností jsou tak-zvané expresní tlakové hrnce, kde vaříte při 120 °C a naměřili byste tady hodnotu tlaku zhruba jednu atmosféru. Tyto hrnce pak vaří o jednu třetinu až polovinu rychleji než ty klasické. Někteří výrobci a prodejci jim říkají expresní, jiní – díky rychlosti, při které zůstanou zachovány vitaminy a další látky – používají právě pro tyto typy výraz bio.

Dražší tlakové hrnce mají i možnost volby mezi těmito dvěma různými způsoby vaření. Kolečkem si můžete určit, zda zvolíte nižší tlak vhodný na vaření zeleniny, příloh, nebo vyšší, který se doporučuje při přípravě hovězího či vepřového masa.

Výbuch nežádoucí
Dnešní „papiňáky“ jsou opatřeny alespoň dvěma, některé i pěti pojistkami. Takzvaný pracovní ventil neustále při vaření „odfukuje“, upouští páru. Díky tomu nevznikne v nádobě přetlak.

Bezpečnostní ventily mají svůj význam, pokud nemůže pára odcházet pracovním ventilem. Pak se aktivují a odpustí páru z nádoby. Některé lepší hrnce jsou pak vybaveny ještě takzvaným havarijním ventilem. „Jestliže všechny předchozí pojistné ventily nebudou z nějakého důvodu fungovat, upustí páru tento,“ říká Jiří Ambrož, manažer firmy TESCOMA. „Na jedné straně poklice se nachází otvor, který je za normálních okolností utěsněn gumou. Při vysokém havarijním tlaku pára gumu vytlačí a odejde ven z hrnce tímto otvorem.“

Digitální znamená chytrý
Mezi nejdokonalejší výrobky na trhu patří tlakový hrnec od firmy FISSLER. Za hrnec o objemu 4,5 litru zaplatíte bez několika stokorun 14 000 Kč. I když i tento hrnec je vyroben z nerez oceli, liší se hlavně svou poklicí, která má pět pojistných ventilů a navíc je opatřena digitálním displejem. „Po jeho zapnutí si můžete vybrat, zda chcete vařit vepřové maso, zeleninu či třeba rýži. A o zbytek už se postará hrnec sám – nastaví si tlak i teplotu,“ dodává Michal Hejna. Poklice má také bajonetový uzávěr. A můžete ji samozřejmě použít pro vaření pod tlakem. Stačí ale přepnout jedno tlačítko, těsnost zmizí a poklice funguje jako obyčejná. Tento hrnec se prodává i ve variantě bez chytrého digitálního displeje. Má stejné ovládání i vlastnosti a zaplatíte za něj o 7 000 Kč méně.

Novinkou na trhu je hrnec Duromatic švýcarské firmy KUHN-RIKON, který odborníci přirovnávají k Mercedesu mezi tlakovými hrnci. Duromatic uvaří potraviny za třetinu doby a ušetří 60 % plynu nebo elektrické energie oproti klasickému hrnci. Je opatřen pěti pojistkami. Stojí podle velikosti od 6 500 do 11 000 Kč.

Šetřete peníze i místo
Tlakové hrnce se vyrábějí v různých velikostech – o objemu od 2,5 až do 12 litrů. Není však nutné kupovat si tři hrnce a za každý platit po 2 000 Kč, což jsou přibližné ceny těch nejlevnějších. Výrobci si jsou toho vědomi, proto všechny nádoby mají stejný průměr a poklice, která je na tlakovém hrnci asi nejdůležitější – padne na hrnce o různém objemu. Někdy se prodávají i sady skládající se ze dvou různě velkých hrnců a jedné poklice (například tlakové hrnce TESCOMA Bio Exclusive Duo 3 a 6 litrů). Přitom kastroly můžete použít i samostatně ke klasickému vaření, a ty nejmenší o objemu 2,5 nebo 3 litry mohou posloužit i jako pánev.

Jak vypadaly papinovské hrnce?
(Podle Nové encyklopedie z roku 1863)
„Poklice je vytvořena tak, že dosedne přesně na okraje stěn, a zde se může upevnit připravenými šrouby. Je bočně provrtána, otvor má průměr jeden nebo dva centimetry a je osazen ventilem tvaru obráceného kužele… Tím, díky váze ventilu, nádoba zůstává uzavřena i ve chvíli, kdy se voda vaří nad 100 °C. Pro domácí použití stačí zahřát vodu jen málo nad 100 °C a v tom případě není ani zapotřebí systém šroubů, postačí jen zatížení poklice k dosažení výsledku…“

TIP: Staroměstské kuře se zázvorovou omáčkou
1 velké kuře (1 600 g), 1 větší cibule, 1 středně velká mrkev, 1 malá petržel, 3 lžíce másla, olej, 2,5 dl sladké smetany ke šlehání, citronová šťáva, špetka cukru, 1 lžička mletého zázvoru, na špičku nože karí koření, sůl, zelená petrželka na posypání

Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme olejem, posypeme zá-zvorem a dáme na několik hodin do chladu rozležet. V tlakovém hrnci rozehřejeme 1 1/2 lžíce másla a 1 1/2 lžíce oleje, vložíme připravené porce kuřete a po všech stranách opečeme dorůžova. Maso vyjmeme, uložíme do tepla, do šťávy nasypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, promícháme a na mírném ohni za stálého míchání osmažíme dozlatova. Ochutíme špetkou mletého zázvoru, přidáme na špičku nože karí koření, porce kuřete vložíme zpět, zalijeme 5 dl vody, uzavřeme a dusíme pod tlakem 20 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme a porce kuřete vyjmeme.
Zelenina by měla být rozměklá. Šťávu zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, a za stálého míchání povaříme. Zjemníme máslem, dochutíme několika kapkami citronové šťávy, trochou cukru a podle potřeby i solí. Podáváme s vařenými brambory nebo máslovými noky, vhodné jsou rovněž vařené široké nudle. Porce sypeme nasekanou zelenou petrželkou. 

Zdroj: Svět kuchyní 3/01

Kontakty:
ARCADA, Zlatý Anděl, Plzeňská 344, Praha 5, tel.: 02/57 31 00 22; 
BOTTEGA (dříve LA CASA LAGOSTINA),
Na Perštýně 10, Praha 1, tel.: 02/24 23 46 29, Hypernova, Praha-Průhonice (pasáž),
tel./fax: 02/72 68 02 30, 
Tesco Letňany (pasáž), Praha 9, 
tel./fax: 02/84 01 43 29, 
www.bottega.cz
IŽ, s. r. o., Václavské nám. 36, Praha 1, tel./fax: 02/24 21 40 52, 0203/63 01 50 
(objednávky na dobírku);
POTTEN & PANNEN, Václavské nám. 57, Praha 1, tel.: 02/24 21 49 36, 
www.pottenpannen.cz
SFINX, U Smaltovny 2, České Budějovice,
tel.: 038/770 29 11, 
www.sfinxcb.cz
prodejna: Zlatnická 10, Praha 1, 
tel.: 02/22 31 69 01 
TESCOMA, Dlouhá 4311, Zlín,
tel.: 067/757 51 11, fax 067/757 52 22, 
http://www.tescoma.com

Je otevřeno, vstupte!

Šedé stěny , bílé dveře, které dotvářejí příjemný celek

Bezchybné sladění vnitřních prostor rodinného domu.

Proslení patří mezi trendy, vhodný typ skla dojem umocní

Prvky rustikálního stylu volte do stejně laděného interiéru

Dveře jako součást interiéru? Elegantní řešení v jednotném stylu.

Moderní čistý design představují masivní dveře ze zaoblenými hranami a zárubněmi z hliníkových profilů

Chvála na současné dveře vychází ovšem z předpokladu, že nás mají čím oslovit. Nabídka na našem trhu je značná, a to jak z dovozové, tak tuzemské produkce. Záleží pouze na nás, co od dveří očekáváme. Jedna věc je však stále patrná – dveře jsou v očích mnoha z nás ještě popelkou a jejich výběru zdaleka nevěnujeme takovou pozornost, jak by si tento velice důležitý prvek interiéru zasluhoval.

Často se rozhodujeme především podle ceny, aniž bychom si uvědomili, jak zásadní část vybavení domu nebo bytu pořizujeme. V úvahu bychom měli vzít především životnost, kterou od dveří automaticky očekáváme. Těžko předpokládat, že některý z nejlevnějších typů nám bez větších vad na vzhledu bude sloužit řadu let. A položili jste si již někdy otázku, jak často předpokládáte, že budete dveře od jednotlivých místností měnit za nové?

Představa ušetřených peněz na výhodném nákupu se v této souvislosti stává pouhou iluzí. U každých dveří, které provází vyšší cena, bychom místo konstatování, že jsou drahé, měli chtít znát, co nám v tomto provedení nabízejí. Nezbytná otázka při každém takzvaně výhodném nákupu by pak měla znít: Proč jsou tak levné?

Výběr v provedení i materiálech
Co se týče materiálu, z osmdesáti procent se prodávají dveře dýhované. Jsou cenově relativně dostupné a při pečlivém výběru výrobce i kvalitní. Na trhu jsou nejvíce žádané přírodní dýhy světlý dub, olše, ořech, třešeň a buk. Časté jsou i dveře z plastu. Používají se vícekomorové plastové profily, zaručující dveřím tvarovou pestrost, různost prvků, výplní a barevnou škálu. Použitý materiál a způsob další úpravy plastových dveřních profilů určuje stupeň stability, odolnost proti klimatickým změnám, tepelněizolační vlastnosti a životnost. V moderních interiérech dnes nacházejí uplatnění rovněž dveře z hliníkových profilů, známých především z komerčních objektů.

Masiv sladí celý interiér
Vysoké nároky na estetickou stránku splňují dveře z masivního dřeva. Nejvíce se používá dub, borovice, smrk a modřín. Stále častěji jsou žádány i netradiční, především exotické dřeviny. Kromě samotné podstaty dřeva, jako stoprocentně přírodního a všeobecně oblíbeného materiálu, jsou dveře z masivu vyhledávány také pro dobré tepelně izolační a akustické vlastnosti a příjemný vzhled, umocněný možností dokonalého řemeslného opracování. Pouze dřevo nabízí také výjimečnou možnost do detailů sladěného interiéru, kde typ dřeviny, barva a způsob provedení dveří koresponduje například se schodištěm, obklady stěn a dalšími prvky.
K výslednému efektu přispívají také dnešní velice kvalitní barvy a laky.

Dveře na prvním místě
Volba vhodného typu dveří by měla vycházet ze znalosti celkového interiéru. Zákazníci bývají až překvapeni množstvím otázek, které jim v souvislosti s hledáním vhodného typu dveří pracovník prodejny pokládá. V této souvislosti by bylo dokonce vhodnější ho nazývat poradcem. Správně zvolené dveře totiž musí vyhovovat řadě požadavků, mezi nimiž je jejich funkce uzavírání jednotlivých místností brána za takovou samozřejmost, o které ani není třeba hovořit.

Několikahodinové hovory se zabývají výhradně volbou dřeviny, barvy, typem dveří, výběrem skel a kování. V této souvislosti vstupují do hry především typ a barva podlahy – mimochodem, věděli jste, že volbou typů dveří a především jejich barevnosti byste se měli zabývat ze všeho nejdříve? V podstatě již v době projektové dokumentace je nutné zvažovat, zda zvolit dveře otočné, či zcela ideální dveře posuvné, řešit jejich velikost i umístění.

Konkrétní typ je nutné zvolit ještě před výběrem podlahy a vybavení interiéru, protože právě dveře by měly být určující. Ve srovnání s možnostmi desítek typů a barev dřevěných podlah i nábytku jsou dveře v mírné nevýhodě a není nic nepříjemnějšího, než se pak každoden-ně dívat na kombinaci odstínů, které mohly – při troše větší pozornosti – vytvářet lahodný celek. Svou roli při rozhodování hraje i velikost místností a umístění dveří. Tento problém nabývá na významu zejména v halách, chodbách a předsíních bez přímého osvětlení, kde bývá na relativně malém prostoru největší počet dveří.

V tomto případě je nutné postupovat dvojnásobně opatrně a o to pečlivěji typ dveří volit. Pamatujte, že již sama dřevěná podlaha prostor opticky zmenšuje – a pokud byste vybrali i dveře ve stejném tónu, budete se cítit ještě stísněněji. Univerzálním řešením pro tyto případy je volba maximálního prosklení, které prostor nejen prosvětlí, ale i pocitově odlehčí. Důležité také je přicházet již do prodejny s určitým názorem. Tvrzení, že ještě nevíte, jakým nábytkem budoucí interiér zařídíte, vypovídá spíše o nechuti se se svými přáními svěřovat.

Není třeba mít v těchto okamžicích
jasno o detailech, ale každý ví, v jakém prostředí se cítí dobře. Už i pouhá informace typu „kov a sklo“ zkušenému pracovníkovi stačí, aby vás mohl správným směrem orientovat v další nabídce. Zásadní rozhodnutí však záleží vždy na vás, zákaznících.

Není třeba hledat v zahraničí
Během posledních let se dveře staly středem zájmu řady zkušených designérů a architektů. Mimořádně příjemné bylo sledovat pokrok, který zaznamenaly zejména pod vedením tuzemských návrhářů. Dnes stačí navštívit některou z předních českých společností a doslova můžete oči nechat na jedinečných a osobitých návrzích.

Vycházejí z posledních světových trendů a – doplněny o dokonalé a nápadité zpracování – nenechávají nikoho na pochybách, zda můžeme být i v této oblasti rovnocennými konkurenty. Protože i u dveří můžeme vysledovat určité módní prvky a trendy, stávají se zejména veletrhy vítanou příležitostí, jak představit další novinky.

Nebojte se prosklení
Éra běžně používaných rustikálních typů dveří končí a v souladu s nejnovějšími trendy bychom se s nimi měli nadále setkávat již jen v prostředí, které jim skutečně náleží – to znamená především na venkovských chalupách a obdobně laděných interiérech. Stejně jako v dalších oborech, také u interiérových dveří je jasně patrný návrat k funkcionalismu 30. let a nové modely jsou představovány v pozici jednoduchosti a maximálního prosklení.

Nové typy dveří definitivně opouštějí zdobné lišty a pouštějí se cestou jednoduchých, čistých tvarů, z nichž vynikají detaily v perfektně zvládnutém řemeslném provedení. V duchu nového designu přichází forma skládaných dveří, kdy je jeden typ nabízen v mnoha variacích a lze tak kombinovat jak dveře plné, tak i s různým stupněm prosklení. V novém pojetí již neplatí úzus, že do koupelny a na WC musí být dveře výhradně plné: i v těchto velice soukromých místech si můžete dovolit luxus dveří decentně prosklených. Výsledný efekt, při zachování veškeré potřebné intimity prostředí, přesto zůstává zachován.

Záleží pouze na volbě typu skla a dveří a na koncepci interiéru. Atypické modely často vycházejí opět z principu skladebných prvků a umožňují tak vytvářet působivé kombinace. Možnosti jsou násobeny dříve netušeným výběrem barev a typů skel, které dokáží podtrhnout výjimečnost každého prostředí. Sklo, často uplatňované ve zcela netradičních formách a sestavách, se u současných interiérových dveří stává výrazným, leckdy až dominantním prvkem.

Zakázková výroba specializovaných firem dokáže připravit dveře a pochopitelně i dřevěné zárubně, které jsou schopny stát se solitérem, reprezentativním prvkem interiéru. K vrcholům současných možností, představujících velice náročnou a složitou výrobu, patří např. masivní dveře v oblouku a řada dalších výjimečných řešení. I když ale sáhnete o stupínek níže, k dobrému průměru, budete spokojeni. Od dveří je přece škoda nechtít víc než jenom – zavřít a otevřít.

Zdroj: Můj dům 3/01

Udržte vlhkost na uzdě

Vrcholem komfortu je volba systému s otevíratelnou střechou, Sonneranda

Větrací žaluzie umístěná pod skleněnou výplní ve dveřích opticky neruší

Vířivé vany, bazény v těchto případech je nutné věnovat pozornost vlhkosti vzduchu

Výklopná střešní okna

U rozsáhlejších realizací je důležité dostatečné větrání

Zimní zahrada nám poskytuje výjimečnou možnost být po celý rok přírodě nadosah a přitom chráněni před nepřízní počasí. Nabízí vítané rozšíření obytného prostoru a v řadě případů bývá – právě pro možnost příjemné relaxace – využívána nejvíce ze všech společných částí obydlí. Abychom byli skutečně maximálně spokojeni, musí být celá stavba provedena důkladně a zcela bez kompromisů.

Nejsou výjimečné případy, kdy se na první pohled zcela bezchybně vyhlížející a funkční stavba během relativně krátké doby stane místem, které je v podstatě neschopné obývání. Případné nedostatky se totiž zpravidla neobjevují okamžitě po dokončení zastřešení, ale teprve v průběhu dalších měsíců, často i let. Rozhodující je v první řadě volba systému. Na celé stavbě zimní zahrady se kromě typu profilů promítá také zručnost a zkušenosti montážních týmů.

Vlhkost v domě se projeví především v zimní zahradě
Pro manžele Ryskovy z předměstí Brna se postavení rodinného domu stalo splněným snem. Přímo nadšeni byli návrhem projektanta doplnit dům o zimní zahradu. Přátelé, kteří ji už roky měli, si ji nemohli vynachválit a paní domu se už nemohla dočkat, až ji i ona bude moci zabydlit spoustou květin a oblíbeným ratanovým nábytkem.

První dojem byl skutečně fantastický. Během krátké doby se ale objevily problémy. „Vlhkost vzduchu byla tak vysoká, že jsme postupně byli donuceni zimní zahradu přestat vůbec využívat,“ vzpomíná dnes Jitka Rysková. Ratanový nábytek jsme museli přikrýt igelity, ale než jsme jej ze zimní zahrady měli možnost přemístit, byl již trvale poškozený.“

Stala se někde chyba?
Vlhkost je hlavním nepřítelem každé zimní zahrady. Pokud je zimní zahrada stavěna současně s novostavbou, stane se vlhkost vaším spolubydlícím na poměrně dlouho. Většina stavebních technologií a postupů, které nový dům provázejí, se bez vody neobejde. Vám pak nezbyde, než trpělivě větrat a větrat. Je to i případ brněnské rodiny, která nemohla právě z důvodů až neuvěřitelně vysoké vzdušné vlhkosti v tomto období zimní zahradu téměř používat.

Zimní zahrada absorbuje vlhkost okolního prostředí novostavby a tento fakt nemůže být důvodem reklamace. Jak jsou Ryskovi se svou zimní zahradou spokojeni dnes? Stejně jako jejich přátelé, ani oni si ji nemohou vynachválit. Novostavba vysychá až dva roky a teprve pak se klima v zimní zahradě stabilizuje na běžné úrovni, která se pohybuje kolem 55–65 % vzdušné vlhkosti. Konkrétní údaj o vzdušné vlhkosti závisí na způsobu, jakým je zimní zahrada používána. Jak už samotný název vypovídá, právě zde bývá umístěno větší množství rostlin, což vzdušnou vlhkost dále zvyšuje.

Pokud máte v zimní zahradě vlhkoměr, sami se snadno přesvědčíte, že jen pouhá zálivka květin dokáže zvýšit vlhkost ve vzduchu až o 10 %. „Kromě sedacího nábytku, stolků a květin jsou v zimních zahradách stále častěji umísťovány vířivé vany, které prostředí relaxace vhodně doplňují. Jakákoliv vodní plocha vzdušnou vlhkost pochopitelně dále zvyšuje, a v těchto případech je nezbytné ji regulovat klimatizací, případně odvlhčovacím zařízením,“ upozorňují v odborných firmách. Právě zde jsou však schopni všechny tyto náležitosti na základě vašich informací posoudit a navrhnout optimální řešení. Ideální teplota by v zimní zahradě měla být o 5–7 °C nižší než v obytné místnosti.

Nezapomínáte větrat?
Zcela zásadní podmínkou pro zimní zahradu je správné větrání, a to i v zimních měsících. Právě větrání je často opomíjenou záležitostí a nejsou výjimkou realizace, často koncipované jako součást větších nebo komerčních celků, kde není na větrání pamatováno vůbec. Taková zimní zahrada nejenže není schopna nabídnout lidem příjemné prostředí, ale hromadící se vzdušná vlhkost ji postupně znehodnotí.

Trvale vlhké prostředí je doslova živnou půdou pro nejrůznější plísně, které se postupně objevují na stěnách i vlastní konstrukci. Silikonové těsnění může být plísní zasaženo natolik, že do konstrukce začne i zatékat. Na možnosti větrání musí být pamatováno již v projektové dokumentaci. Optimální výměnu vzduchu zaručuje tzv. křížové větrání. Mohou k němu sloužit v podstatě všechny otevíratelné prvky daného systému: posuvné dveře i výklopná nebo posuvná okna, pokud jsou umístěna na vhodně zvolených místech. Velmi efektivním způsobem větrání jsou výklopná střešní okna, která by v případě pevné střechy měla být alespoň dvě.

Tento způsob navíc omezuje nepříjemný pocit průvanu v bezprostřední blízkosti sedícího člověka. Velmi vhodný způsob větrání umožňuje elektronicky ovládaná posuvná střecha, která je schopná na základě údajů svých senzorů svou polohu i sama vyhodnocovat a regulovat včetně úplného uzavření při poklesu vnitřní teploty pod stanovenou hranici, nebo při dešti a sílícím větru. Vhodným řešením, které bude do jisté míry pamatovat na výměnu vzduchu za vás, jsou větrací žaluzie. Umísťují se pod rám okna nebo dveří, kde zajišťují přivětrávání. Odvětrání je vhodné umístit opět křížově nad horní rám. Větrací žaluzie lze přepínat na polohu zapnuto – vypnuto.

Péče se vyplatí
Vyšší vlhkost vzduchu v zimní zahradě vyžaduje pravidelnou údržbu. Nemusíte mít obavu z náročných úkonů, docela stačí průběžná péče s běžnými čisticími prostředky určenými pro domácnost, přestože existují i speciální přípravky pro zimní zahrady.

Kromě skel je nutné věnovat péči konstrukci a v čistotě udržovat i tmelené spáry. Informace není zdaleka tak nadbytečná, jak by se mohlo některým majitelům zimních zahrad zdát. Heslo čistota půl zdraví platí i pro vaši zimní zahradu. Spojení vyšší vzdušné vlhkosti, nedostatečného větrání a nepříliš pečlivé údržby je pro plísně báječnou pozvánkou. Zimní zahrada by nám měla přinášet jen a jen chvíle příjemné pohody. Jak se nepříjemností vyvarovat?

V první řadě vybírejte specializovanou firmu, která se zimním zahradám a zastřešování bazénů nevěnuje pouze okrajově. Dobré je znát počet realizací, vítaná je možnost některé zhlédnout na vlastní oči, případně se zeptat na zkušenosti. Neřiďte se pouze cenou, ale chtějte vědět, co všechno v jejím rámci dostáváte. Zajímejte se o záruční podmínky. To ale přece neplatí jen pro zimní zahrady.

Zdroj: Můj dům 3/01

Nepřekonatelná trouba

Vestavná trouba AKZ 287 z řady 3 D Whirpool v kombinaci s varnou deskou, cena 28 990 Kč

Vestavná trouba AKZ 131z řady Classic Whirpool, cena 22 990 Kč

Elektrická vestavěná trouba VT 4802 Mora, cena 13 490 Kč

Multifunkční trouba AS2 z řady Alberto Solari (Baumatic), v  nerezovém pojetí stojí 24 990 Kč

Vestavěná pečící trouba H 316 M (Miele), cena 36 990 Kč

Multifunkční vestavěná trouba 285 773 X (Zanussi), cena 21 990 Kč

Elektrická vestavná trouba VT 4812 (Mora), cena 9 890 Kč

Pečící trouba H 390 BT KAT ProFeel (Miele), cena 84 690 Kč

Vestavěná samostatná trouba EOB 998 Elektrolux, cena 44 990 Kč

Trouba může být součástí sporáku, který lze umístit podle potřeby, nebo může být vestavěná v kuchyňské lince, a to buď v kombinaci s vestavnou varnou deskou, přičemž obě zařízení se ovládají z panelu umístěného na přední straně trouby, nebo je samostatným prvkem s vlastním ovládáním, a proto ji lze instalovat do libovolné výšky (nejčastěji výšky očí), což je pohodlné při manipulaci a kontrole připravovaného jídla.

Funkce a vnitřní vybavení

Tatam je doba, kdy se trouby využívaly pouze k pečení. Dosud jsou nabízeny modely se základní funkcí — tedy s pečením, ale poptávka se stále víc soustřeďuje na multifunkční přístroje, které poskytují více možností tepelné přípravy jídla. To usnadňuje i urychluje práci, navíc přístroj (protože je vybaven více činnostmi) zabírá v kuchyni minimální prostor.

Kromě klasického oboustranného ohřevu mají nejnovější trouby i horkovzdušný ohřev zabezpečující rovnoměrné teplo v celém pečicím prostoru (umožňuje to péct i několik druhů jídel současně) a gril. Všechny tři způsoby přípravy jídla pak lze mezi sebou různě kombinovat, což se projeví na konečnému výsledku. Tím však možnosti využití ještě nekončí.

Výrobci vedeni konkurenčním bojem trouby neustále vylepšují a vybavují je dalšími činnostmi, jako je například funkce rozmrazování, předohřev (ve velmi krátké době připraví teplotu vnitřního prostoru, spoří se čas i energie), udržování teploty hotového jídla, funkce pizza/chléb nahrazující proces pečení jako u klasické pece atd. Novinkou u domácích trub je možnost přípravy pokrmů v páře, která je rychlá, ohřev probíhá rovnoměrně a cenné látky obsažené v potravinách se ztrácejí jen minimálně.

Pohodlná obsluha je zajištěna vnitřním vybavením. Vedle standardních kovových polic mají některé modely pojízdný teleskopický výjezd (vozík, plech, rošt), který umožňuje vysunutí až na samý okraj trouby. Tím je usnadněna práce při vkládání a vyjímání jídel nebo při jejich potírání, polévání apod. Grilování je doplněno otočným grilovacím špízem, k dokonalosti přípravy pokrmů pak slouží tepelná jehlová sonda (teploměr pokrmů). Jejím úkolem je během pečení informovat o aktuální teplotě uvnitř masa. Pomáhá to při samotném pečení, méně zdatní kuchaři si totiž mohou nastavit požadovanou teplotu a přístroj včas oznámí konec procesu.

Bezpečnost a ovládání
Teplotu a funkci nastavujeme otáčením nebo stiskem příslušných tlačítek, nad kterými je vždy přehledně vyobrazená činnost, luxusní modely mají displej, na němž se tyto informace zobrazují. Automatika pak u vybraných přístrojů umožňuje nastavit programy předem, případně může zvukovým znamením oznámit konec procesu nebo doporučit optimální teplotu či dobu pečení.

Speciálně u tohoto typu spotřebiče je nutné pamatovat na bezpečnost. Vysoká teplota uvnitř pečicího prostoru může být nebezpečná, z toho důvodu jsou dvířka chráněná proti propouštění tepla ven, a tak jsou během pečení zvenku jen mírně zahřátá. Proti otevření jsou vybavena dětskou pojistkou. Bezpečnost zajišťuje i automatické vypnutí, které po uplynutí určité doby (cca 4 hodiny) přístroj samo vypne, pokud nedojde k žádnému zásahu ze strany uživatele.

Údržba
Tam, kde se vaří a peče, vzniká samozřejmě množství nečistot i nepříjemných zápachů. Většina trub od renomovaných výrobců má tukový filtr a pachový katalyzátor proti nepříjemným vůním a vnitřní prostor speciálně upravený tak, aby se snadno čistil, případně je trouba vybavena nějakou další funkcí, která pomáhá při údržbě. Výjimkou nejsou ani plechy, pekáče a vnitřní vybavení, které také bývá povrchově chráněné, takže se po použití velmi snadno myje.

Design
Vestavné trouby jsou součástí kuchyňské sestavy, proto je vybírejte s ohledem na její tvar a barevnost. Tyto spotřebiče mají elegantní a čisté linie, moderní tvar je citlivě kombinován s ostatními doplňky, jako je madlo a tlačítka. Podstatnou roli hraje barva. Kromě standardní bílé a černé je dnes často vyhledávané nerezové či nově aluminiové provedení.

Text:Lenka Haklová, Foto: Archiv
Zdroj: Moderní byt 3/01

Krby – staronová podoba

Krbová vložka Jotul I 80 Harmony, cena 38 430 Kč, Pragonor

Krbová vložka Jotul I 80 CB Harmony Mini, hodí se do interiérů, cena 39 955 Kč, Pragonor

Krbová vložka Jotul C 80 CB Classic Mini Casette, lze instalovat, aniž by bylo nutno bourat stávající krb, cena 33 977 Kč, PRAGONOR

Otevřený krb, před jiskrami chrání skleněná deska, nárazu a žáruvzdorného křemičitého skla

Krbová vložka Romotop, chladné místnosti vytopí během velmi krátké doby, cena 15 580 Kč, JM4 TRADE

Krb Elios s dvouplášťovou krbovou vložkou, rychlá instalace, vhodná do malého interiéru, cena 95 630 Kč, EDILKAMIN

Egina, obložení z bílého mramoru, ochraná deska z leptaného skla, jakýkoliv interiér, cena 100 772 Kč, BHS KRBY

Ohniště je umístěno v zadní části krbu, okolí krbu vydlážděno

Krb Samo s krbovou vložkou Ter-F, vyhřeje celý dům, obložen portugalským červeným mramorem, cena 94 896 Kč, EDIKLAMIN

undefined

Oheň je symbolem očištění, snad proto pohled na tančící plameny tolik uklidňuje a zbavuje nás všedních starostí.

Uzavřený nebo otevřený typ
Krby lze rozdělit na dva základní typy, s otevřeným a uzavřeným ohništěm. Pokud mají skutečně sloužit jako alternativní zdroj tepla, je lépe zvolit krb s uzavřeným ohništěm.Ten většinou funguje na teplovzdušném principu. I u krbů s uzavřeným ohništěm lze volit ze dvou variant – s jednoplášťovým nebo dvouplášťovým topeništěm, jejichž hlavní část tvoří teplovzdušný výměník, který je kromě estetické funkce i nedílnou součástí technologie topení a funguje na principu samovolné cirkulace vzduchu.

Tyto krbové vložky jsou určené především pro rekonstrukci starších krbů s otevřeným ohništěm. Jejich výhodou je snadná instalace. Novinkou u dražších typů krbových vložek je zabudovaný několikarychlostní ventilátor, napomáhající výměně vzduchu. Krb s otevřeným ohněm  plní spíše funkci estetickou, protože má ve srovnání s krbem s uzavřeným ohništěm malou účinnost. Navíc vyžaduje více pozornosti při používání, aby nedošlo k požáru.

Tvary a materiál
Když se řekne krb, většině z nás se vybaví pohled do sálajících plamenů krbu s otevřeným ohništěm. Tradičně bývá zděný a jako nosičů tepla využívá klasické červené cihly spolu se šamotovou vyzdívkou. Krby s uzavřeným ohništěm naopak využívají tepelnou vodivost kovu, litiny nebo oceli. Dvířka těchto krbových vložek jsou zasklena speciálním žáruvzdorným křemičitým sklem, které má velkou prostupnost tepla a odolá teplotám až 800 °C. Jako obklad otevřených krbů i krbových vložek se používají přírodní materiály s dobrou vodivostí tepla. Vhodné jsou např. žula, mramor, vápenec, pískovec, různě opracované kameny nebo kachle. U rustikálních krbů se používají i obklady kombinované se dřevem, například místo krbové římsy. Obklad by měl vždy odpovídat stylu krbu.

Teplovodní krb
Novinkou je teplovodní krb, který využívá svou energii téměř beze zbytku. Základní konstrukci krbu tvoří i zde krbová vložka s dvojitým pláštěm. V meziprostoru je vodní náplň, která dosahuje vynikající akumulace tepla z ohniště. Po rozhoření ohně uzavřeme dvířka i klapku a oheň a teplé kouřové plyny ohřívají topnou vodu v meziplášti a také užitkovou vodu ve výměníku pomocí ponořené trubice. Topná voda může cirkulovat s podporou čerpadla i samovolně. Tyto krby jsou však spíše vhodné pro rodinné domy, chaty i velké objekty, protože je lze připojit na stávající topnou soustavu a tak efektivně využívat v kombinaci se spalováním ušlechtilých paliv. Sníží se tím celkové náklady na výrobu tepla a teplé užitkové vody.

Otop
Nejčastěji se v krbu spaluje dřevo nebo uhlí. Současný trend je však spalování ekobriket a granulí z dřevěných štěpků. Jejich výhodou je snadné skladování, efektivní hoření a minimální odpad. Ať však topíte dřevem, uhlím či ekobriketami, je vždy důležité, aby byl oheň bezpečně zajištěn.

Několik otázek pro ing. arch. Laca Fecsu (Šafer Hájek architekti):
Jaký je současný trend?

V evropských moderních bytech se stále častěji prosazují velké americké krby. Tato země je svým krbovým kultem známá. Obří krby dosahují velikosti 4 x 4 metry
.

Jaké jsou výhody krbu?
Navozuje pocit intimity a přátelské atmosféry, připomíná, že jsme součástí přírody. Při překlenovacím období zima – jaro, podzim – zima, kdy jsou teplé dny a chladné noci, s ním lze přitápět.

Kam nejvýhodněji lze krb umístit?

Rozhodně v obývacím pokoji, jídelně, popřípadě jako předělovací prvek.

Čemu se u krbů vyvarovat?
Obkladu z hořlavých materiálů a bílých cihel. Ty jsou naprosto pasé

Text: Trezie Pacáková, Foto: Archiv
Zdroj: Moderní byt 3/01

Kontakty:
BHS KRBY, Slévačská 744/1, Praha 9,
tel.: 02/81 86 33 44, fax: 02/81 86 23 76;
EDILKAMIN, Lešetín II/337, Zlín,
tel./fax: 067/721 97 84;
JM4 TRADE, Dvořákova 6, Zábřeh, tel./fax: 0648/41 25 15;
PRAGONOR, Na Lužinách 157, Praha 5, tel.: 02/651 36 41

Zarputilý boj o čistotu


KeraTect, proti běžným úpravám, které se nanášejí na hotový povrch, je již součástí glazury. Díky tomu má podstaně výšší trvanlivost.

Při mytí umyvadala stačí pužít měkkou houbu

povrch Hydrotec, RAKO, určen pro veřejné prostory, kde jsou zvýšené požadavky na hygienu

Hydrotec, Rako

Firma Hüppe nabízí skleněné tabule upravené procesem AntiPlaque

Kaldewei, povrch EmailPlus plní podobnou funkci jako povlaky u sanitárního zařízení

Mikrosnímek kapky vody s kouskem hmoty ošetřeným Microbanem.

Částice microbanu putují po celou dobu životnosti akrylátu na jeho povrch, po celou dobu tedy bojují proti bakteriím

Při běžném rodinném provozu stojí údržba koupelny nemálo energie. A kdo má doma děti, je zvyklý nacházet zaschlou zubní pastu na těch nejneočekávanějších místech, kdo používá tvrdou vodu ze studny, musí být připravený po téměř každém použití umyvadla aplikovat některý z přípravků na odstranění vodního kamene. Výrobci si tohoto problému jsou vědomi a v poslední době prakticky každý z nich nabízí povrchové úpravy výrobků, které údržbu významně usnadňují.

Na umyvadlo jen s houbou
Světoví výrobci sanitárního vybavení nabízejí různé úpravy povrchů, které mají zabránit usazování nečistot. Například společnost LAUFEN nabízí povrch Wondergliss vyvinutý firmou Nanogate. Jeho přednost je v tom, že mikroskopické nerovnosti glazury se nanesením speciálního povrchu srovnají, takže kapky vody nepřilnou k povrchu a stečou jako po vosku. Na podobném principu funguje i povrch KeraClean od firmy KERAMAG a povrch CeramicPlus od společnosti VILLEROY & BOCH. Nizozemská společnost SFINX zase říká svému speciálnímu povrchu SaniClean.

Většina keramických závodů u nejlevnějších sérií tyto povrchy nenabízí, v prodejně většinou ani keramiku s podobnou úpravou nenajdete. Je třeba ji objednat přímo ve výrobě, cena pak bývá zhruba o 1 500 Kč až 2 000 Kč vyšší proti běžnému provedení.

Při její údržbě se nedoporučuje užívat příliš drastických mechanických metod — pak má šanci vydržet po dlouhá léta. Přece jen jde o dodatečné povrchové úpravy. Nanášejí se na již hotový keramický povrch a vytvrzují se teplotami několika stovek stupňů Celsia, tedy výrazně nižšími, než je teplota samotného vypalování keramiky.

Za zmínku však určitě stojí novinka od firmy KERAMAG, která na veletrhu SHK v Brně představila povrch KeraTect. Místo dodatečného povrchu se vyschlá keramika pokrývá přímo speciální superhladkou glazurou, takže odpadá nebezpečí poškození poškrábání povrchu a vy máte jistotu, že umyvadlo či toaleta si zachová své výjimečné vlastnosti. Podle výrobce je povrch nejen velmi hladký, ale speciální glazura navíc vytváří při kontaktu s vlhkostí záporný náboj odpuzující nečistoty. Za tento luxus ovšem zaplatíte 2 300 Kč bez daně. V současné době se tato technologie využívá spíš ve veřejném sektoru, kde se vyšší pořizovací náklady více odrazí v úsporách nákladů na údržbu.

Sprchy bez kapek
Speciální úpravy se ovšem nevyhýbají ani „koupacímu procesu“. Kdo má doma sprchový kout, potvrdí, že nevzhledné zbytky po odpaření kapek vody nepůsobí právě esteticky. Známá česká firma vyrábějící sprchové kouty RAVAK nanáší na stěny svých zástěn ochrannou vrstvu Anticalc, která zajistí podstatně lepší stékání vody. Tím se výrazně omezí vznik kapek na stěnách. Tuto vrstvu je ovšem jednou za čas obnovit přípravkem Anticalc Conditioner, který se prodává ve čtvrtlitrovém balení za 256 Kč.

Jiným způsobem — technologicky náročnějším, a proto i dražším — si s tímto problémem poradil například světově proslulý výrobce – firma HÜPPE. Na stěny svých zástěn a dveří do sprchových koutů používá speciální skla, která jsou z vnitřní strany vybroušena do takové hladkosti, že se výrazně omezí přilnavost a voda nezůstává na skle. Tyto úpravy najdete v obchodě pod označením Anti-Plaque.

Bez „čáry ponoru“
Nečistoty se samozřejmě ne-usazují jen na povrchu sanitárního zařízení či ve sprše. Každý si vzpomene, kolik úsilí stojí vyčistit pověstný „proužek“ na vaně, který zůstane po nepořádném dítěti (nebo manželovi). Například firma KALDEWEI nabízí vylepšení pod názvem EmailPlus. Dodatečná vrstva se vpaluje do emailu při teplotě 300—400 °C a pomáhá snížit povrchové napětí vody tak, aby bylo nižší než přitažlivá síla povrchu vany. Tak nemají kapky vody šanci rozlít se po povrchu a „skutálejí“ se z šikmých ploch doslova jako korálky.

Hudbou budoucnosti je pro nás zbrusu nový materiál Microban, který se přidává do akrylátových desek Lucite© Care, ze kterých se vyrábějí například vany. Molekuly Microbanu obsažené ve struktuře akrylátu putují po celou dobu životnosti na povrch desky a zlepšují tak ochranu proti bakteriím.

V dnešní době, posedlé strachem z ďábelských a žravých mikrobů usilujících o naše životy, může být vývoj podobného materiálu dobrým obchodním artiklem. V souladu s podobnými trendy tak lze v nejbližší době očekávat objevení se povrchu, který nabídne nejen dezinfekci, ale i samočištění. Ráno odejdete do zaměstnání s pocitem, že místo domácnosti máte bitevní pole, a po návratu bude koupelna zářit jako ze zlata.

Do nemocnic?
Speciální antibakteriální úpravy v současné době nacházejí uplatnění zvláště ve veřejném sektoru, hlavně v nemocnicích a dalších zařízeních podobného typu, kde se vyžaduje naprostá hygiena provozu. Klasickým příkladem je i úprava obkladů Hydrotec, kterou nabízí firma RAKO, oceněná na letošním stavebním veletrhu v Brně. Je součástí obkladů Hospital Line a Pigment Extra. Firma využívá licence japonského patentu.

Do povrchu keramiky se při výrobě zataví průhledná vrstva oxidu titaničitého a dalších anorganických komponentů. Po aktivaci slunečním UV zářením se povrchová vrstva vyznačuje vysokou smáčivostí, která pomáhá vytvořit na povrchu vodní film. Ten odmočí veškeré nečistoty. (Všimněte si, že výrobce dociluje opačného efektu než u předchozích úprav. Zatímco úpravy sanitárních zařízení, van a sprch směřovaly k snadnému stékání vody, zde má voda na povrchu co nejvíce zůstávat, aby obklad čistila.)

Vrstva Hydrotec má také schopnost vytvářet ve styku se vzdušným kyslíkem a vlhkostí a za pomocí UV světla takzvaný aktivní kyslík, který se vyznačuje bakteriocidními schopnostmi. Měření ukázala, že až 99 % bakterií umírá v kontaktu s povrchem už během 30 minut. 

Text: Marek Burza, Foto: Archiv
Zdroj: Svět koupelen 5/01

KONTAKTY:
HÜPPE, K. H. Borovského 37, Slaný, tel.: 0314/52 09 54; 
INEOS ACRYLICS, Janský vršek 13, Praha 1, 
tel.: 02/57 11 22 23; 
KALDEWEI, Kykalova 1, Praha 4, tel.: 02/22 13 55 33; 
KERAMAG, Učňovská 100/1, Praha 9, tel.: 02/66 10 64 50; 

LAUFEN CZ, V Tůních 1637, Praha 2, tel.: 02/24 94 27 32; 
RAKO, Šamotka 246, Rakovník, tel.: 0313/53 77 09; 
RAVAK, Obecnická 285, Příbram, tel.: 0306/42 71 11;SIKO (SFINX), Skorkovská 1310, Praha 9-Černý Most,
tel.: 02/84 04 04 04 ; 
VILLEROY & BOCH, Biskupcova 36, Praha 3, 
tel.: 02/651 47 70 

Jak dlouho snídá Heidi Janků?

Jídelna svýhledem do zahrady je místem, kde se bohatě snídá

Současná kuchyň by měla být hlavně prostorná...

Starožitná skříňka je součástí jídelny

Prosklenné skříňky provzdušňují celou sestavu

Co není v hlavě - je na tabuli

Prozradila jste na sebe, že nejste žádnou velkou kuchařkou.
To jsem nikdy nebyla, ale myslela jsem si o sobě, že vařím docela obstojně. Pak jsem si ale přečetla rozhovor se svým manželem v knize „slavných“. Dozvěděla jsem se například, že umím pouze čtyři jídla a ty připravuji stále dokola. Takže dnes už jídlo „z mého repertoáru“ nejmenujeme, ale rovnou číslujeme — například dnes budeme jíst jedničku, zítra bude čtyřka. Víte, my strašně rádi dlouho snídáme, to je vyloženě rituál. Řekla bych dokonce, že na přípravě snídaně si dáváme skutečně velmi záležet. Manžel během venčení psa koupí čerstvé rohlíky, já mezitím připravím kávu, čaj a prostřu stůl, čteme noviny, povídáme si — zkrátka snídáme v klidu. A během dne už raději zajdeme do restaurace na něco teplého, tam je to jistější.

Říká se, že láska prochází žaludkem a že společné chvíle u jednoho stolu jsou nenahraditelnou součástí rodinné pohody.
Jsem domácí typ a u stolu u nás doma si umíme hezky posedět i bez toho, aniž bych vyvářela všelijaké pochutiny. Víte, my jsme stále někde na cestách, a tak si tu domácí pohodu doslova vychutnáváme. Uvařím třeba „dvojku“, sedneme si ke stolu a je nám krásně.

Vzpomenete si na vaše kulinářské začátky?
To patří do období mého prvního manželství, kdy mě do tajů kuchyně zasvěcovala bývalá tchyně, což byla báječná paní. Měla jsem komplikované dětství — v jedenácti letech mi zemřela maminka. Přišla jsem tím o úplné rodinné zázemí, takže jsem toho v dospělosti skutečně moc neuměla.

Na jednu perličku z mých začátků si ale vzpomínám. Když jsem začala žít s Ivošem, chtěla jsem mu udělat radost a uvařit něco skutečně dobrého. Do kastrolu jsem dala rozehřát sádlo, na které jsem ale vzápětí zapomněla. Až když bylo cítit po celém bytě, vrhla jsem se po pánvi. Sádlo ale vystříklo na plynový sporák, který začal hořet. Ze samého leknutí jsem chytla utěrku a hasila šlehající plameny. Utěrka se okamžitě vzňala, zakroužila jsem s ní nad hlavou a odhodila ji do umyvadla v kuchyni. A bylo po večeři.

V průběhu roku se budete stěhovat do většího bytu. Už víte, co bude v nové kuchyni jiné než v té současné?
Mým snem vždycky bylo mít dřez pod oknem, což se mi v současném domě splnilo. V novém však budou všude francouzská okna, takže to budu muset vyřešit jinak.
Bydlíme zde čtyři roky a za tu dobu jsem kuchyň přestavovala několikrát. Jednou tu nebyla zeď, ale pouze barový pult. Jenomže rámus z kuchyně rušil manžela u televize, tak mě „zazdil“. Dokonce chtěl zazdít i vstupní dveře z kuchyně do obýváku, ale to se mu nepovedlo. Po této stavební úpravě jsme se najednou neměli kde rychle najíst, takže jsem musela vymyslet místo, kam by se dal umístit malý stůl a dvě židle. Jinak sedáváme u kulatého stolu s výhledem na zahradu. Takže úprav bylo několik, až jsme se nakonec dopracovali k tomu, že je vše tak, jak potřebujeme — no a teď to začne nanovo, protože se budeme stěhovat do nového domu.

Váš dům se teprve staví, budete si hlídat stavební práce i v kuchyni?
To rozhodně! Navíc zařízení kuchyně nepatří do běžného vybavení domu, takže se začínám ohlížet po kuchyňských linkách. Chodím po kamarádech a čerpám z jejich zkušeností. Jedna známá mě například upozornila na to, že musím myslet na správné umístění baterie. Díky vodovodnímu kohoutku totiž nemůže otevírat okno. To i jiné „maličkosti“ budu rozhodně hlídat.

Jaký má váš manžel vztah ke kuchyni? Zatím víme, že ji chce mít daleko od televizní obrazovky, shodujete se ale v názoru na vybavení interiéru?
Do kuchyně přijde, když jde do ledničky. Pokud nejsem doma, volá mi a ptá se, kde najde nůž, vidličku a kam jsem dala talíře. Ivo mi určitě do interiéru nové kuchyně zasahovat nebude, jenom potom zhodnotí výsledek mého úsilí a práce.

RECEPT
Čínské nudle aneb trojka Heidi Janků:

Máme rádi čínské nudle, a protože jsem vysazená na maso, nesmí v nich kousek masa chybět. Kuřecí prsa nakrájím na nudličky, orestuji na cibulce, přidám do nich zelí a žampiony. Osolím, okořením curry a přidám sójovou omáčkou. Nakonec do měkkého masa vmíchám uvařené čínské nudle. Je to rychlé, lehké a velmi chutné.

Text: Kateřina Kaločová, Foto: Matěj Fleissig
Zdroj: Svět kuchyní 1/02

Koupelna v ložnici

Kombinace vany a sprchového koutu, Twin deck, cena 234 600 Kč, Eurobath

Ocelová smaltovaná vana Bette combo, kovová podnož, cena 201 331 Kč, Sanitop Praha

Vana pochází ze zahraničí, podobnou si můžete koupit u firmy Keramag, cena  (Samarcande) 40 990 Kč

Akrylátová vana Rhodos, slouží k pohodové siestě před spánkem 195 x 115 cm, cena  17 500 Kč, Teiko

Akrylátová vana Rhodos, cena 17 500 Kč, TEIKO

Koupelnová sestava Cresta, akrylátová vana, 180 x 80 cm, téměř součástí postele, cena 327 658 Kč, Ideal standard

Sprchový altán Cocoon, nemá hranaté tvary, halogenové osvětlení, horní, ruční a dvě boční sprchy, cena 236 125 Kč, Hansgrone

Dnešní doba přeje nápaditým řešením, a tak se designéři i bytoví architekti předhánějí v neotřelých řešeních, jakým způsobem začlenit vanu či sprchový kout do ložnice. To je oceněno zvláště tam, kde majitelé nejsou svázáni konvencemi, dávají přednost fantazii a preferují nekonvenční způsob žití. Vždyť právě tyto dvě místnosti patří k nejintimnějším částem domova.

Co doporučujeme
Jestli jsme se rozhodli pro lázeň v ložnici, musíme si předem ujasnit, zda nám koupel bude sloužit k relaxaci či případné pohodové siestě (třeba ve dvou), anebo jako rychlá očista před spánkem či po probuzení. Zpravidla je třeba vyřešit spor vana verzus sprchový kout, protože obě zařízení v jedné místnosti ztrácejí tak trochu smysl. Zatímco vana poskytuje příjemnou koupel, sprchový kout umožní rychlou očistu těla.

Z čeho můžeme vybírat
Zařízení ve velké většině stojí samostatně, výběr se proto řídí nejen jejich funkčností, ale také velikostí prostoru, do kterého je chceme začlenit.
Vana může být samonosná a stát na čtyřech nohách, nebo si můžeme pořídit klasickou vanu, kterou je nutno obezdít. Lákavá je možnost masážní vany. Uživatel by však měl předem zvážit hlučnost motoru, který pohání masážní systém. V obou případech musíme dbát na okolní podlahovou krytinu, která nesmí klouzat a musí být snadno udržovatelná. Příjemné jsou dřevěné či laminátové podlahy, nevadí dlažba, případně PVC či linoleum.

Sprchové kouty či altány nabízejí víc možností. Kromě sprchování mohou být vybaveny masážemi či parní saunou s možností přidání vonných esencí. Po takové siestě se pak do postele těšíme dvojnásob.

Krátce o koupeli
Relaxační koupel by měla mít teplotu mezi 34 až 38 °C, kdy se rozšiřují póry, zvyšuje se krevní oběh a tím dochází k svalovému a psychickému uvolnění.
Nejvhodnější doba pro koupel je večer (ne bezprostředně po jídle) a lázeň by neměla trvat déle než patnáct minut. Ráno je ideální pro sprchování či velmi krátkou koupel ve vaně, abychom tělo dostali do správné provozní teploty. Pohodu při koupeli zvýší koupelové pěny, oleje či vonné esence, které jsou nejen příjemné a zvyšují relaxační účinek, ale také blahodárně působí na pokožku.

ANKETA
Co si myslíte o vaně nebo sprchovém koutu v ložnici?

Mahulena Bočanová
My máme vanu v obývacím pokoji, ale velmi atypickém, v takové velké kamenné místnosti, která má 70 m2 a stropy vysoké 8 m. Nad ní visí lustr s pravými svíčkami. Velmi romantické!

Pavel Poulíček
To si vlastně ani nedokážu představit. Já preferuji samostatnou velkou koupelnu s obrovskou vanou, nejlépe s výhledem do přírody nebo na historickou část Prahy. Při koupání šplouchá voda na všechny strany, v místnosti je vlhko – to by určitě během doby ohrozilo existenci ložnice.
A podle mě musí být v ložnici čisto, vyvětráno a útulno, aby se tu dobře spalo, četlo nebo jen tak lenošilo.

Ivana Andrlová
Nemusí to být špatné, ale jenom tam, kde má člověk dostatečný prostor, aby to byl jen přídavný a příjemný přepych. Za normálních okolností, kdy by vana nebo sprchový kout měly sloužit celé rodině, by to asi nebylo příliš vhodné.

Jan Čenský
To není zrovna podle mých představ. Dokážu si to představit třeba v erotickém salonu nebo v podobných zařízeních, ale doma bych to tak neřešil. Myslím, že tyto místnosti je lepší oddělit. I z praktického hlediska. Když třeba ráno vstávám dřív než manželka, tak bych ji nerad rušil sprchováním.

FOTO: ARCHIV, IVETA KOPICOVÁ, BEA JIREŠOVÁ

Kontakty:
EUROBATH CZ, Havlíčkova 678, Brno,
tel.: 05/47 21 66 22, 05/47 21 66 23; 
HANSGROHE, Moravanská 85, Brno,
tel.: 02/47 21 23 34, fax: 05/47 21 25 21; 
IDEAL STANDARD, Keramické závody Teplice, Zemská 623, Teplice,
tel./fax: 0417/560 772;
KERAMAG, Učňovská 100/1, Praha 9, 
tel.: 02/66 10 64 50–1, fax: 02/66 10 63 15; 
MOBALPA, 28. pluku 45, Praha 10, 
tel.: 02/67 31 46 38; 
SANITOP PRAHA, Sokolovská 968/189, Praha 9, tel.: 02/684 86 35, 
fax: 02/684 85 74; 
TEIKO, Spytihněv 576, okres Zlín,
tel./fax: 067/794 30 67 

 

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINNYDOM BMONOE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025