Skip to content

Blog

Duben v zahradě

Plán prací na duben

  • Provádí se výsadba okrasných dřevin, letniček a zeleniny s dlouhou vegetační dobou.
  • Přejeďte trávník ostrými, železnými hráběmi a přihnojte hnojivem s příměsí prostředků proti mechu.
  • Připravte záhony pro mečíky, jiřiny a letničky. I u okrasných rostlin dodržujte střídání druhů na záhony a zásadu – vyšší rostliny v pozadí nízké na okraji.
  • Ovocné stromy můžete sázet do konce dubna. U starších stromů nezapomeňte na postřik proti houbovým chorobám.
  • Přesazujte pokojové a přenosné rostliny, osázejte okrasné truhlíky a mísy, vyčistěte skalku.
  • Věnujte zvýšenou péči záhonům růží. Rozhrňte nakopčenou zeminu, přihnojujte, prostříhejte keře, vysazujte nové odrůdy.

Podle polohy zahrady do konce dubna vyčistěte skalku, odstraňte chvojí a rašící plevel. Je čas rozmnožování dělením, např. rozchodníků (Sedum), chrustavečky neboli stříbřenky (Paronychia), hlaváčky (Adonis) se množí výsevem.

Čas prořezávání broskvoní a meruněk 

Na meruňce prostříhejte kolmé, bujné neplodné loňské výhony. Zahušťují korunu. Ponechte jen vhodný počet letorostů, obrůstají až v následujícím roce krátkými plodonoši s květními pupeny. Broskvoně nasazují květní pupeny na šikmých jednoletých výhonech.

Listová zelenina

Sklizeň z rychlých výsevů listových zelenin, např. salátu, listové vodnice, řeřichy nebo rukoly, v nižších polohách dokončete v dubnu, ve vyšších polohách do poloviny května, jinak listy hořknou a rostliny vybíhají do květu. Záhon vyčistěte, přehoďte kompostem a vysejte fazole, hrách, cibuli sazečku či česnek.

Sklizeň z rychlých výsevů listových zelenin, např. salátu, listové vodnice, řeřichy nebo rukoly, v nižších polohách dokončete v dubnu, ve vyšších polohách do poloviny května, jinak listy hořknou a rostliny vybíhají do květu. Záhon vyčistěte, přehoďte kompostem a vysejte fazole, hrách, cibuli sazečku či česnek.

Invazní rostliny zapletevelí celou zahradu

Nezkušení začínající majitelé zahrad v touze, aby se zahrada co nejdříve bujně rozrůstala a kvetla, si přinesou na zahradu sazenice bujně rostoucích – invazních rostlin. Tyto druhy se v minulých stoletích šířily ze zámeckých parků nejen do zahrad, ale i do volné přírody a na místa poznamenaná lidskou činností (skládky, příkopy u cest). Osvědčení zelení piráti se  rychle šíří zahradou i jejím okolím a potlačují ostatní rostliny.

Invazními druhy jsou nejen výše uvedené druhy, ale také některé plevele, např. netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora), ambrozie peřenolistá (Ambrosia artemisifolia), rozrazil perský (Veronica persica), šťavel růžkatý (Oxalis corniculata). V ČR je registrováno 91 druhů invazních rostlin. Podívejte se na internet, prohledejte zahradu – a hned zasáhněte.

1. Zlatobýl kanadský

Z galerie:

1. Zlatobýl kanadský (Solidago canadensis) čeleď hvězdnicovité, ze Severní Ameriky. Vytrvalá, světlomilná bylina, výška až 150 cm. Způsobuje pylové alergie, rychle se šíří semeny. Kvete žlutě, prošlechtěné odrůdy a křížence po odkvětu vždy sestřihněte! 

2. Trnovník bílý neboli akát (Robinia pseudoacacia) č. bobovité, ze Severní Ameriky. Silně odnožující, nízká jedovatá dřevina. Je nenáročná, snese sucho, kamenité půdy a znečištěné ovzduší. Má bílé vonné květy.

3. Šeřík obecný (Syringa vulgaris) č. olivníkovité, z jihovýchodní Evropy. Keře jsou vysoké až 5 m. Fialové květy silně voní. Zapleveluje zahradu silným odnožováním.

4. Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) č. hvězdnicovité, ze Severní Ameriky. Vytrvalá, silně odnožující bylina, vysoká až 3 m. Vytváří oddenky s kulovitými hlízami. Vyšlechtěné odrůdy tvoří velké různě zbarvené jedlé hlízy, vhodné pro diabetiky.

4. Slunečnice topinambur

5. Astřička kopinatá neboli hvězdnice kopinatá (Symphyotrichum lanceolatum, syn. Aster lanceolatus) č. hvězdicovité, ze Severní Ameriky. Vytrvalá bylina, kvete bíle nebo modrofialově, rychle se šíří semeny.

6. Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum) č. miříkovité, z Kavkazu. Vytrvalá, jedovatá bylina vysoká až 3 m. Rychle se šíří semeny a zamořuje zahrady.

7. Křídlatka česká (Reynoutria x bohemica) agresivní kříženec, který se rychle rozšířil v Evropě, Asii a Americe. Vytrvalá oddenkatá bylina vysoká až 3 m kvete bíle a silným odnožováním potlačuje okolní porosty.

8. Netýkavka žláznatá neboli n. Royleova (Impatiens glandulifera syn. I. roylei) č. netýkavkovité z Asie. Jednoletá bylina až 3 m vysoká, nesnáší sucho a hory. Rychle se šíří, pukající tobolky vystřelují semena do dálky.

8. Netýkavka žláznatá

Společnost Miele zahájila spolupráci s bloggerkou Cat&Cook

(Komerční prezentace)

Věříme, že i díky skvělým receptům bloggerky Cat & Cook ještě rozšíříme cílovou skupinu milovníků značky Miele,“ říká Kateřina Menšíková, marketingová ředitelka Miele ČR a SR.  Sama Ivana dodává, že spoluprací s Miele si splnila svůj dlouholetý sen.

Kdo je Cat & Cook

Společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost a profesionální provozy, zahájila spolupráci s Ivanou Jindřichovou, autorkou úspěšného blogu Cat & Cook. Ivana tak doplňuje řadu inspirativních osobností a špičkových profesionálů v oboru gastronomie, jakými jsou např. Zdeněk Pohlreich, Michal Hromas nebo Radek Šubrt.Blog Cat & Cook odkazuje ve svém názvu nejen na lásku k vaření, ale také na krásnou perskou kočku Mindu, již můžete vidět na mnoha fotografiích. „Je to moje pomocnice, která se mnou je v kuchyni za každých okolností,“ dodává k tomu Ivana. První příspěvek na blog spatřil světlo světa v roce 2015. Stojí za ním mj. Ivanina „chuť šířit filozofii dobrého jídla“ a potřeba posunout ji za „hranice virtuálních přátel“.

Vaření a pečení se věnuje od 12 let, kdy prý uvařila svůj první kynutý knedlík, a láska k vaření se jí už od té doby nepustila. Inspirovala se gastronomickými osobnostmi, jako je Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk, světem fine dining restaurací či gourmet obchodů. A pokud stejně jako k Ivaniným patří i k vašim vášním cestování, zcela jistě vás okouzlí její příspěvky z Paříže, New Yorku, Miami či Dubaje.

A co říká Ivana ke svému blogu? „Můj blog je všestranný, ukazuji vám tradiční recepty ze všech koutů světa, radím vám, jak nejlépe postupovat, vysvětluji různé kuchařské názvy, jaké náčiní používat, kde nakoupit speciální suroviny a samozřejmě se snažím vše ukázat i v kvalitních fotkách.“ Fotky jsou skutečně nádherné, a aby také ne, když příprava pokrmů právě kvůli focení prý trvá zhruba trojnásobek času oproti běžné přípravě!

Jaké spotřebiče používá Cat & Cook

V příspěvcích na blogu, na kanálu youtube, na Facebooku či v rámci instastories můžete zahlédnout hned několik přístrojů Miele, s jejichž pomocí Ivana pravidelně vytváří úžasné recepty, které mohou inspirovat i vaši kulinářskou fantazii.

Patří k nim domácí konvektomat DGC 6860X, indukční varná deska KM 6306, odsavač par DA 3566 a myčka G 6890 SCVi K2O. Podívejte se, jak snadno s nimi vykouzlíte jakýkoliv z receptů Cat & Cook! A určitě vás nadchne komfortní manipulace s jednotlivými spotřebiči, jejich snadná údržba, a především množství užitečných programů a funkcí.

Inspirujte se s Miele a Cat & Cook

Pro začátek se můžete podívat, jak ve spotřebičích Miele snadno připravíte např. perníkové brownies, francouzskou cibulačku nebo skvělý borůvkový crumble. S dalšími výtečnými recepty a jejich perfektním foto/video popisem se můžete setkat na Catandcook.cz, na youtube, Facebooku či Instagramu. A někteří z vás se možná s Cat & Cook setkají na některé z kulinářských akcí pořádaných Miele.

Společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost a profesionální provozy, zahájila spolupráci s Ivanou Jindřichovou, autorkou úspěšného blogu Cat & Cook. Ivana tak doplňuje řadu inspirativních osobností a špičkových profesionálů v oboru gastronomie, jakými jsou např. Zdeněk Pohlreich, Michal Hromas nebo Radek Šubrt.

Více informací najdete na stránkách Miele.czCatandcook.cz.

AKCE: Cihly HELUZ a k nim až 10 tisíc korun na Alza.cz!

(Komerční prezentace)

Společná akce největšího českého výrobce cihel společnosti HELUZ a internetového obchodu Alza.cz bude probíhat až do 30. dubna. Je určená zákazníkům, kteří se v tomto roce chystají stavět. Pokud si ve stanoveném termínu nechají u HELUZu zpracovat nabídku a následně zde cihly objednají, mohou získat až 10 tisíc korun.

Podmínkou pro získání poukázky je registrace na www.heluz.cz/akce do 30. dubna 2018, zaslání podkladů pro zpracování nabídky a následná objednávka materiálu do 14. května 2018. Do konce měsíce je pak nutné provést vývoz materiálu. Tento termín lze posunout složením kauce do poloviny června.

Hodnota poukázky se liší dle typu objednaných cihel. Za cihly HELUZ FAMILY 2in1 nebo HELUZ FAMILY je hodnota dárkového poukazu 10 tisíc korun, u ostatních cihel činí hodnota dárkového poukazu 5 tisíc korun.

Akce se vrací znovu po roce. Novinkou je, že uplatnění poukázky není limitováno, lze za ni nakoupit jakékoli zboží z aktuální nabídky na Alza.cz. Platnost kupónu je do 31. prosince 2018. 

Více na stránkách akce

5 bodů pro výběr oken do novostavby

(Komerční prezentace)

Životnost oken

Pokud váháte a nevíte, která okna a dveře opravdu dlouho vydrží, pak vězte, že moderní okna mají potenciál při slušném zacházení a doporučené péči dobře a bez problémů sloužit dlouhé desítky let. „Životnost oken bychom měli posuzovat i z hlediska jisté ´morální´ životnosti, tedy z pohledu toho, aby i za 10 či 20 let splňovaly parametry na tepelnou izolaci a další požadavky, které na ně klademe,“ říká Ing. P. Holý obchodní ředitel OTHERM.

Při výběru oken do novostavby byste měli zvážit zejména čtyři základní body, které mohou rozhodnout o vašem budoucím bydlení:

1. Výběr dodavatele

V rozhodování o tom, kdo vám bude dodávat nová okna, byste měli mít poslední slovo vy. Smlouvu o dílo na dodávku oken si vždy pohlídejte a podepište sami. Dodavatel oken se pak zodpovídá výhradně vám. Vám ručí za kompletní dodávku i provedené služby. Nemůže se schovávat za to, že okna do vašeho domu dodal stavební firmě XY, tedy jen s ní bude řešit případné problémy. Důsledný přístup se vyplatí, protože mít kontrolu nad okny a dveřmi, která chrání vaše bydlení je k nezaplacení.

2. Montáž až na prvním místě

Dobře namontované okno je absolutní základ. Provést by je měla odborný firma, nejlépe ale dodavatel oken, kterého si vyberete. Sebekvalitnější okno může špatná montáž degradovat. Jde zejména o ošetření připojovací spáry před průnikem vlhkosti, ale i správné seřízení všech prvků. Velké posuvné systémy, stínicí technika s motorickým ovládáním, elektronicky ovládané zámky a další moderní prvky, kterými jsou nabité moderní novostavby, vyžadují odbornou montáž a také jistotu, že se budete mít na koho obrátit v případě problémů.

Moderní okna mají potenciál při slušném zacházení a doporučené péči dobře a bez problémů sloužit dlouhé desítky let. (Zdroj: OTHERM)

3. Kvalita oken

Výběr parametrů oken tedy profilu a zasklení by měl definovat již projekt mj. i podle toho, zda stavíte nízkoenergetický nebo pasivní dům. Materiál, barvu a design si volíte sami, zejména s ohledem na preference a finanční možnosti. Poznat kvalitu oken ale není vůbec snadné, protože se často skrývá uvnitř profilu a poznáte ji většinou až po několika letech. Orientovat se jen podle ceny oken může být zrádné.

Zajímejte se i o konstrukční detaily namátkou, jak hluboko je zasklení uloženo v profilu, jak je řešeno zateplení prahů u dveří a posuvných terasových systémů. Dřevěná okna si pečlivě proberte z hlediska povrchové úpravy, protože ta rozhoduje o budoucích nárocích na údržbu. U plastových oken se zajímejte o kvalitu a tvar výztuhy, počet uzamykacích bodů a v neposlední řadě samozřejmě o sílu stěn plastového profilu. Vyplatí se poradit se nezávisle s odborníky a zjistit si i zkušenosti s jednotlivými výrobci.

4. Myslete na budoucnost

Vždy se vyplatí znát skutečného výrobce oken. Nikdy nevíte, může se stát, že jeho služby, servis nebo konzultaci budete potřebovat. Váš dodavatel by vám na požádání neměl odmítnout ani návštěvu výrobního závodu, kde se vaše okna budou vyrábět.

Investice do rodinného bydlení bývá jednou z hlavních priorit. Mít pod kontrolou i okna a dveře a zajistit si tak příjemné pohledy do zahrady, krásnou vstupní bránu a ochranu domova se vyplatí.

MALÝ, ALE NÁŠ, část 3.: Kompaktní kuchyň

Předchozí část seriálu najdete zde.

Pokud je to možné, situujte kuchyni blízko vchodu (první cesta po příchodu domů, odložení nákupu, vynášení odpadků). V pracovním prostoru při vaření vzniká teplo, vhodná je tudíž orientace na severní, severovýchodní nebo východní stranu. Uvažujte také o samostatném přístupu a pamatujte, že je třeba zajistit účinné odvětrání a spotřebiče jsou také zdrojem hluku.

Pečlivě promyslete umístění a počet zásuvek a vyústění rozvodů plynu, přípojek studené a teplé vody a odpadů pro dřez a myčku i odvětrání digestoře. Sledujte údaje o příkonu a zapojení spotřebičů (zda vyžadují samostatný přívod, jaký příkon a jistič). Nezapomeňte na kvalitní osvětlení, denní i umělé.

Bezpečná a pohodlná kuchyň

  • varnou desku, stejně jako dřez, umístěte minimálně 40 cm od stěny (to kvůli varným nádobám a pánvím většího průměru), nikdy ne do rohu
  • dřez by měl být zapuštěný tak hluboko, abyste si o jeho dno při běžném postoji pohodlně opřeli hřbety rukou s nataženými lokty a nehrbili se přitom
  • mezi dřezem a varnou deskou vyšetřete alespoň 60 cm prostoru pro horké nádoby
  • vestavnou troubu nechte namontovat ve výšce očí, mikrovlnku max. 150 cm vysoko
  • mezi kuchyňskou linkou a jídelním stolem vždy nechte prostor min. 120 až 140 cm
  • výkon digestoře by měl být 10× vyšší, než je objem vzduchu v místnosti

Kuchyňská ergonomie

V otevřených policích můžete mít vše potřebné hned u ruky. Závěsný systém umožní pěstovat bylinky na okně (IKEA)Kuchyň tzv. na míru je vhodné rozčlenit do pěti (někdy se uvádí tří) funkčních zón. První slouží uskladnění potravinových zásob, druhá k uložení nádobí a dalších předmětů i příručních spotřebičů, třetí je mycí zóna (nádobí, zelenina a další suroviny), následuje přípravná zóna (krájení masa, čištění zeleniny atd.) a konečně jde o prostor k tepelné přípravě stravy.

Pravákům vyhovuje uspořádání ve směru hodinových ručiček, levákům naopak. Od toho se odvíjí i návrh na rozložení kuchyňské linky. K nejčastějším řešením patří tvar písmene L, G, U a kuchyně s ostrůvkem. Součet délek trojúhelníku spojujícího tři nejdůležitější zóny – ukládání potravin, mytí a vaření v případě kuchyně uspořádané do písmene L, by ale neměl přesáhnout 650 cm. Jinak se uběháte.

Zásobárna potravin

V rodinném domě se nabízí několik variant ukládání potravin – sklep (je-li), komora nebo spíž (potravinová skříň), mrazák a lednice. Sklepy nebo tzv. studené spíže patří k chladným zónám domu. Optimální teplota by zde měla být kolem 12 °C (v zimě od 1 do 4 °C), relativní vlhkost vzduchu vyšší než v suchých prostorách (ideálně kolem 80 %), trvalé větrání je samozřejmostí.

Varianta druhá – komora, spíž, kde se skladují suroviny, které potřebujete mít trvale po ruce. Ideální teplota v místnosti je 5 až 7 °C, určitě ne víc než 10 °C (v domě nejlépe situovaná na severní stranu).

Úložný prostor lze nahradit potravinovou skříní nebo zásuvkou v kuchyňské lince. Potravinová skříň by měla stát na suchém, tmavém a nejchladnějším místě kuchyně, co nejdál od okna a sporáku. Ideální teplota v ní je 10 až 12 °C. A pak je samozřejmě k dispozici chladnička a mrazák, kterým nesvědčí bezprostřední sousedství se sporákem.

Kompaktní kuchyně Critter vychází z trendu moderního nomádství a lze ji snadno přemisťovat podle potřeby, design Elia Mangia, Skitsch, cena na dotaz, www.skitsch.it

Místo ke stolování

Jídelní stůl má být co nejblíže kuchyně, tam, kde je dobře přístupný a zároveň nebrání průchodu do jiné části domu. Místo pro jednu osobu by mělo mít šířku 60 cm. Hloubka stolu do středu by měla být taková, abyste tam pohodlně dosáhli – asi 80 cm. Rozměry stolu pro 4 strávníky jsou 80 × 120 (raději 140) cm, započteme-li prostor pro židle, zabere jídelní kout plochu nejméně 200 × 120 (140) cm. V rodinném domě ale není od věci počítat i s návštěvami a jídelnu vybavit stolem pro 6 osob.

Poslední část seriálu najdete v této rubrice příští týden.

Předpěstování sazenic

Mnohé plodiny, jako třeba kedlubny, košťáloviny (zelí, kapusty, kadeřávek, brokolice, květák…), saláty a většina dalších zelenin se dají sít přímo na záhony. Praxí ale můžete zjistit, že v ideální době jejich výsevu (aby byla úroda brzy, aby stihly dorůst do podzimu) bývá ještě docela chladno. Proto na záhonu pomalu klíčí, pomaleji rostou, v příliš chladném počasí mohou i teplotním šokem trvale zakrnět.

Navíc, čím pomaleji dorůstají do větší velikosti, tím déle jsou ve zranitelném stadiu vystavené útokům slimáků, hlodavců, hrabavých ptáků, pletivem proklouznuvšího zajíce, případně zobavých kachen. Stačí málo a je po nich. Člověka by to mohlo odradit od jejich pěstování.

Výsev za krásného teplého počasí už bude zase pro mnohé druhy s delší vegetační dobou moc pozdě, nebo se tím značně oddálí sklizeň. Například pozdní zelí má velmi dlouhou vegetační dobu, aby vytvořilo svou obří hlávku, a nemuselo by to do podzimních mrazů ani stihnout.

Saláty zase v horkém létě vybíhají rychle do květu, proto si více užijete jejich jarní a časně letní sklizně, když mají náskok z předpěstování a na záhonech dorostou za krátký čas. A navíc je tak můžete snadněji vysazovat po etapách, kdo to má stíhat jíst všechno najednou!

Kadeřávky a aksamitníky, připravené k výsadbě na záhony. Některé květiny zlepšují zdraví zeleniny, ale nelze je efektivně vysévat přímo.

Ze skleníku na záhon

Když toto všechno zvážíte, začne jarní předpěstovávání v chráněném teplém místě, jakým je skleník nebo pařeniště, vypadat jako docela dobrý nápad. Není to nic těžkého, v březnu a začátkem dubna ve skleněné boudičce uděláte řádky a vysejete semínka (označená cedulkami) a v květnu sazeničky postupně přesázíte ven.

Nebo je v mezičase ještě ze skleníkové půdy přesázíte do květináčků a na záhon pak přijdou ještě kvalitnější, větší a dobře prokořenělé rostlinky. Toho docílíte i pěstováním od semínka v sadbovačích nebo jiných nádobách. Nutný je výživný propustný, nadýchaný pěstební substrát.

Pěstování nebo dopěstování v přenosném formátu má výhodu v tom, že rostlinky lze nějaký čas otužovat venku, mimo skleník, na chráněném polostinném místě, aby přímý přesun na záhon nebyl velký šok. Sazeničky vyrýpnuté ze skleníkové půdy z řádku se už otužovat nedají, je třeba je hned vysadit do záhonu.

Předpěstování probíhá v nevytápěném, obyčejném skleníku, kam nefouká, kde rychle stoupá teplota, když zasvítí slunce (instalujte automatické otevírače oken, aby se nepřehříval!). Je tam mnohem tepleji přes den, i když je venku zima. Ale v noci se skleník rychle ochladí, takže ho nemůžete použít pro předpěstovávání velmi teplomilných druhů, jako jsou papriky, rajčata, lilky, mochyně, tabák a některé jiné speciální druhy. Za nízkých teplot by špatně klíčily, mohly by zastavit růst a zakrnět. Pro ně je nejvhodnější výsevní aparát s umělým světlem, vytápěný skleník či vytápěná zimní zahrada s izolačními skly, připojená k domu.

Nevýhody pěstování za oknem

Většina začátečníků se pustí do jarního zahradničení v pokoji u okna. Bohužel jarního slunce je málo a rostlinky na okně mají málo světla. Bývají vytáhlé, nakloněné, slabé a často ještě před výsadbou uhnívají nebo se lámou. Pokud přežijí, trvá jim dlouho probudit se k opravdovému životu. Abyste za oknem nebo kdekoliv v bytě měli úspěch, budete potřebovat umělé osvětlení, výsevní aparát s dostatečně silným světelným zdrojem. Vytápěná zimní zahrada s „otevřenou oblohou“ a množstvím světla od jihu je samozřejmě něco jiného. Ale bývá většinou ekonomičtější i ekologičtější několika desítkám rostlinek v sadbovačích nebo květináčcích svítit v teple bytu než vytápět zimní zahradu. To se vyplatí jen ve velkém, například v zahradnictví.

Co se nepředpěstovává?

K předpěstování není vhodná kořenová zelenina – u ředkviček, mrkví nebo pastináků to vůbec nemá smysl, tyto plodiny musí vyklíčit přímo v záhoně, aby se kořen nenarušil. Můžete je sít do nádob a pěstovat je tak až do sklizně třeba na balkoně.

Někteří zahradníci vysazují z předpěstované sadby tuřín, řepu nebo vodnici. To má úspěch, jen když použijete sadbovače a rostlinky vysadíte ven malé, dělá se to však jen zřídka, v horských oblastech nebo když potřebujete jistou úrodu za každou cenu.

Také se nedoporučuje předpěstovávat například okurky nakládačky nebo fazole. Když může semínko vyslat své kořeny hluboko do půdy tam, kde bude celou sezonu žít, výsledky pěstování budou vždy lepší.

Sazeničky kedluben ze skleníku mohou jít přímo ven, nebo je lze ještě nakontejnerovat a dopěstovat na silnější rostliny.

Rašelina jen pro začátek

Sázejte vždy do vzdušné půdy (substrátu), protože kořínky rostlin lépe rostou a neuhnívají. Toho lze docílit například přídavkem dřevěného uhlí, perlitu a hlavně kvalitním kompostem. Doporučuji míchat substráty z kompostu, zahradní půdy, trochy písku a výše zmíněných příměsí dle potřeby. Brzy na první pohled poznáte vhodnou, dobře strukturovanou směs.

Výsevní a přesazovací substráty lze koupit v pytlích, což začátečníkům usnadní… začátky. Většina prodávaných substrátů ale obsahuje rašelinu, to pravý ekozahradník nepodporuje. Těžba rašeliny nevratně poškozuje cenné ekosystémy a tento objemný materiál se přepravuje na dlouhé vzdálenosti.

Rašelina není moc výživná, je to hlavně hmota, je třeba do ní uměle přidávat hnojiva a upravovat pH. Přitom z jakéhokoliv organického materiálu – i z odpadu – lze udělat kompost, humus, který má pro naše způsoby pěstování daleko lepší vlastnosti po všech stránkách. Projde-li kompost horkou fází kompostování, semena plevelů to nepřežijí.

Už se dají zakoupit i hotové substráty bez rašeliny, můžete se po nich poohlédnout, případně si je doladit po svém. Též kompost vzniklý kompostováním obsahu pilinových ekotoalet je od rašeliny smíchané s humusem skoro k nerozeznání.

Kořínky malých rostlinek si v kontaktu s živou půdou vytvoří potřebné vazby a lépe se jim daří později v „reálném světě“. Z praxe vím, že když poctivě a kvalitně vypěstuji vlastní odolnou sadbu, vždy se jí daří v záhonech lépe, než když koupím sadbu z velkozahradnické výroby, kde vyrostla v uměle prohnojené rašelině bez pestřejšího půdního života. Co se v mládí rostlinka naučí, to očekává i v dospělosti.

Strach z nějakých škůdců a chorob nebývá opodstatněný. V hlubší půdě, záhonech nebo ve skleníku může mladé rostliny poškozovat larva drátovce, větší škody však páchají v monokulturách a půdách chudých na humus.

Výsadba sazeničky do hnízda v mulči, vyplněného kompostem

Hnojení přírodními způsoby

Hnojení lze provádět zákvasem z jakýchkoliv rostlin, obvykle z kopřiv nebo kostivalu. Zákvasy obsahují nejen dusík a živé fermentační kultury podporující půdu (všudypřítomné mikroorganismy), ale i cenné minerály z rostlin. Další zdroj vynikajícího hnojiva je lidská moč ředěná vodou v poměru zhruba 1 : 5. Blahodárné účinky má také drůbeží trus. Čerstvý je však velmi agresivní a rostliny poškozuje. Můžete jej kompostovat nebo použít na výluhy a zákvasy hodně ředěné vodou.

Pro dodání důležitých hnojivých prvků do půdy se doporučuje také do substrátu přimíchat trochu popela ze dřeva (přibližně půl kbelíku popela na záhon ročně, do kyselých půd klidně mnohem více) nebo popel rozprášit na záhony před aplikací mulče. Obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, vše potřebné k růstu rostlin. Chybí dusík, ten se dodává již popsaným způsobem. Pozor – popel z černého uhlí a briket se použít nesmí, obsahuje těžké kovy! Saze jsou toxické a dřevěné uhlí vytváří výbornou půdní strukturu, ale samo o sobě nijak nehnojí.

Žížalí džus a vermikomost

Dalším skvělým hnojivem pro pěstování i předpěstování je žížalí džus, tekutina vytékající z vermikompostéru. Jde o nádobu na bioodpad, v níž žijí hnojní nebo kalifornské žížaly. Nadbytečná vláha z žížalí rozkladné činnosti z něj odtéká přes drenážní vrstvu. Tímto způsobem lze přeměňovat domácí bioodpad na jedno z nejlepších hnojiv na planetě. Také hotový žížalí kompost je dokonalá příměs do substrátu pro předpěstování. Velký vermikompostér lze udělat i ze staré vyvýšené vany, menší bytové se dají koupit. Umístěte jej do místnosti o teplotě mezi 15 až 25 °C.

Více na Ekozahrady.cz.

MASONITE představuje nové dekory dveří ve světlých a šedých tónech

(Komerční prezentace)

V online konfigurátoru dveří MASONITE jsou tedy k současným 1 500 druhům na výběr další varianty.

CPL laminát je kontinuálně lisovaný laminát tloušťky 0,2 mm, který je vysoce odolný proti poškození, snadno se udržuje a dlouho vydrží za rozumnou cenu.  Některé nové dekory jsou uvedeny v tzv. kašírovací fólii (dub šedý, borovice bělená).

Výrobce rozšířil sestavu fólií proto, že chtěl umožnit kupujícím rámových dveří mít ve stejném dekoru i protipožární dveře. Rámové dveře ze své podstaty, tj. rámové dřevěné prvky osazené sklem nebo dřevěným panelem, nemohou splnit bezpečnostní požadavky. Ovšem při potažení protipožárních dveří stejným dekorem fólie lze mít identické i vchodové dveře.

Nové dekory i kompletní montáž dveří je možné také prodiskutovat v nové vzorkové prodejně MASONITE v Praze (Českomoravská 183, objekt Sykora Home).

Pokud majitel ve svém interiéru preferuje dveře jednobarevné a dřevu dává prostor jen na podlahách, či nábytku, může využít nástřiků dle všech odstínů vzorníku barev RAL.

Mezi přitažlivé varianty světlých barev patří bavlněná béžová, ze sedmi odstínů šedi je zajímavá kamenná a z jarních jásavějších barev, například limetkově zelená.

Garážová vrata s ručním i motorovým ovládáním

Při výběru garážových vrat je nutné zvážit, zda jde o samostatně stojící garáž, či zda je součástí domu. U samostatně stojících garáží může být téma automatizace a digitalizace vjezdu trochu zbytečné (záleží na tom, co všechno v garáži skladujete a jak vám záleží na pohodlí).

Pro tento případ a také pro garáže propojené s domem, kde není možné z dispozičních nebo jiných důvodů použít sekční či rolovací vrata, se vyrábějí dvoukřídlá i jednokřídlá vrata v zatepleném i nezatepleném provedení s klasickým manuálním otevíráním. Uplatnění najdou i tam, kde majitelé nevyžadují ovládání vrat pohonem. Důvodem bývá zejména nižší cena.

Každý touží po pohodlí 

Prakticky každá rodina bydlící v rodinném domku dnes vlastní jedno až dvě auta a touží po garáži, která jim zajistí všechny moderní výdobytky, zejména pohodlný a bezpečný provoz a zabezpečení proti vloupání. Automatické ovládání a inteligentní řízení se stává nutností.

Garáž je ve většině domácností využívána víceúčelově – také jako sklad věcí (zahradní techniky, kol, motorek, lyží apod.) a často je přímo spojena s domem. A právě s ochranou automobilu, uskladněním věcí, jejich mobilitou či častým využitím garáže jako průchozího prostoru souvisí i poměrně nově zavedená možnost kombinace pohonem ovládaných vrat s vstupem „prostými“ dveřmi na kliku.

Dveře ve vratech

Uvádět kvůli každému vyzvednutí jízdního kola, sekačky, motorové pily nebo frézky na odklízení sněhu pokaždé do chodu celá sekční či výklopná garážová vrata je tak trochu zbytečné. Opotřebovává se mechanismus, může to být zdlouhavé (když zrovna potřebujete jen šroubovák), nemluvě o zbytečném úniku tepla v zimě – otevřená dvojgaráž může ochladit přilehlé místnosti.

Pro tyto situace vymysleli výrobci průchozí dveře v sekčních garážových vratech. Jsou výhodným řešením v případech, kdy garáž nemá žádný jiný vstup a přejete si zrychlit vstup do a z prostoru. Rám dveří je vyroben ze zesílených hliníkových profilů a dveře jsou standardně opatřeny samozavíračem. Ve vložených dveřích mohou být instalovány magnetické snímače polohy, které zajistí, že se pohon vrat nerozjede v žádném směru, pokud nejsou dveře v sekčních vratech zavřeny. Možnost vestavěných dveří existuje i pro výklopná garážová vrata.

Ale i u garážových vrat s klasickým otevíráním bez pohonu lze docílit obdobného praktického účelu – pořiďte si vrata s nestejně širokými křídly. To užší bude sloužit jako „obyčejné“ dveře, kterými se dá pohodlně procházet, a celá vrata se budou otevírat jen pro automobil.

Výklopná garážová vrata Berry snoubí kvalitu s krásným vzhledem. Díky mnohostrannosti motivů lze vyhovět prakticky jakémukoli přání (HÖRMANN)

Nejkrásnější pálené střechy byly vybrány a oceněny

(Komerční prezentace)

Do soutěže se přihlásilo 245 realizací (loni jich bylo 209). Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Rodinné domy a obytné stavby (184), šestnáct střech soutěžilo v kategorii Veřejné stavby a 45 v kategorii Historické stavby. V každé kategorii byly odměněny tři nejlepší projekty, jejichž zhotovitelé si odnesli poukazy na odběr střešní krytiny. Porota hodnotila funkčnost, vzhled a propracování detailů.

Soutěže se zúčastnili pokrývači a pokrývačské firmy, které pracují s pálenou střešní krytinou Tondach na území České republiky. Šlo o stavby, které byly realizovány v době od 1. prosince 2016 do 30. listopadu 2017 nezávisle na tom, zda fasáda nebo okolí domu byly dokončeny (pokrývačské práce musely být ukončeny). Realizaci přihlásila vždy pouze firma, která ji skutečně provedla (ne dodavatel, který akci zastřešoval).

První tři místa byla oceněna sedmi, pěti a třemi paletami pálené tašky Tondach. Zpestřením soutěže byla kategorie Pokrývači sobě, v jejímž rámci mohli přihlášení pokrývači navzájem ohodnotit díla ostatních kolegů a udělit jim své hlasy.

Výsledky soutěže

Kategorie: Rodinné domy a obytné stavby

1. místo – rodinný dům v Horních Bludovicích
2. místo Střecha statku ve Zdoňové
3. místo rodinný dům v Mladé Boleslavi

Rodinné domy a obytné stavby: 1. místo – rodinný dům v Horních Bludovicích (Zdroj: TONDACH)

Kategorie: Veřejné stavby
1. místo – rekonstrukce střechy půdní nástavby v Praze – Nové Město
2. místo – rekonstrukce střechy sokolovny v Chudenicích
3. místo – střecha Městského muzea ve Skutči

Veřejné stavby: 1. místo - rekonstrukce střechy půdní nástavby v Praze – Nové Město (Zdroj: TONDACH)

Kategorie: Historické stavby
1. místo – rekonstrukce zastřešení Schönkirchovského paláce v Praze – Nové Město
2. místo – rekonstrukce střechy usedlosti Hájčí Dvůr v Praze 5
3. místo – rekonstrukce historické střechy Novomlýnské vodárenské věže v Praze – Nové Město

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINNYDOM BMONOE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025