Skip to content

Blog

Kuchyně pánských snů

Napadlo nás zeptat se mužů, jak by měla vypadat kuchyň jejich snů. Jako reprezentační vzorek jsme zvolili několik architektů, kteří se však navrhováním kuchyní nezabývají. Jejich názory jsou tedy sice poučné, ale vycházejí ze stejné laické praxe jako u většiny z nás.
Společným znakem všech oslovených mužů je fakt, že se kuchyni víceméně vyhýbají. A protože jako odborníci mohou využít promyšlených zastíracích manévrů, dokážou si život zařídit dokonce tak, že do kuchyně ani nemohou. Ing. arch. Jan Línek na sebe například prozradil, že vlastní kuchyň v půdním prostoru navrhl tak, aby se při své výšce nemohl účastnit těch prací, které ho nezajímají (musel by se například příliš sklánět nebo dokonce zkroutit, kdyby měl mýt nádobí), zato přístup do lednice si nechal pohodlný.

Vlastní zkušenosti
Ke klasickému rčení „kovářova kobyla chodí bosa“ se sice například ing. arch. Hynek Maňák přiznává, on nemá čas na dokonalé doladění vlastní kuchyně, ale nesmíme brát jeho slova příliš vážně. Kuchyně, ve kterých se oslovení muži pohybují, jsou dobře vybavené i uzpůsobené tomu, aby „když se zde ocitne muž, vynaložil na přípravu jídla co nejméně námahy, nenadřel se při mytí nádobí a ještě přitom mohl sledovat televizi, telefonovat, radit dětem a ženě či se aktivně zúčastnit debaty s návštěvníky, které hodlá ohromit kulinářským uměním…“ (ing. arch. David Titz). V souladu s kolegou i akad. ing. arch. Petr David považuje kuchyň za centrum rodinného dění i společenských setkání, kde je důležitý dostatek prostoru, aby zde s rodiči mohly pobývat i děti bez rizika, že budou překážet nebo se například spálí.
Spojení kuchyně s obytným prostorem však má svá rizika, na která upozorňuje ing. arch. Libor Tomsa: „Nemám rád úplné propojení kuchyně s obývacím prostorem, zvlášť pokud jsou v panelákových bytech. Koukat v televizi na fotbal a poslouchat přitom harašení nádobí musí být strašné…“

TEXT: PAVLĺNA BLAHOTOVÁ
FOTO: ARCHIV

Kontakty:

ABC REAL , Jankovcova 6, Praha 7, tel.: 02/66 00 02 10; 
ALNUS , Jiřího z Poděbrad 761, Strážnice, tel.: 0631/33 22 66; 
INTERIÉR ČÁP , Budějovická 11, Praha 4, tel.: 02/42 21 83; 
INTERLUXUS , nám. Kinských, Praha 5, tel.: 02/57 31 38 44; 
RANNÝ ARCHITECTS , Design Interior, Štefánikova 167/5293, Zlín, tel.: 067/52 15 64; 
SPECTRUM , U Stadionu 1159, Nové Strašecí, tel.: 0313/63 25 33. 

Digestoř – ozdoba kuchyně

Pokud se mluví o digestoři, není už dávno řeč jen o technickém zařízení, vedle funkčnosti zvažujeme především její estetickou roli v interiéru.

Různé druhy, různé použití
Jsou vlastně dvě možnosti, jak včlenit digestoř do interiéru, a ty určuje umístění varné plochy. Buď je součástí horní části kuchyňské sestavy, nebo je zabudovaná v prostoru nad varným ostrůvkem. Z tohoto umístění vyplývají také různé nároky na design a na vzduchotechniku. I když s tou už si nemusíme dělat zbytečné vrásky. Na trhu jsou digestoře vybavené recirkulačním uhlíkovým filtrem, které mohou pracovat kdekoli v kuchyni bez napojení na odtahové trubky. Uhlíkový filtr se vyměňuje při běžném provozu přibližně jednou za rok. U dražších odsavačů je znečištění filtru signalizováno barevnou indikací. Klasickou variantu představuje digestoř s odtahem (patří tam, kde se na odsavač pamatovalo již v projektu, a roura či odtahové hadice — i když dnes mohou být subtilnější, plastové — proto nezaberou zbytečně místo v horních skříňkách). V některých variantách lze odtah vést spodem (podlahou), to oceníme hlavně v interiérech s vysokými stropy.
Podstatnou vlastností digestoře je její výkonnost. Správně by se vzduch v místnosti měl za hodinu vyměnit až patnáctkrát. Proto digestoř vždy kupujeme s vědomím, do jak velké místnosti ji pořizujeme (jiná stačí do malé panelákové kuchyně, jiná pak do kuchyně propojené s dalším obytným prostorem). V prvním případě nám stačí výkon do 300 metrů krychlových za hodinu, v druhém to bude chtít výkon kolem 600 až 800 metrů krychlových. Digestoře jsou běžně osazeny kovovými tukovými filtry, které zabraňují zanášení motoru, dají se lehce vyjmout a umýt. Kvalitní výrobky jsou minimálně hlučné a jsou vybaveny nejrůznějšími funkcemi (regulace výkonu, paměťové funkce atd.).

Dva trendy
V moderní kuchyni jsou digestoře již nepostradatelnými bytovými doplňky. Buď jsou nenápadné, nebo „vypíchnuté“ jako výrazný interiérový prvek. Na obě možnosti výrobci mysleli a na trhu je široká škála výrobků v různých cenových relacích.
Sedmdesát procent všech prodávaných digestoří je v současnosti z nerezu, zbytek náleží barevným povrchům, v nichž převládá bílá, a k častěji používaným barvám také černá. Bílá je nejméně nápadná, ale zato nejpraktičtější. Černá působí dominantním dojmem, ovšem je na ní vidět každý prášek. Nerez je univerzální, vypadá efektně a hygienicky, ale skýtá mnohá úskalí z hlediska údržby. Hodí se však k různým povrchům a stylům kuchyní. Na trhu jsou rovněž digestoře v pastelových barvách a v různobarevných kombinacích a dokonce s plastovými povrchy. V takto výjimečných případech je nutné dbát na barevné ladění s ostatním kuchyňským zařízením.
Módní materiálové spojení tvoří nerez a sklo. Této výrazně designové záležitosti se užívá převážně u velkých prostorových digestoří, protože sklo dokáže dojem z objemného zařízení odlehčit. Má také absolutně hladký povrch, vyžaduje sice častější, ale zato snadnou a rychlou údržbu. Na všechny digestoře se doporučují nejjednodušší čisticí prostředky, např. Iron, u nerezu prostředky bez abrazivních částic.
Při koupi digestoře bychom měli vedle designu také sledovat, zda bude mít dostatečný výkon a nízkou hlučnost. Proto je vždy dobré vybírat tam, kde je aspoň část produkce vystavena ve funkčním stavu. A jako u všech domácích spotřebičů je jistým vodítkem jméno výrobce, značka a mnohdy i cena.

Kontakty:

DIZ , Přívozní 3, Praha 7, tel.: 02/80 82 81; 
EUROHOF , Žitná 52, Praha 2, tel.: 02/24 94 31 23; 
INCOS ALFA , Na Petynce 38, Praha 6, tel./fax: 02/33 35 60 21; 
INTERIÉRY SEDLÁK , Vinohradská 10/365, Praha 2, tel.: 02/24 21 78 17; 
KAREL KOVÁČ CENTRUM , Přerovská 54a, Olomouc, tel.: 068/531 39 37; 
KLOU CZ , Holečkova 34, Praha 5, tel./fax: 02/57 31 79 64; 
SEKTO , Na Poříčí 10, Praha 1, tel.: 02/21 89 91 06; 
STUDIO NIKA , Umělecká 1, Praha 7, tel.: 02/20 57 17 19; 
SYKORA , Želechovice-Lípa, tel./fax: 067/790 10 10. 

TEXT: EVA POLÁČKOVÁ
FOTO: ARCHIV

Teplo v koupelně

Každou koupelnou prochází standardní teplovodní rozvod. Na uživatelích pak záleží, jaký typ radiátoru zvolí. Vedle klasických článkových či deskových radiátorů se dnes nejčastěji používají trubkové radiátory (pro jejich podobu se jim říká žebříky).
Oblibu si získaly nejen svým zajímavým tvarem (nejnovější modely jsou dnes doplňovány předními deskami s poutavým designovým řešením), ale také svou praktičností. Uživatel je může využívat i na věšení a sušení ručníků. Je několik možností napojení. Vedle standardního modelu s přípojkou zespo- du nebo ventilovou verzí se středovou přípojkou existuje ještě elektrická verze, případně s dálkovým infračerveným ovládáním, která dovoluje používat radiátor i mimo topnou sezonu.
Další možností jsou přímotopná tělesa, která hřejí ihned po zapnutí. Proto se nejčastěji využívají příležitostně (např. na chatách, v kancelářích) nebo jako doplňkový zdroj tepla. Protože se jedná o elektrické spotřebiče, je důležité, zejména v místnosti, kde je vlhké prostředí a tekoucí voda, aby byla zajištěna jejich naprostá bezpečnost. Spotřebiče proto musí mít elektrické krytí IP 24 (udává výrobce) a samozřejmě musí být instalovány v odpovídající zóně. Používá se několik typů: nástěnné konvektory a konvektorové lišty, které vzduch ohřívají přes topné prvky, spotřebiče s vestavěným ventilátorem nebo infrazářiče.
Vzhledem k tomu, že se v koupelně často používají dlaždice, které chladí, je příjemné podlahové topení, které proto, že je instalované pod povrchem, nepřekáží, což je výhodné zejména v malých koupelnách. Existují dvě možnosti, první a náročnější je teplovodní rozvod, druhou možností jsou elektrické rohože nebo kabely.
Existují také speciální výrobky. Za všechny připomeňme například tepelné obložení vany. Můžeme použít jedno, dvou či třístranné provedení, přičemž díly se hodí téměř ke všem běžně používaným vanám. Praktické řešení je navíc podpořeno moderním designem.

TEXT: LENKA HAKLOVÁ
FOTO: ARCHIV

Kontakty:

AEG , Budějovická 1, Praha 4, tel.: 02/61 12 22 56, 02/61 12 22 57, 02/61 12 22 61; 
JAGA , Na Pískách 41, Praha 6, tel.: 02/311 67 79, 02/311 68 56; 
KERMI , Na Javorce 179, Davle, Praha-západ, tel.: 02/999 20 27, fax: 02/999 11 04; 
KORADO , Bří Hubálků 869, Česká Třebová, tel.: 0465/50 61 11, 
                fax: 0465/53 31 26; 
PRAGONOR , Mánesova 53, Praha 2-Vinohrady, tel./fax: 02/22 25 01 31. 

 

Balzám pro tělo i duši

Léčebné účinky
Pravidelné saunování spolehlivě odstraňuje fyzickou i psychickou únavu, posiluje obranyschopnost organismu a vede k otužování. Pocením z těla odcházejí odpadové zplodiny metabolismu a také se dokonale prokrvuje pokožka a svalstvo. Důležitý je i vliv na psychickou relaxaci — pro výstižné vyjádření se obrátíme opět na Finsko: Finové říkají, že v sauně se utiší hněv, vyprchá žluč a v člověku se rozhostí pohoda.

Místo pro relaxaci
Časově náročná příprava saunování povýšila horkovzdušnou lázeň na rituál, kterým se uzavíral únavný pracovní maraton a přicházely dny odpočinku. Ideální pro tuto formu relaxace je rodinné prostředí, kde se člověk cítí přirozeně a naprosto uvolněně. Není však výjimkou, že sauna slouží i jako místo pro pracovní jednání, protože při 100 °C spolehlivě odpadají společenské zábrany.

Umístění
Finové nemají s umístěním sauny žádný problém — na březích tisíců jezer stojí tisíce dřevěných domečků. Těžko byste hledali rodinu, která saunu nevlastní nebo ji aspoň pravidelně nenavštěvuje. Sauny však pronikly i do zahrad, k rybníkům, řekám a do městských obydlí, a to nejen na severu. Dokonale uzpůsobené a vybavené kabiny různých velikostí se mohou stát součástí středně velké koupelny, najdou své místo i ve sklepě nebo v bývalé komoře, kde je lze na míru přizpůsobit.

Vybavení
Předchůdcem dnešních saunových kamen byla hromada balvanů, pod nimiž se topilo tak dlouho, dokud v sauně nebyla požadovaná teplota. Pak se oheň uhasil, na žhavé kameny se nalila voda a stoupající pára vyhnala komínem z místnosti kouř. Teprve pak byla sauna připravená pro použití. Elektrická saunová kamna fungují na bázi přímotopů, za hodinu dokážou prostor vyhřát a zvlhčovač vzduchu může být přímo jejich součástí.
K vybavení dále patří vyjímatelná dřevěná lehátka zabudovaná v různých výškových úrovních, rohože, ochlazovací káď, teploměr s vlhkoměrem a saunová svítidla s krytem, který zaručuje intimní osvětlení. Ideálním materiálem pro všechny doplňky je dřevo, nejlépe severské, které minimálně reaguje na prudké změny teplot. Jedinečným kouzlem, které ani nejvyspělejší technika sauně nevezme, je totiž vůně prohřátého dřeva.

TEXT: PAVLĺNA BLAHOTOVÁ
FOTO: ARCHIV

Kontakty:
FINN DIAMOND
, Slezská 74, Praha 3, tel.: 02/25 56 77; 
SAUNATOP , Malín 328, Kutná Hora 5, tel.: 0327/52 36 19; 
SAUNY SALUS , Výškovická 28, Ostrava-Zábřeh, tel.: 069/674 34 52; 
SMIS , Dukelských hrdinů 47, Praha 7, tel.: 02/24 30 12 24. 

I květiny mají svou historii

Především je to oblíbená azalka, která se začala pěstovat od prvních roků 19. století „služebně“ o padesát let mladší brambořík perský. Obě rostliny však potřebují v zimě světlé a chladnější místo, v opačném případě rychle odkvetou a hynou. Roztomilá saintpaulie slavila před několika roky sté výročí příchodu do evropských i tuzemských domácností. Daří se jí v moderních bytech – jen nesnáší přemokření a zálivku na „krček“.

Květiny plné lásky
Oblíbená je také elegantní kamélie japonská, která se stala slavnou díky románu Alexandra Dumase Dáma s kaméliemi. Od začátku 19. století bývala ozdobou každého salonu bohatých měšťanů. V zimě má ráda chladné místnosti a její pěstování není vůbec snadné. Gardénie přivezená v roce 1750 z Číny vyniká sladce vonícími bílými květy, které nosili tehdejší playboyové v knoflíkové dírce. Je teplomilně než kaméIie. V zimě vyhovuje teplota vzduchu 16 až 18 stupňů Celsia.

Nelze zapomenout ani na krásnou liánu – voskovku, která již od roku 1802 provoňuje svými kvítky obývací prostory. V zimě se jí daří ve vytápěných místnostech, ale v noci vyžaduje chladnější vzduch, kolem 14 stupňů Celsia. Oblíbenou pokojovou rostlinou byla a dosud je i myrta. Její větvičky jsou dodnes neodmyslitelnou ozdobou nevěst a svatebčanů. V Německu byla pěstována od konce 16. století. V zimě však chce chlad – pouze pět až deset stupňů Celsia.

Krása s listy
Naši předkové měli rádi také hrnkové rostliny ozdobné převážně listy. V zimních zahradách a měšťanských bytech tak kralovaly v 19. století palmy, jimž vyhovovaly v zimě nepřetápěné místnosti. Pod jejich listy za časů Boženy Němcově popíjely dámy kafíčko a někdy usrkávaly i horkou čokoládu. Dnes se v bytech daří teplo milnějším druhům palem. Společnost palmám dělal také blahočet neboli „pokojová jedlička“, který nesměl chybět v žádném salonu.

 V zimě vyžaduje nižší teplotu, naopak vyšší teploty vyvolávají usychání a opadávání větviček. Veteránem je bezesporu sanseviera („tchynin jazyk“), jejíž kulturní formy se objevily už v roce I750. Dnes je jedním z nejodolnějších druhů vzdorujících teplu v našich bytech. Letitá je také pokojová lipka, které se daří ve světlých a v zimě chladnějších místnostech (šest až deset stupňů Celsia), v nichž má své místo již od roku 1790.

 Velké sympatie požívá i momstera (lidově filodendíon), a to již od roku 1848. Dobře se přizpůsobuje ovzduší našich bytů, nesnáší však suchý vzduch a přemokření. Přibližně od stejné doby jako monstera se pěstuje zelenec považovaný za rostlinu pro pěstitele začátečníky. Je nejodolnější převislou rostlinou, roste dobře v chladnějších i teplých místnostech.

Jak se spí na futonu

Bavlna je ve futonech, které se dnes už vyrábějí po celém světě (ale i u nás najdete hned několik výrobců), doslova nezastupitelná, protože dovoluje tělu dýchat. V zimě proto futon hřeje, v létě naopak chladí.

Zastoupení ostatních materiálů záleží na každém jedinci. Někdo může být alergický na koňské žíně, pak je pro něj vhodnější kokos. Obě výplně matraci takzvaně „stabilizují“. Vlna je určena hlavně pro zimomřivé.

 

Kuchyňské drtiče 2001

Drtič rozdrtí téměř všechny potravinové zbytky, které se následně vodou spláchnou do kanalizace. Veškeré rozdrcené částice mají velikost rýžového zrnka. Díky této velikosti se krátce po rozdrcení a odplavení do kanalizace rozloží a nepřitahují tak hlodavce žijící v kanalizačních stokách.Jako první do České republiky začala dovážet a instalovat tyto vý-robky společnost A.F.S. International, která se také podílela na technickém vývoji a zdoko-nalování drtičů u řady světových výrobců. Díky této dlouhodobé spolupráci mohla v České republice představit zcela novou modelovou řadu WAVE pro rok 2001.

V minulosti, zejména v USA, v Austrálii a v zemích EU, kde jsou tyto výrobky použí-vány ve většině domácností již po několik desítek let, se stávalo, že mnoho uživatelů omy-lem vhodilo do drtiče materiály, které drtič poškodili. Oprava poškozených drtičů byla velice nákladná, protože nebylo možné vyměnit pouze poškozenou část, ale také některé jiné díly, v závažnějších případech dokonce celý drtič. Tyto poznatky a zkušenosti ze zahraničních trhů vedli ke konstrukci drtičů modelové řady WAVE se speciální úpravou drtících komor, aby nedocházelo k zasekávání drcených segmentů.

Tato modelová řada je přizpůsobena specifickým požadavkům zákazníků v České republice: Drtiče jsou samočisticí a nevyžadují žádnou údržbu a vynikají podstatně tišším chodem díky speciální konstrukci zvukové izolace a obalu drtiče. Při nákupu je dobré si uvědomit, že se jedná o pomocníka do kuchyně na dobu nejméně 10 let. Tomu by měli odpovídat dostatečné zkušenosti prodejce s výrobkem.

Současné doporučené prodejní ceny pro konečného spotře-bitele jsou pro základní typy drtičů 5800 – 5900 Kč, pro nadstandartní typy drtičů 8300 – 9500 Kč a pro luxusní typy drtičů 15900 – 19990 Kč.

Kontakt:
www.afsint.cz
A.F.S. International, Soukenická 28, Praha 1, tel.: 02/231 97 81, 
Obchodní dům Petrov, Masarykova 26/30, Brno, tel.: 05/42 21 30 20 linka 248,
OD Kotva – HP TRONIC, DBK-SPECTRUM, síť marketů BAUMAX, OBI, HORNBACH
Kuchyňská studia Hanák, Gorenje, Rojana, Korbel, Kováč, Interiery Sedlák, Sekto Welmann Center, Sykora, Blanko, Alnus, RK kuchyně, AB Mobalpa, Interiery Čáp, Küppersbusch, Al-no, DIZ, Jiva Jirák, Agir, KN Styl, GTH Praha

Toužíte se někdy zakuklit?

Předmontovaný, pouze 85 kg těžký plastový Cocoon může věrně napodobovat sklo a svou barevností zvýraznit pojetí interiéru. Použít jej můžete v jakékoliv místnosti, kde je možné připojení k vodovodní instalaci. Nemusí tedy být jen výrazným prvkem soukromého interiéru nebo příjemnou pozorností v pokoji pro hosty. Mnoho úředníků by určitě přivítalo vyrovnanou řadu Cocoonů poblíž svého pracoviště..
Součástí sprchového kouta je ruční a horní masážní sprcha, dvě boční sprchy, interiérové osvětlení včetně ovládání, přepínací ventil sprch a termostatický ventil. Za cenu 236 125 Kč si jej můžete koupit ve firmě Anetceramic, Zborovská 18, Praha 5. Podrobnější informace na www.anetceramic.cz

pan 

Dobrou chuť s tepanem

 

A právě tato „rodinná verze“ tepanu se v evropském pojetí spojila s módním trendem mobilních kuchyní. Dřevěný stolek na kolečkách s kruhovým ocelovým plátem lze použít všude, v kuchyni, na terase, ale také na zahradě. Potřebujete pouze jediné – mít přívod elektrické energie.

Na tepanu můžete grilovat, flambovat, dusit či jen udržovat jídlo v určité teplotě. A to vše bez tuku, kterému se ostatně zdravá japonská kuchyně výrazně vyhýbá.

To je samozřejmě obrovská přednost. Ta další není ani tak kulinářská jako psychologická. Tepan totiž nabízí společný zážitek z přípravy jídla, prostě zábavu a uvolnění. Je jedno, zda jde o rodinnou záležitost nebo o příjemné setkání s přáteli. A ještě jednu věc stojí zato od Japonců převzít. Jejich pojetí kuchyně dodržuje důsledně jedno pravidlo – jídlo není jen kulinářský, ale také estetický zážitek. Jednotlivé chody se proto podávají na krásných malých talířcích a miskách, jejichž tvar odpovídá druhu jídla. Například smažená zelenina se servíruje na dřevěné misky vyložené ručním papírem, který zachycuje a „odebírá“ mastnotu. I polévka se servíruje v malých miskách, z nichž se „připíjí“ k jídlu. Ostrými hůlkami (to je rozdíl od čínské kuchyně, ta má hůlky tupé) si strávníci jen přistrkují kousky zeleniny v polévkových miskách.

 

Všechno na dosah

Pro zbytečnosti není místo, protože na ně není čas. Životnímu tempu odpovídá kuchyň maximálně účelná, co nejjednodušší a také nejpohodlnější. Zpátky ke kořenům — kolem plotny má být všechno na dosah.

Spodní skříně
Ukládání nádobí a ostatního kuchyňského nářadí se soustřeďuje do spodních vrstev, které jsou nejlépe přístupné. Objevují se zásuvky větších rozměrů, krajní skříňky často vyrostly do výše ramen. Pracovní plocha už není po celé délce sestavy, ale je možné ji zvětšit o znovu velmi oblíbený pracovní stůl s otevřenými policemi. V prostorných místnostech je dobrým řešením varný ostrůvek mimo sestavu. Pokud nezabírají drahocenné místo, jsou milým osvěžením i přídavné prvky jako příborník, policový regál, skleník…

Stačí natáhnout ruku
Většina věcí je uložena dole, takže masivní horní skříňky ztrácejí význam. Pokud nemizí úplně, objevují se v subtilní podobě, opatřené zajímavým sklem, dobře vypadají v kombinaci s policemi. Ke slovu opět přichází sympatická, historicky osvědčená zásada, že všechno je na dosah, stačí natáhnout ruku. Odlehčením horní části kuchyňské sestavy je větší pozornost upřena na digestoř, která se najednou stala dominantním prvkem. Ušlechtilý materiál, originální tvary, nápaditá řešení — to jsou atributy, které z prostého odsavače par vytvářejí zajímavý solitér.

Drobné radosti
Designéři nových kuchyní si na způsobu ukládání dávají velmi záležet. Setkáváme se s dokonale promyšleným vnitřním uspořádáním zásuvek, běžné jsou otočné kontejnery, umožňující maximální využití rohových skříní. Detailem evokujícím historické kuchyně jsou závěsné háčky, tyče nebo celé rošty, které drží nejfrekventovanější náčiní stále na očích. Za milou pozornost můžeme považovat i vyhrazené místo pro ukládání nožů, ať už jde o klasický špalek, nebo samostatnou zásuvku s pevnými drážkami.
V promyšleném, jednoduchém a funkčním prostředí kuchyně s novou tváří nezbývá místo pro zbytečnosti. Konečně dobrá záminka k tomu, abychom se zbavili letitých zásob nesmyslů. Opravdoví znalci vybírají zařízení s rozvahou — volí kvalitu na vysoké úrovni, protože kupují jen to, co skutečně potřebují. Žijí pak v prostředí nezahlceném věcmi a zbývá jim prostor i pro radost.
Poznámka na závěr: Pro ty, kteří by se chtěli seznámit podrobněji a v širších souvislostech s různými styly, praktickým řešením a vybavením kuchyně, chystáme na únor roku 2000 speciální časopis s všeříkajícím názvem — Svět kuchyní.

TEXT: PAVLĺNA BLAHOTOVÁ
FOTO: ARCHIV

Kontakty:

AMBER INTERIÉR , Vodičkova 10, Praha 1, tel.: 02/96 22 94 04; 
COLOSSEUM , Myslíkova 13, Praha 1, tel.: 02/24 92 14 30; 
CTT , nám. Osvobození 51, Lysice, tel.: 0501/47 22 25; 
DI-SE-MO , Máchova 21, Praha 2, tel.: 02/22 51 93 71; 
GORENJE , Pobočná 1/1 395, Praha 4, tel.: 02/61 21 78 78; 
IKEA , Shopping park Praha, Skandinávská 1, tel.: 02/51 61 01 10; 
RANNÝ ARCHITECTS , Galerie Platýz, Národní 37, Praha 1, tel.: 02/24 21 07 55; 
SYKORA , Želechovice-Lípa, tel.: 067/790 10 00 

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINNYDOM BMONOE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025